Κόσμος|05.04.2019 17:53

Η Ρωσία προσπαθεί να ελευθερώσει 100 αιχμάλωτες φάλαινες

Newsroom

Οι ρωσικές αρχές ξεκινούν μια προσπάθεια για να απελευθερώσουν με ασφάλεια περίπου 100 παράνομα αιχμαλωτισμένες φάλαινες. Στόχος είναι να απελευθερωθούν τα γιγαντιαία θηλαστικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο διάσημος Γάλλος ωκεανολόγος Ζαν Μισέλ Κουστώ έφθασε την Παρασκευή (5/4) στην Ρωσία για να επιθεωρήσει τα ζώα και να βοηθήσει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την απελευθέρωσή τους.Ο γιος του διάσημου Ζακ Υβ Κουστώ, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση των ζώων και προσέφερε τη βοήθειά του στη ρωσική κυβέρνηση.

Η κατάσταση των φαλαινών έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις αρχές να διερευνήσουν την υπόθεση και να απελευθερώσουν τα ζώα. Ταυτόχρονα Ρώσοι εισαγγελείς άσκησαν ποινική δίωξη ενάντια στις τέσσερις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για την κράτηση των θηλαστικών.

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι οι φάλαινες αιχμαλωτίστηκαν προκειμένου να πωληθούν πανάκριβα στη μαύρη αγορά (πιθανότατα σε πάρκα θεάματος της Κίνας). Οι εταιρείες που τις κρατούν εκμεταλλεύονται τον ρωσικό νόμο, ο οποίος επιτρέπει την κράτηση αυτών των ζώων για ερευνητικούς σκοπούς.

Όπως αναφέρει το phys.org στόχος της προσπάθειας είναι να απελευθερωθούν τα πελώρια ζώα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς εάν αυτό γίνει τώρα πιθανότατα δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Υπολογίζεται η συνολική προσπάθεια διάσωσης των φαλαινών θα κοστίσει περίπου 300 εκατομμύρια ρούβλια (γύρω στα 4 εκατομμύρια ευρώ).

Οι τοπικοί εισαγγελείς έχουν αναφέρει ότι πολλά από τα θηλαστικά έχουν δραπετεύσει, ενώ Ρώσοι περιβαλλοντολόγοι ισχυρίζονται ότι τέσσερα ζώα πέθαναν εξαιτίας των κακών συνθηκών και των χαμηλών θερμοκρασιών της περιοχής που κρατούνται.

φάλαινεςΡωσίαπεριβάλλον