Κόσμος|06.04.2019 11:15

Απάντηση της Ρωσίας στις ανιστόρητες δηλώσεις Στόλτενμπεργκ για Στάλιν

Newsroom

Σκληρή απάντηση στα όσα ανιστόρητα ξεστόµισε κατά τη διάρκεια του «πάρτι» για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ ο γενικός γραµµατέας της συµµαχίας, Γενς Στόλτενµπεργκ,έδωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Ο Στόλτενµπεργκ εξίσωσε τον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν µε τον ναζί δικτάτορα Αδόλφο Χίτλερ, προσπαθώντας προκλητικά να αποκρύψει ότι ο «Κόκκινος Στρατός», υπό την καθοδήγηση του Στάλιν, απελευθέρωσε τα 2/3 της Ευρώπης. Ξέχασε ότι 2.200 Σοβιετικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη χώρα του, τη Νορβηγία, για την απελευθέρωσή της, όπως επίσης ότι η ΕΣΣ∆ θυσίασε 20.000.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια του πολέµου.

Στην απάντησή της η κα Ζαχάροβα αναφέρει: «Ο νορβηγικός λαός εκτιμούσε ιδιαίτερα τη συμβολή του Κόκκινου Στρατού στην απελευθέρωση της χώρας του.  Αν ο Στόλτενμπεργκ νοιαζόταν για την τύχη του κόσμου, τον άμαχο πληθυσμό ή τα βάσανα των λαών τότε, ειδικά όταν απευθυνόταν στο αμερικανικό Κογκρέσο, θα έκανε καλύτερα να υπενθυμίσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ή τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα αλλά και τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. Πώς το ξέχασε;»

Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από την ίδρυση του ΝΑΤΟ σχολίασε μεταξύ άλλων ότι η Βορειοατλαντική συμμαχία είναι καιρός να ανοίξει τον δίαυλο διαλόγου. 

Αναλυτικά το σχόλιο του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

«Η Συνθήκη του Βόρειου Ατλαντικού, η οποία οδήγησε στην ίδρυση του ΝΑΤΟ, υπεγράφη στις 4 Απριλίου πριν από εβδομήντα χρόνια. Με την ευκαιρία αυτή, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο πραγματοποίησε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών στην Ουάσιγκτον στις 3-4 Απριλίου.

Η ημερήσια διάταξη της συνάντησης και οι αποφάσεις που ελήφθησαν από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο δείχνουν ότι η συμμαχία δεν πρόκειται να σταματήσει την οικοδόμηση της στρατιωτικής και πολιτικής αντιπαράθεσης της με τη Ρωσία. Ο βασικός στόχος του μπλοκ - να συσπειρώσει τους συμμάχους του για τη συγκράτηση της "απειλής από την Ανατολή" - δεν έχει αλλάξει από την ίδρυσή του το 1949.

Αν και το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει επισήμως την ετοιμότητά του για διάλογο με τη Ρωσία, δεν έχουν γίνει πρακτικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου. Το μπλοκ συνεχίζει να βασίζεται σε τελεσίγραφα και δεν είναι έτοιμο να μιλήσει σοβαρά για τα βασικά θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας στο πλαίσιο των συζητήσεων προσανατολισμένων προς τα αποτελέσματα.

Η Ρωσία παραμένει ανοιχτή για αλληλεπίδραση που στοχεύει στην εξάλειψη της έντασης, την αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, την αποτροπή τυχόν παρερμηνειών των προθέσεων του άλλου και τη μείωση του κινδύνου επικίνδυνων περιστατικών. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν έχει προωθήσει καμιά εποικοδομητική πρωτοβουλία στον τομέα αυτό. Τα κανάλια διαλόγου μεταξύ των στρατευμάτων των πλευρών παραμένουν αποκλεισμένα.

Η συμμαχία συνεχίζει να ενισχύει την ικανότητα συνασπισμού της και να βελτιώνει τις στρατιωτικές της υποδομές που βρίσκονται στα ρωσικά σύνορα για την επιτάχυνση της ανατολικής ανάπτυξης των στρατευμάτων και του εξοπλισμού της. Πρόσθετα κονδύλια διατίθενται για την ανάπτυξη των συστημάτων BMD, UAV και αεροσκαφών νέας γενιάς.

Ταυτόχρονα, οι διμερείς προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μειώνονται. Η ενδεχόμενη ανάπτυξη μιας νέας μεγάλης στρατιωτικής βάσης ή ομάδας δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία συζητείται, αντιβαίνει στις υποχρεώσεις του μπλοκ στο πλαίσιο της ιδρυτικής πράξης Ρωσίας-ΝΑΤΟ, η οποία είναι μία από τις λίγες συμφωνίες που αποσκοπούν στη διατήρηση της σταθερότητας στην Ευρώπη.

Έχοντας στρατιωτικοποιήσει τη βορειοανατολική Ευρώπη, η οποία ήταν μια ειρηνική περιοχή στρατιωτικά, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα. Έχει ξεκινήσει τη γενική ενίσχυση των συνιστωσών του αέρα, της ξηράς και της θάλασσας. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, ο οποίος δήλωσε ότι αυτό γίνεται για να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των ουκρανικών πλοίων, ωθεί το Κίεβο να προχωρήσει σε νέες προκλήσεις.

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε την πολιτική του για την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της Γεωργίας. Η αποτυχία του μπλοκ από τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Γεωργίας το 2008 οδήγησε σε μια τραγωδία που δεν πρέπει να επαναληφθεί. Η ένταση και η κλίμακα των στρατιωτικών ασκήσεων υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ αυξάνεται. Αυτά τα «παιχνίδια πολέμου» παρέχουν εκπαίδευση όχι μόνο σε αμυντικές αλλά και σε επιθετικές επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοχώρου.

Όλα αυτά βλέπουμε ότι είναι ένα ακόμα βήμα προς την αποσταθεροποίηση και μια προσπάθεια άσκησης στρατιωτικής πίεσης. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι θα υπερισχύσει η κοινή λογική και ότι τα κράτη του ΝΑΤΟ θα απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης και στον κίνδυνο στρατιωτικών περιστατικών.

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η συνεχής αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών του ΝΑΤΟ μπορεί να προκαλέσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Οι συνολικές αμυντικές τους δαπάνες ανήλθαν σε περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2018, ποσό που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών και 20 φορές περισσότερο από ό,τι δαπανά η Ρωσία για την υπεράσπισή της.

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη INF, την οποία υποστήριξαν οι χώρες του ΝΑΤΟ σύμφωνα με την πειθαρχία του μπλοκ, έχει αποσταθεροποιήσει σοβαρά τον κόσμο. Οι πρωτόγνωρες διαφανείς προτάσεις της Ρωσίας σε αυτόν τον τομέα έχουν αγνοηθεί. Αυτές είναι οι πραγματικότητες του σήμερα.

Η 70η επέτειος είναι μια ευκαιρία να αξιολογηθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Κάποιοι θεωρούν το ΝΑΤΟ ως "την πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία". Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι 'αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή της στην εξασφάλιση της αμερικανικής στρατιωτικής και πολιτικής κυριαρχίας στην Ευρώπη και την ευρωατλαντική περιοχή.

Επίσης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΝΑΤΟ-κεντρισμός εμπόδισε τη δημιουργία ενός πραγματικά ολοκληρωμένου και δημοκρατικού συστήματος αδιαίρετης ασφάλειας χωρίς να χωρίζει τις γραμμές και τις ζώνες επιρροής.

Η «παράδοση» της συμμαχίας να χρησιμοποιεί στρατιωτική δύναμη εκτός του πλαισίου συλλογικής άμυνας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας και συχνά παραβιάζει τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, έχει οδηγήσει σε δυσμενή αποτελέσματα.

Οι επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη έφεραν το χάος και την καταστροφή σε αυτές τις χώρες και κόστισαν πολλές ζωές. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν επίσης βλάψει σοβαρά τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου. Οι προσπάθειες αντικατάστασης του διεθνούς δικαίου με "εντολή βάσει κανόνων" οδήγησαν στην τρέχουσα κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη». 

Γενς ΣτόλτενμπεργκΝΑΤΟΡωσία