Κόσμος | 15.04.2024 20:27

Ισραήλ – Ιράν: Αντίστροφη μέτρηση για τα αντίποινα του Τελ Αβίβ, ίσως και σήμερα η απάντηση

Newsroom

Την απάντησή του στην επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους προετοιμάζει το Ισραήλ, με το Πολεμικό Συμβούλιο να λαμβάνει τις σχετκές αποφάσεις και τον διπλωματικό πυρετό να εντείνεται, ώστε να αποφευχθεί μια ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, τα αντίποινα του Ισραήλ θα πραγματοποιηθούν γρήγορα, ενδεχομένως ακόμη και σήμερα. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται αμερικανούς και δυτικούς αξιωματούχους, οι οποίο εξέφρασαν την ελπίδα πως θα βρεθεί δίοδος αποκλιμάκωσης της έντασης.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε δημοσιογράφους από την αεροπορική βάση Nevatim, ο Herzi Halevi, αρχηγός του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), είπε ότι οι επιθέσεις «θα λάβουν απάντηση».

Ο Halevi λέει ότι το Ισραήλ κοιτάζει μπροστά και εξετάζει τα επόμενα βήματά του. «Αυτή η εκτόξευση τόσων πολλών πυραύλων, πυραύλων κρουζ και UAV στο έδαφος του κράτους του Ισραήλ θα αντιμετωπιστεί με απάντηση», πρόσθεσε.

Οι αποφάσεις του πολεμικού συμβουλίου

Σε αυτό το πλαίσιο, το Channel 12 μετέδωσε πως στο Πολεμικό Συμβούλιο, συζητήθηκαν πολλές επιλογές ως προς τα ενδεχόμενα αντίποινα, με καθεμία από αυτές να είναι μια «επώδυνη» απάντηση κατά του Ιράν, η οποία όμως δεν θα πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στοχεύει επίσης να επιλέξει μια απάντηση στην ιρανική επίθεση του Σαββάτου την οποία δεν θα μπλοκάρουν οι ΗΠΑ.

Διπλωματικός πυρετός

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται ένας διπλωματικός πυρετός με στόχο την αποκλιμάκωση, και παράλληλα με τις διεθνείς καταδίκες των κινήσεων του Ιράν, αυξάνονται και οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ, να αποφύγει κινήσεις που θα οξύνουν την ένταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια πυρκαγιά - δηλαδή μια κλιμάκωση. Πρέπει να είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ για να εξασφαλίσουμε την προστασία του στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αλλά και να ζητήσουμε ένα όριο για να αποφύγουμε μια κλιμάκωση», σημείωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο BFM TV και συνέχισε:

«Η εστίαση θα πρέπει να είναι "στην απομόνωση του Ιράν, να πείσουμε τις χώρες της περιοχής ότι το Ιράν αποτελεί κίνδυνο, να αυξήσουμε τις κυρώσεις, να ενισχύσουμε την πίεση για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν».

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι γαλλικά αεροσκάφη βοήθησαν στην απόκρουση ιρανικής παραβίασης του εναέριου χώρου της Ιορδανίας κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ιράκ Muhammad Ali Tamim για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν είπε στον ιρακινό ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν κλιμάκωση των εχθροπραξιών με το Ιράν, αλλά ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Ισραήλ.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ μοιράστηκε τις ανησυχίες της κυβέρνησής του σχετικά με το ενδεχόμενο να παρασυρθεί η περιοχή σε έναν ευρύτερο πόλεμο που θα απειλήσει τη διεθνή ασφάλεια και προστασία.

Η επικοινωνία αυτή είναι μία μόνο από τις πολλές που έχει πραγματοποιήσει ο Μπλίνκεν μετά την επίθεση, έχοντας επίσης μιλήσει με τους ομολόγους του στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Τουρκία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ιρανός ΥΠΕΞ: Δεν θέλουμε εντάσεις αλλά θα ανταπαντήσουμε

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, διαμήνυσε πως η Τεχεράνη δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων, αλλά θα απαντήσει αμέσως και πιο έντονα από ό,τι προηγουμένως εάν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα. Η επισήμανση αυτή έγινε από τον Ιρανό ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον ομόλογό του της Βρετανίας τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται πως ισραηλινά ΜΜΕ, ανέφεραν πως ένα από τα σενάρια που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν είναι και αυτό μιας μαζικής αεροπορικής επιδρομής με αεροσκάφη F-35, τα οποία θα μπορούσαν να πετάξουν σε χωριστές διαδρομές για να χτυπήσουν τοποθεσίες σε ολόκληρη την επικράτεια.

Αυτό προϋποθέτει να πετάξουν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας (παρά την αντίθεση αυτών των χωρών) και στη συνέχεια να διασχίσουν και το Ιράκ.

Τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να φτάσουν ταυτόχρονα ή κατά κύματα ώστε να πλήξουν αστραπιαία την ιρανική αεράμυνα σε δεκάδες πυρηνικές τοποθεσίες, τις οποίες θα υποδείξει η Μοσάντ και οι υπηρεσίες πληροφοριών των IDF.

Η κύρια αποστολή τους θα ήταν να εξαλείψουν την ισχυρή ασπίδα αεράμυνας του Ιράν, ένα αμυντικό σύστημα πολύ πιο εξελιγμένο από οτιδήποτε έχουν στη διάθεσή τους χώρες όπως ο Λίβανος και η Συρία ή οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς.

Επίσης, στο σενάριο αυτό, μέσω αεροπορικών επιδρομών θα μπορούσαν οι ισραηλινοί να διεισδύσουν στο ιρανικό έδαφος για την καταστροφή σημαντικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Καθυστέρει η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Την ίδια στιγμή, στον απόηχο των συνταρακτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου, το Τελ Αβίβ, φέρεται να αποφάσισε να καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη στρατιωτική του επίθεση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας.

Οι IDF επρόκειτο να αρχίσουν να εκδίδουν εντολές εκκένωσης τη Δευτέρα, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δύο ανώνυμες ισραηλινές πηγές. Τα σχέδια αυτά έχουν τεθεί σε δεύτερη μοίρα. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan μετέδωσε την ίδια πληροφορία χθες το βράδυ, αλλά το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε διάψευση.

Ο Νετανιάχου έχει πολλές φορές ισχυριστεί ότι έχει εγκρίνει τα σχέδια για μια επιχείρηση στη Ράφα και πιο πρόσφατα δήλωσε ότι έχει αποφασιστεί μια ημερομηνία για την έναρξη. Αλλά ώρες αργότερα, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία καθώς οι IDF εργάζονται ακόμη για να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους για το πώς θα εκκενώσουν περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα.

πόλεμοςειδήσεις τώραΗΠΑΕμανουέλ ΜακρόνΙσραήλΙράν