Κόσμος|17.04.2024 15:53

Σύνοδος Κορυφής, στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ: Τι θα συζητηθεί – Η ατζέντα

Newsroom

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ είναι το βασικό ζήτημα στην ατζέντα της Συνόδου της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σήμερα 17η και αύριο Πέμπτη 18η Απριλίου, αναφέρει η πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τους ηγέτες των 27. Η Σύνοδος πραγματοποιείται στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ τα ξημερώματα της Κυριακής.

Μετά τις εξελίξεις, επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να καταδικάσει αλλά και να στείλει μήνυμα ενότητας «προτρέποντας όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στον Λίβανο, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει και να επαναλάβουμε την ισχυρή υποστήριξή μας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή». Τονίζει ότι τα τελευταία γεγονότα «επιδείνωσαν» την ήδη «εξαιρετικά ασταθή κατάσταση στην περιοχή».

Προσθέτει ότι η δέσμευση των Ευρωπαίων να εργαστούν «με τους εταίρους για τον τερματισμό της τραγικής κρίσης στη Γάζα με άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, καθώς και επείγουσα αύξηση της ανεμπόδιστης ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα στη Γάζα, παραμένει ζωτικής σημασίας».

Για την Τουρκία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι η «στρατηγική συζήτηση», θα πλαισιωθεί «από το στρατηγικό μας ενδιαφέρον για την ανάπτυξη σχέσης συνεργασίας αμοιβαία επωφελούς. Η ενίσχυση της σχέσης θα πρέπει επίσης να συμβάλει στην προώθηση σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την προσέγγισή μας, το έργο μας σε αυτό το θέμα θα πρέπει να προωθηθεί με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο».

Για την ανταγωνιστικότητα, σημειώνει ότι ο Ενρίκο Λέτα αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεσή του στους ηγέτες.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης – Οι θέσεις της Ελλάδας

Κατά πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση απερίφραστης καταδίκης των επιθέσεων τπυ Ιράν εναντίον του Ισραήλ και να τονίσει ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα στέκεται δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή προτρέπει όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση.

Στη συζήτηση για την Τουρκία, στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος Μπορέλ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων, η ελληνική θέση είναι σταθερή και υπέρ μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης - . Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ θετικών βημάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εφόσον και η τουρκική πλευρά δείχνει διάθεση συνεργασίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Η βάση άλλωστε συζήτησης είναι οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υπογραμμίζουν ότι τα όποια βήματα θα είναι σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα.

Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα στηρίζει τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών και της προόδου στο Κυπριακό για την βελτίωση της ευρωτουρκικής συνεργασίας. Και θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι στο τέλος της ημέρας στη συζήτηση για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.,  αυτό σημαίνει βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, δηλαδή υψηλότερο  διαθέσιμο εισόδημα για όλους.

Σύνοδος ΚορυφήςΙράνΚυριάκος ΜητσοτάκηςΙσραήλΚυπριακό