Κόσμος|05.04.2019 16:49

Αποστολή στην Τουρκία: O άυπνος Ιμάμογλου και η καταμέτρηση που συνεχίζεται

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

«Ο Εκρέμ Ιμάογλου είναι ο νέος δήμαρχος της Κωσταντινούπολης, όσο κι αν, 5 ημέρες μετά την εκλογική αναμέτρηση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνείται να το παραδεχτεί», δηλώνει στο ethnos.gr από το γραφείο του στην εφημερίδα Tζουμχουριγιέτ στην Κωνσταντινούπολη, έχοντας θέας εκτός από τους ουρανοξύστες της και το ελληνικό ορθόδοξο νεκροταφείο, ο πρώην υπουργός Τουρισμού στην Κυβέρνηση Ετζεβίτ  (1973-1980), πρώην αντιπρόεδρος του κεμαλικού CHP στη Σμύρνη και νυν πρόεδρος του συμβουλίου της αντιπολιτευτικής εφημερίδας Αλέφ Τσοζκούν ( Alev Coskun), με τους γερούς δεσμούς  και με το εθνικιστικό κόμμα Vatan.

Η καταμέτρηση των μη έγκυρων ψήφων έχει ολοκληρωθεί  σε 17 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, από τις οποίες  υπολογίστηκαν συνολικά 119.652 άκυρα. Μέχρι την Κυριακή, υπολογίζει το επιτελείο του νικητή του αντιπολιτευτικού συνασπισμού, υπό το CHP,  Εκρέμ Ιμάμογλου  ότι θα έχει λήξει η καταμέτρηση των άκυρων ψήφων. «Με τη νέα απογραφή το αποτέλεσμα δεν αλλάζει, χάνουμε χρόνο μη αναλαμβάνοντας αμέσως τα καθήκοντά μας», δήλωσε ο Ιμάμογλου, τονίζοντας αποφασιστικά «μόλις  αναλάβουμε την αποστολή μας θα είμαστε η πιο διαφανής, η πιο δίκαιη διαχείριση που υπήρξε στην Κωνσταντινούπολη. Θα φέρουμε δικαιοσύνη σε αυτή την πόλη. Η Κωνσταντινούπολη θα είναι μια πόλη όπου όλοι θα χαίρονται  στο εξής».

«Η πόλη θα έχει περισσότερη από ποτέ  ειρήνη», επανέλαβε  ο άυπνος  Ιμάμογλου  (από τη βραδια τω εκλογών δεν έχει κοιμηθεί παρακολουθώντας λεπτό προς λεπό τις εξελίξεις, δίνοντας συνεντεύξεις και επισκεπτόμενος γειτονιές) και χτες, στην αγορά του Gungeren Hazneder όπου ο κόσμος έσπευσε να τον συναντήσει  και να ανταλλάξει μαζί του μια λέξη.

«Η μεγαλύτερη ανάγκη  που έχει αυτή η πόλη είναι η δικαιοσύνη. Ακολουθούν  τα ζητήματα της  εκπαίδευσης και του πράσινου τομέα», ιεραρχεί ο νέος δήμαρχος, επιστώντας και ο ίδιος και το κόμμα του ( το κεμαλικό CHP ) με ανακοινώσει τους την προσοχή του κόσμου στην  παραπληροφόρηση και συστηματική παραγωγή ψευδών ειδήσεων που επιχειρείται  από το κυβερνών AKP, που αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πόλη, προσέφυγε στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο και  ζήτησε  νέα καταμέτρηση των άκυρων ψήφων. Η κάλπη έχει βγάλει  4.171.784  ψήφους υπέρ Εκρέμ Ιμάμογλου και 4.152.913 ψήφους υπέρ του  υποψηφίου του ΑKP Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τον Ιμάμογλου να κόβει πρώτος το νήμα έχοντας 18871 ψηφους περισσότερες.

«Ο ενιαίος αντιπολιτευτικός συνασπισμός που προέκυψε από την  παραμέριση των διαφορών αποδείχτηκε πετυχημένος. Ακόμη κι οι Κούρδοι ψήφισαν του υποψήφιους του CHP.  Οι μεγάλες πόλεις "έπεσαν". Παραμένει πρώτη δύναμη το κυβερνών AKP, αλλά η δύναμή του πλέον αμφισβητείται. Η σημερινή εξέλιξη θα επηρεάσει τις εκλογές του 2023. Δεν μπορώ να προβλέψω το πώς. Η πολιτική είναι πολιτική και μέσα σε 24 ώρες μπορεί να ανατραπούν τα πάντα», σχολιάζει ο Τσοζκούν, που θεωρεί την υποψηφιότητα  Γιλντιρίμ για το AKP «την καλύτερη δυνατή επιλογή για το AKP. Ο λόγος που ηττήθηκε είναι πρώτον η οικονομική  κατάσταση. Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τον Ερντογάν για την κρίση.Κατά δεύτερο λόγο επήρέασε το γεγονός ότι ο πολιτικός αντίπαλός του Γιλντιρίμ είναι ένας gentleman. Εκανε μια προεκλογική καμπάνια χωρίς  αρνητικά συνθήματα, χωρίς επιθέσεις στον αντίπαλο, μια θετική καμπάνια που άγγιξε τον κόσμο τελικά».

Ο μητροπολιτικός Δήμος της Κωνσταντινούπολης παρόλα αυτά  «θα είναι σκαλοπάτι για τον  Ιμάμογλου, όπως ήταν και για τον Ερντογάν», διαβλέπει ο κ. Τσοζκούν, που παρατηρεί από την Κυριακή των εκλογων να «αναδύεται ένας νέος ισχυρός πολιτικός παράγοντας στη χώρα, τον οποίο πριν από 3 μήνες όταν ανακοινώνονταν η υποψηφιότητά του δεν τον ήξερε κανείς. Φυσικά το CHP ζύγισε όλες τις υποψηφιότητες καλά. Μέσα σε 3 μήνες όμως τον έμαθε ο κόσμος και τον κέρδισε».

Η εμμονή του κυβερνώντος κόμματος να αρνείται την ήττα του στην Κωνσταντινούπολη αποτυπώνει, σύμφωνα με τον Τσοζκούν,  το ότι  ο «Ερντογάν βρίσκεται σε πανικό. Έχει κλονιστεί. Ίσως κάνει την αυτοκριτική του και αλλάξει. Ισως βλέπει  ότι  στις εκλογές του 2023 νικητής θα είναι το κεμαλικό CHP, και πιθανότατα νέος πρόεδρος ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Bρισκόμαστε πλέον προς αυτή την πορεία. Είναι μια εν εξελίξει δυναμική, που θα ανακοπεί μόνο αν γίνουν σοβαρά λάθη».

εκλογέςΤουρκία