Κόσμος|17.04.2024 23:39

Κατά της απάντησης στο Ιράν οι Ισραηλινοί - Δεν θέλουν να χάσουν τους συμμάχους τους

Newsroom

Όσο το Ισραήλ φαίνεται να ζυγίζει τις επιλογές που έχει για απάντηση στο Ιράν, δημοσκόπηση δείχνει ότι η  κοινή γνώμη δεν συντάσσεται με τα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση Νετανιάχου, υπό τον φόβο γενίκευσης της σύγκρουσης.

Σχεδόν τα 3/4 των Ισραηλινών αντιτίθενται σε αντίποινα στο Ιράν εάν αυτό θα έβλαπτε τη συμμαχία ασφαλείας του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου. Επίσης, από την έρευνα φαίνεται πως πάνω από τους μισούς πιστεύουν ότι το Ισραήλ «ανταποκρίνεται θετικά» στις στρατιωτικές και πολιτικές απαιτήσεις των συμμάχων.

Η δημοσκόπηση, ειδικότερα, διαπίστωσε ότι το 74% της κοινής γνώμης αντιτίθεται σε μία αντεπίθεση «αν υπονομεύει τη συμμαχία ασφαλείας του Ισραήλ με τους συμμάχους του», ενώ το 26% ήταν υπέρ μιας επίθεσης ακόμα και αν βλάψει τους δεσμούς.

Το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το Ισραήλ «πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στις πολιτικές και στρατιωτικές απαιτήσεις των συμμάχων του» προκειμένου να «διασφαλίσει ένα βιώσιμο αμυντικό σύστημα με την πάροδο του χρόνου». Το 32% είναι αναποφάσιστο και το 12% διαφωνεί.

Παράλληλα, το 59% πιστεύει ότι η βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ κατά της ιρανικής επίθεσης υποχρεώνει την Ιερουσαλήμ να συντονίζει τις μελλοντικές ενέργειες ασφαλείας με την Ουάσιγκτον, ενώ το 26% ήταν αναποφάσιστο για το θέμα και το 15% διαφώνησε.

Η έρευνα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου διαπίστωσε, τέλος, ότι το 44% των Ισραηλινών υποστήριξε μια στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, ακόμη και «με τίμημα μια κρίση στις εξωτερικές σχέσεις του Ισραήλ» και επιζήμιους δεσμούς με τις ΗΠΑ, ενώ το 31% ήταν αναποφάσιστοι και το 25% διαφώνησαν.

ΙσραήλΜπενιαμίν ΝετανιάχουΙράνδημοσκόπησηειδήσεις τώρα