Κόσμος|19.04.2024 07:20

ΝΑΤΟ: Ανησυχία για τον ρωσικό υβριδικό πόλεμο - Πώς προστατεύονται κρίσιμες υποβρύχιες υποδομές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Newsroom

Η ασφάλεια σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αντιμετωπίζει απειλές από τις ρωσικές προσπάθειες εκμετάλλευσης τρωτών σημείων στις υποθαλάσσιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων αιολικών πάρκων, αγωγών και καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με διοικητή του ΝΑΤΟ.

Ο αντιναύαρχος Didier Maleterre, αναπληρωτής διοικητής της Συμμαχικής Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε την ευαισθησία των δικτύων ενέργειας και επικοινωνιών της Ευρώπης σε τακτικές «υβριδικού πολέμου» που χρησιμοποιούνται από τη Μόσχα και άλλους αντιπάλους του ΝΑΤΟ.

Ο Maleterre υπογράμμισε την ανάπτυξη από τη Ρωσία δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών υποβρυχίων, να επιχειρεί κάτω από τη θάλασσα, αποτελώντας σημαντική απειλή για κρίσιμες υποδομές.

Ύποπτα περιστατικά

Πρόσφατα περιστατικά ύποπτης δολιοφθοράς σε αγωγούς φυσικού αερίου στην περιοχή της Βαλτικής έχουν εντείνει τις ανησυχίες. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες, μεταξύ άλλων για τα περιστατικά στον Nord Stream 1 και 2 και στον αγωγό Balticconnector, οι δράστες παραμένουν αγνώστων στοιχείων.

Ο Maleterre υπογράμμισε την ευπάθεια των υποθαλάσσιων υποδομών, μεγάλο μέρος των οποίων αναπτύχθηκε χωρίς να προβλεφθούν οι ταχείες εξελίξεις στον υβριδικό πόλεμο. Με πάνω από το 90% της διαδικτυακής κίνησης να μεταδίδεται υποβρυχίως και την αυξανόμενη εξάρτηση από την υπεράκτια αιολική ενέργεια, τα τρωτά σημεία παραμένουν.

Η φύλαξη των υποδομών

Η Marcom, υπεύθυνη για τη θαλάσσια ασφάλεια, διαθέτει σημαντική παρουσία, με πάνω από 100 πλοία και υποβρύχια να περιπολούν σε διάφορα ύδατα. Ωστόσο, η φύλαξη κάθε υποθαλάσσιας υποδομής είναι ανέφικτη, με την πρωταρχική ευθύνη να πέφτει στα έθνη για την προστασία των δικών τους περιουσιακών στοιχείων. Τα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Δανίας, έχουν αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αισθητήρες για τον ταχεία εντοπισμό ύποπτων δραστηριοτήτων.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, το ΝΑΤΟ δημιουργεί ένα ειδικό κέντρο στην έδρα της Marcom στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υποθαλάσσιας ασφάλειας, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και τις δορυφορικές δυνατότητες για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ύποπτης συμπεριφοράς. Ο Maleterre τόνισε τη σημασία του εντοπισμού των δραστών πίσω από τις υβριδικές επιθέσεις, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που μοιάζουν με τον εντοπισμό της προέλευσης των κυβερνοεπιθέσεων.

Η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

Η προσθήκη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον στόλο του ΝΑΤΟ ενισχύει την ικανότητα της συμμαχίας να προστατεύει τις περιοχές της Βαλτικής και της Αρκτικής, με την τεχνογνωσία της Σουηδίας στον υποβρύχιο και τον ναρκοπόλεμο να θεωρείται ιδιαίτερα πολύτιμη. Παρά την εστίαση στη Ρωσία ως δυνητικό επιτιθέμενο, ο Maleterre τόνισε την ευρύτερη σημασία των συλλογικών προσπαθειών για τη διαφύλαξη κρίσιμων θαλάσσιων υποδομών και τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας.

ΗΠΑΗνωμένο ΒασίλειοΕυρώπηΡωσίαειδήσεις τώραΝΑΤΟ