Κόσμος|14.04.2024 21:19

Μέση Ανατολή: «Αγγελιοφόρος» η Τουρκία μεταξύ Ιράν - ΗΠΑ

Μαρία Ζαχαράκη

Όλα μιλημένα, όλα συμφωνημένα... για το μέγεθος της επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως δείχνουν οι λεπτομέρειες που βγαίνουν στο φως τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, στο διεθνές πρακτορείο Reuters και σε τουρκικά ΜΜΕ, η Άγκυρα φέρεται να έκανε τον αγγελιοφόρο μηνυμάτων ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ, για το ποιο πρέπει να είναι το μέγεθος της επίθεσης!

Ο Φιντάν μετέφερε μήνυμα από τον Μπλίνκεν στο Ιράν 

Ο Άντονι Μπλίνκεν στο τηλεφώνημα που έκανε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, την περασμένη Τετάρτη ζήτησε από την Άγκυρα να μεταφέρει μήνυμα στην Τεχεράνη ότι τα αντίποινα της πρέπει να είναι περιορισμένα. Το Ιράν απαντώντας στις ΗΠΑ μέσω Τουρκίας είπε ότι τα αντίποινα του θα είναι μια απάντηση στην επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό και δεν θα πάει πέρα από αυτό. Επίσης, οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι η Τουρκία ενημερώθηκε από το Ιράν εκ των προτέρων για την επίθεση.

Και την ίδια ώρα, και ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του, διοικητή της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν να λειτουργήσει ως μεσάζων σχετικά με το σχέδιο του Ιράν να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ σε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα.

Ιμπραχίμ ΚαλίνΤουρκίαΧακάν ΦιντάνΑντονι Μπλίνκενειδήσεις τώραΙσραήλΙράν