Κόσμος|15.04.2024 22:15

Αντιδράσεις στην Τουρκία για τη χρήση της Κύπρου από τη Βρετανία για την ανάσχεση της επίθεσης Ιράν

Μαρία Ζαχαράκη

Το νέο κομμάτι που προστέθηκε για την Τουρκία στο παζλ των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και ενδέχεται να της προκαλέσει πονοκέφαλο, έχει το όνομα «Κύπρος».

Η επίσημη επιβεβαίωση της χρήσης βρετανικών αεροσκαφών από τις βάσεις της Κύπρου άνοιξε συζητήσεις για τη στρατηγική χρήση της Κύπρου ως στρατιωτικό κόμβο και το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τις διπλωματικές ισορροπίες στην περίπλοκη γεωπολιτική ισορροπία της Μέσης Ανατολής. Η είδηση ενίσχυσε επίσης τις εικασίες για την αυξημένη στρατιωτική εμπλοκή “τρίτων” στην ανατολική Μεσόγειο της Βρετανίας, και έθεσε εκ νέου το ερώτημα για τη νομιμότητα και τις επιπτώσεις της δράσης αυτής.

Η αντίδραση σε αυτή την εξέλιξη δεν άργησε να έρθει στην Τουρκία. Από πολιτικούς αναλυτές μέχρι εθνικιστικά ΜΜΕ, οι φωνές που ανησυχούν για την "επικίνδυνη παρουσία ‘τρίτων δυνάμεων’ στο νησί και την ενδεχόμενη παραβίαση της Συνθήκης Εγγυήσεων του 1960 εντάθηκαν, επισημαίνοντας τη διπλωματική πρόκληση που αυτό συνεπάγεται.

Οι δηλώσεις του Κύπριου προέδρου Χριστοδουλίδη και του ΥΠΕΞ Κόμπου, ότι δεν ενημερώθηκαν από τη Μ. Βρετανία για τη χρήση της βάσης, όπως και οι προηγούμενες αντιδράσεις του Τουρκοκυπρίου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, από τα Κατεχόμενα περί εμπλοκής ‘τρίτων’, έχουν φουντώσει περαιτέρω τη συζήτηση.

Τίτλοι σχετικών δημοσιευμάτων:

  • Yeni Safak & ι/σ Aksam: «Το Ηνωμένο Βασίλειο ‘σήκωσε’ τα πολεμικά του αεροσκάφη από τη ‘Νότια Κύπρο’: Οι Ελληνοκύπριοι δεν το παρατήρησαν»
  • Yeni Akit: «Ποιος νοιάζεται για σένα! Το Ηνωμένο Βασίλειο απογείωσε πολεμικά αεροπλάνα και δεν ενημέρωσε καν!»
  • Star: «Τα πολεμικά αεροπλάνα απογειώθηκαν από τις βάσεις τους! Οι Ελληνοκύπριοι δεν ήξεραν τίποτα...»
  • Haber7: «Ανακοινώθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ενημέρωσε εκ των προτέρων τους Ελληνοκύπριους»
  • Milat: «Ανακοινώθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ενημέρωσε εκ των προτέρων τους Ελληνοκύπριους για την απογείωση των πολεμικών αεροσκαφών από τις βάσεις»
  • TV100: «Ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ! παρατήρηση για τη Βρετανία από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Χριστοδουλίδη: Δεν ενημερωθήκαμε…»
ΤουρκίαΚύπροςΕρσίν Τατάρειδήσεις τώρα