Κόσμος|23.04.2024 07:12

Πώς τα 61 δισ. των ΗΠΑ στην Ουκρανία αλλάζουν τη δυναμική στον πόλεμο: Πού θα τα ξοδέψει το Κίεβο

Newsroom

Ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία θα μπορούσε να υπογραφεί εντός ημερών. Το ερώτημα είναι τι όπλα μπορεί να λάβει και τι διαφορά θα μπορούσαν να κάνουν στην προσπάθεια αναχαίτισης της ρωσικής επίθεσης, καθώς τα συστήματα αεράμυνας, οι πύραυλοι μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς και τα βλήματα πυροβολικού παραμένουν τα πιο επείγοντα όπλα που χρειάζεται η Ουκρανία.

Το BBC εξηγεί το πού θα μπορούσε να κατευθυνθεί η αμερικανική βοήθεια σε αυτούς τους τρεις τομείς.

Αεράμυνα

Η αποτροπή της ρωσικής απειλής από τον ουρανό είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των πόλεων και των κρίσιμων υποδομών, όπως οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του είχε δεχθεί επιθέσεις από σχεδόν 1.200 ρωσικούς πυραύλους, περισσότερα από 1.500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 8.500 κατευθυνόμενες βόμβες μόνο φέτος.

Η Ουκρανία διαθέτει μια ποικιλία συστημάτων που προμηθεύεται από τη Δύση και κυμαίνονται από πυραύλους μικρού βεληνεκούς Stinger που εκτοξεύονται από τον ώμο μέχρι το προηγμένο -και εξαιρετικά ακριβό- σύστημα Patriot. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι χρειάζονται τουλάχιστον επτά ακόμη Patriot ή ισοδύναμα.

Οι ρωσικοί πύραυλοι κρουζ και βαλλιστικοί πύραυλοι - συμπεριλαμβανομένων των μετασκευασμένων πυραύλων επιφανείας-αέρος S-300 και S-400 - μαζί με εκατοντάδες ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 - είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω του μεγάλου όγκου των εκτοξευόμενων πυραύλων.

Μια κλασική τακτική για την εξουδετέρωση της αεράμυνας είναι να τις κατακλύσει με στόχους, καταλαμβάνοντας έτσι τα συστήματα ραντάρ απόκτησης και εντοπισμού τους και εξαντλώντας τα αποθέματα πυραύλων.

Πύραυλοι μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς

Αλλά ο πόλεμος στο έδαφος είναι ζωτικής σημασίας. Από τον Οκτώβριο, η Ουκρανία έχει χάσει σχεδόν 583 τετραγωνικά χιλιόμετρα (225 τετραγωνικά μίλια) του ανατολικού εδάφους της από τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως λόγω της έλλειψης πυροβολικού.

Τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο για την Ουκρανία, καθώς μεταφέρουν κατευθυνόμενα πυρομαχικά από μια κινητή πλατφόρμα.

Φτάνουν στην τοποθεσία, εγκαθίστανται, πυροδοτούν και προχωρούν γρήγορα πριν οι ρωσικές δυνάμεις μπορέσουν να εντοπίσουν και να επιτεθούν στον εκτοξευτή. Αναμένουμε περισσότερες δυνατότητες HIMARS στην Ουκρανία και ίσως μια δέσμευση για περισσότερα άρματα μάχης και οχήματα πεζικού Bradley.

Είναι σημαντικό ότι η έκδοση μεγάλου βεληνεκούς των Τακτικών Πυραυλικών Συστημάτων του Στρατού των ΗΠΑ (ATACMS) λέγεται ότι είναι έτοιμη να μεταφερθεί.

Τα παλαιότερα συστήματα ATACMS βρίσκονται στη χώρα από τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά η νεότερη έκδοση μπορεί να διπλασιάσει την εμβέλεια στα 300 χιλιόμετρα (186 μίλια). Αυτό οδηγεί τον αγώνα βαθύτερα στην προσαρτημένη Κριμαία, την οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί ως σημαντική ναυτική βάση που προστατεύεται από εναέρια μέσα, και πέραν αυτής.

Βλήματα πυροβολικού

Και ας μην ξεχνάμε τα όπλα που είναι για το ψωμί και το βούτυρο. Τα οβιδοβόλα M777 πρέπει να τρέφονται συνεχώς με βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει 2.000.000 τέτοια βλήματα στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 και πιθανότατα θα σταλούν περισσότερα σε αυτό το τελευταίο πακέτο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν αυτό που αποκαλούν "πολύ ισχυρό δίκτυο εφοδιασμού" για να μεταφέρουν γρήγορα όπλα σε πράγματα εκεί.

«Όπως κάναμε και στο παρελθόν, μπορούμε να κινηθούμε μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου υποστράτηγος Πατ Ράιντερ.

Οι προμήθειες είναι πιθανό να έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στην Ουκρανία, και μόλις παραδοθούν γίνονται επισήμως ιδιοκτησία της Ουκρανίας. Όμως η μεταφορά του εξοπλισμού στην πρώτη γραμμή του μετώπου -ιδιαίτερα του εξοπλισμού πυροβολικού- θα μπορούσε να πάρει πολλές ημέρες ή και εβδομάδες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημά τους στα ανατολικά.

Μαχητικά F-16

Αυτά είναι προγενέστερα της παρούσας δόσης μετρητών, αλλά είναι αξιοσημείωτα τώρα, επειδή πλησιάζουν να τεθούν σε λειτουργία.

Οι Ουκρανοί πιλότοι και τα πληρώματα συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους για τη μετατροπή τους σε δυτικά αεροσκάφη F-16, τα οποία βρίσκονται επί του παρόντος στη Ρουμανία. Αυτά τα αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου παρέχουν ισχυρότερη ικανότητα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, βελτιώνοντας έτσι δυνητικά την ουκρανική αεράμυνα.

Η Δανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ αναμένουν να παραδώσουν τα πρώτα από τα δεκάδες «Βάιπερ» στην Ουκρανία εντός μηνών. Τα αεροσκάφη δεν θα αλλάξουν το παιχνίδι, αλλά θα αποτελέσουν ένα ακόμη σημαντικό βέλος στη φαρέτρα του Κιέβου.

Η Μόσχα ήταν απορριπτική, λέγοντας ότι τα F-16 δεν θα έκαναν μεγάλη διαφορά στο πεδίο της μάχης και θα καταρρίπτονταν από τις ρωσικές δυνάμεις.

πόλεμοςΡωσίαΟυκρανίαΗΠΑειδήσεις τώρα