Κόσμος|17.04.2024 11:07

Συνεχίζει να στέλνει τσιμέντο στο Ισραήλ η Τουρκία; «Μας είπαν ψέματα»

Μαρία Ζαχαράκη

Σε μια καταγγελία που έρχεται να διαψεύσει τις πολιτικές δηλώσεις της ηγεσίας της Άγκυρας περί επιβολής αυστηρού εμπάργκο στο Ισραήλ, ο Τούρκος δημοσιογράφος Μετίν Τζιχάν καταγγέλλει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό Χ ότι οι επίσημες δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου για τον περιορισμό του εμπορίου με το Ισραήλ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον Τζιχάν, παρά την κυβερνητική ανακοίνωση για εμπάργκο σε 54 προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του τσιμέντου, οι εξαγωγές τσιμέντου προς το Ισραήλ δεν έχουν διακοπεί.

«Μας είπαν ψέματα»

«Μας είπαν ψέματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το πλοίο Kazime Ana της εταιρείας Akcansa, θυγατρικής της Sabanci Holding, αναχώρησε τη Δευτέρα από το λιμάνι Akcansa στα Δαρδανέλια, τώρα πλέει στο Αιγαίο Πέλαγος και ο προορισμός του είναι το Ισραήλ. Σε 2 ημέρες, θα φτάσει στο λιμάνι του Ασντόντ και θα παραδώσει το τσιμέντο.

Το συγκεκριμένο πλοίο έχει επισκεφθεί το Ισραήλ τουλάχιστον 168 φορές, ισχυρίζεται ο Τζιχάν, που παραθέτει στοιχεία από διεθνή αρχεία ναυτιλιακής κίνησης, ενισχύοντας την αξιοπιστία των ισχυρισμών του με εικόνες.

Η σαφήνεια των πληροφοριών που παρουσιάζονται αφήνει λίγα περιθώρια για διάψευση, λέει ο Τζιχάν, από το υπουργείο Εμπορίου ή την εταιρεία Akcansa, ωστόσο δηλώνει έτοιμος να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία.

ΙσραήλεμπάργκοΤουρκίαειδήσεις τώρα