Κόσμος|17.04.2024 09:29

Από τον πόλεμο στις σκιές στην σύγκρουση: Γιατί το Ιράν άλλαξε στρατηγική - Οι γεωπολιτικοί ελιγμοί και οι κίνδυνοι

Newsroom

Στην αλλαγή στρατηγικής του Ιράν, η οποία σηματοδοτείται από την άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ και αποτελεί απόκλιση από την προηγούμενη εξάρτησή του από τις πολιτοφυλακές για την αντιμετώπιση των αντιπάλων του, αναφέρεται η WSJ σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη στρατηγική κίνηση ενέχει σημαντικούς κινδύνους και επιπτώσεις τόσο για το Ιράν όσο και για το Ισραήλ, καθώς ακροβατούν στο χείλος ενός κλιμακούμενου κύκλου βίας.

Το Ιράν βγήκε από τη σκιά

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για δεκαετίες, το Ιράν λειτουργούσε από τη σκιά, χρηματοδοτώντας πολιτοφυλακές σε όλη τη Μέση Ανατολή στη σύγκρουσή του με το Ισραήλ. Ωστόσο, η πρόσφατη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ, σε συνδυασμό με την υπόσχεση να επαναλάβει τέτοιες επιθέσεις εάν το Ισραήλ ανταποδώσει, σηματοδοτεί μια στρατηγική αλλαγή.

Η μετατόπιση αυτή αντικατοπτρίζει το εξελισσόμενο διπλωματικό τοπίο του Ιράν, το οποίο χαρακτηρίζεται από ισχυρότερους δεσμούς με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα και από προσπάθειες να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με γείτονες όπως η Σαουδική Αραβία.

Επιπλέον, το Ιράν έχει ενισχύσει την οικονομία του μέσω παράνομων πωλήσεων πετρελαίου, γεγονός που καταδεικνύει την απομάκρυνση από την προσαρμογή με τη Δύση προς την ανοιχτή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Πού οφείλεται η επίθεση του Ιράν

Η απόφαση του Ιράν να στοχοποιήσει άμεσα το Ισραήλ οφείλεται εν μέρει στην πίεση των σκληροπυρηνικών εντός της χώρας, οι οποίοι υποστηρίζουν σκληρότερη δράση κατά των αντιληπτών απειλών. Ο υποστράτηγος Hossein Salami, επικεφαλής του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, διατύπωσε αυτή τη στροφή, τονίζοντας την ετοιμότητα του Ιράν να επιτεθεί αμοιβαία στο Ισραήλ ως απάντηση σε οποιαδήποτε επίθεση κατά των ιρανικών συμφερόντων.

Αυτή η επιθετική στάση υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του Ιράν να διεκδικήσει την επιρροή του και να υπερασπιστεί τους συμμάχους του, ακόμη και με τον κίνδυνο πρόκλησης περαιτέρω συγκρούσεων.

Οι κίνδυνοι μετά την επίθεση

Ωστόσο, αυτό το στρατηγικό στοίχημα ενέχει σημαντικούς κινδύνους για το Ιράν. Με την άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ, το Ιράν παρέχει μια ευκαιρία στο Ισραήλ να μετατοπίσει την αφήγηση μακριά από τον αντιδημοφιλή του πόλεμο στη Γάζα.

Επιπλέον, οι στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν μπορεί να μην ανταποκρίνονται στις φιλοδοξίες του, εκθέτοντάς το ενδεχομένως σε σημαντικά τρωτά σημεία σε περίπτωση παρατεταμένης σύγκρουσης με το Ισραήλ και τους συμμάχους του. Παρά τους κινδύνους αυτούς, το Ιράν θεωρεί την συγκρουσιακή του προσέγγιση ως απαραίτητη για τη διατήρηση της μόχλευσης στον συνεχιζόμενο αγώνα του κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Γεωπολιτικοί ελιγμοί

Το άρθρο υπογραμμίζει επίσης τους ευρύτερους γεωπολιτικούς ελιγμούς του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής του στην προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία και των προσπαθειών του να ενισχύσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Αυτές οι ενέργειες, σε συνδυασμό με την πρόσφατη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, αντανακλούν την προθυμία του να αμφισβητήσει το status quo και να επιβάλει την επιρροή του στην περιοχή. Ωστόσο, εγείρουν επίσης ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω αποσταθεροποίησης και σύγκρουσης, ιδίως υπό το πρίσμα της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Ο ρόλος της Χεζμπολάχ

Ο ρόλος της Χεζμπολάχ, του συμμάχου του Ιράν στο Λίβανο, αναδεικνύεται ως βασικός παράγοντας σε οποιαδήποτε πιθανή κλιμάκωση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Ενώ η Χεζμπολάχ έχει εμπλακεί σε διαλείπουσες συγκρούσεις με το Ισραήλ, το πιο εξελιγμένο οπλοστάσιό της με πυραύλους ακριβείας θα μπορούσε να κλιμακώσει σημαντικά τις εντάσεις εάν εξαπολυθεί. Ως εκ τούτου, ο σκιώδης πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ είναι πιθανό να συνεχιστεί, με την πιθανότητα ανοιχτής σύγκρουσης να διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Συνοπτικά, η άμεση επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ αντιπροσωπεύει μια στρατηγική αλλαγή με εκτεταμένες επιπτώσεις στην περιοχή. Ενώ το Ιράν επιδιώκει να επιβεβαιώσει την επιρροή του και να υπερασπιστεί τους συμμάχους του, η συγκρουσιακή του προσέγγιση κινδυνεύει να προκαλέσει περαιτέρω συγκρούσεις και αποσταθεροποίηση. Καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να σιγοβράζουν, ο ρόλος βασικών παραγόντων όπως η Χεζμπολάχ θα παραμείνει κρίσιμος για τη διαμόρφωση της πορείας της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

ΧεζμπολάχΙράνΜέση ΑνατολήΣαουδική ΑραβίαΙσραήλΗΠΑειδήσεις τώρα