Κόσμος|17.04.2024 09:23

Σχεδόν 50 από τους επιζώντες της επίθεσης της Χαμάς στο φεστιβάλ Nova αυτοκτόνησαν: «Κάθε πρωί το ξαναζώ»

Newsroom

Περίπου 50 επιζώντες της επίθεσης των μαχητών της Χαμάς στο φεστιβάλ Nova έχουν αυτοκτονήσει, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν μετατραυματική διαταραχή, σύμφωνα με άτομο που βίωσε την επίθεση και βρίσκεται στη ζωή.

Σε ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στο Κινσετ ο Μπεν Σίμον, ο οποίος βρισκόταν σε φεστιβάλ τη μοιραία μέρα, μίλησε για την αποτυχία του ισραηλινού κράτους να παρέχει αποτελεσματική υποστήριξη στους επιζώντες.

«Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν, αλλά υπήρξαν σχεδόν 50 αυτοκτονίες μεταξύ των επιζώντων του Nova. Ο αριθμός αυτός, που ίσχυε πριν από δύο μήνες, μπορεί να έχει αυξηθεί έκτοτε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί φίλοι του που γλίτωσαν από τη σφαγή δεν μπόρεσαν να συνέλθουν από αυτά που αντίκρισαν. «Υπάρχουν πολλοί επιζώντες που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο λόγω της ψυχολογικής τους κατάστασης. Οι φίλοι μου δεν σηκώνονται από το κρεβάτι, ούτε κι εγώ», σχολίασε.

«Κάθε πρωί ξαναζώ τις στιγμές που ήμουν κρυμμένος στους θάμνους»

«Είμαι πρακτικά ανίκανος να κάνω οτιδήποτε. Αναγκάστηκα να πάρω έναν σκύλο για να με βοηθήσει να επιβιώσω στην καθημερινότητά μου. Ο στόχος όλων μας είναι να επιστρέψουμε στην εργασία μας και να λειτουργήσουμε κανονικά, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς την κατάλληλη βοήθεια», τόνισε στη New York Post.

Οι επιζώντες επέκριναν τη γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κανείς προκειμένου αναγνωριστεί ότι πάσχει από μετατραυματική διαταραχή και να του  παρασχεθεί υποστήριξη.

«Γιατί πρέπει να αποδεικνύω συνεχώς όσα βίωσα; Γιατί να πρέπει να διηγούμαι τις λεπτομέρειές για να με πιστέψουν; Συμμετείχα σε μια μελέτη που παρακολουθούσε τον σφυγμό μου και άλλες παραμέτρους και αποκάλυψε πόσο κακή είναι η υγεία μου. Κοιμάμαι κατά μέσο όρο δύο ώρες τη νύχτα. Κάθε πρωί στις 7 η ώρα, ξαναζώ τις στιγμές που ήμουν κρυμμένος στους θάμνους με τους τρομοκράτες να περνούν από δίπλα μου. Δεν μπορώ πλέον να κινηθώ μόνος μου, πρέπει να με συνοδεύουν συνεχώς», τόνισε ο Μπεν Σίμον.

Σύμφωνα με το Ισραήλ 1.139 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τους μαχητές της Χαμάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, εκ των οποίων 364 διασκέδαζαν στο φεστιβάλ Nova.  

ΙσραήλαυτοκτονίεςΧαμάςφεστιβάλειδήσεις τώρα