Κόσμος|22.04.2024 21:52

«Αντισημιτισμός»: Συλλήψεις και αποβολές φοιτητών από το ελίτ πανεπιστήμιο Columbia γιατί διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Newsroom

Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα στο πανεπιστήμιο Columbia  της Νέας Υόρκης, ενόψει του εβραϊκού Πάσχα καθώς, ραβίνος που συνδέεται με το ελίτ εκπαιδευτικό ίδρυμα κάλεσε τους Εβραίους φοιτητές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων στο campus που, μάλιστα, έχουν λάβει τέτοιες διαστάσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να τοποθετηθούν σχετικά ο Λευκός Οίκος και αξιωματούχοι της πολιτείας.

Η ατμόσφαιρα στο πανεπιστημιακό ίδρυμα, μάλιστα, είναι τόσο φορτισμένη που, οι πρυτανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι, από τη Δευτέρα (22/04), το Columbia θα λειτουργεί με καθεστώς τηλεργασίας – για την παρακολούθηση των μαθημάτων αλλά και την εξεταστική που ξεκινάει με το εβραϊκό Πάσχα. Μετά την 7η Οκτωβρίου, στο Columbia και σε πολλά άλλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, οι εντάσεις είναι συνεχείς. Η κατάσταση, ωστόσο στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κλιμακώθηκε περαιτέρω, τις τελευταίες μέρες, μετά την κατάθεση ομάδας πανεπιστημιακών, στο Κογκρέσο, σχετικά με τον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη και τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις εντός και πλησίον του campus.

Η τελευταία κρίση είχε σαν αποτέλεσμα να δεχτεί εκ νέου επιθέσεις η πρόεδρος του ιδρύματος, Μινούσε Σαφίκ – από τη βουλεύτρια των Ρεπουμπλικανών, Ελίζ Στέφανικ η οποία απαίτησε την παραίτηση της πανεπιστημιακού εξαιτίας της οποίας, όπως ισχυρίστηκε, «η διοίκηση του πανεπιστημίου έχει ξεκάθαρα χάσει τον έλεγχο της πανεπιστημιούπολης». Την Κυριακή (21/04) η Ρεπουμπλικανή πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Virginia Foxx, έστειλε επιστολή προς τις πρυτανικές Αρχές, προειδοποιώντας τις ότι, εάν δε φροντίσουν να περιοριστούν οι διαμαρτυρίες στην πανεπιστημιούπολη, θα υπάρξουν συνέπειες. Μεταξύ άλλων, η Foxx σημείωσε πως, «το Columbia δεν είναι σε θέση να αποκαταστήσει άμεσα την τάξη και την ασφάλεια στο campus. Αυτή η αποτυχία συνιστά σημαντική παραβίαση των υποχρεώσεων του πανεπιστημίου βάσει του τίτλου VI, από τον οποίο εξαρτάται η ομοσπονδιακή οικονομική βοήθεια. Η αποκατάσταση πρέπει να είναι άμεση».

«Επιστρέψτε στα σπίτια σας το συντομότερο δυνατό»

Από πλευράς του, ο ραβίνος Elie Buechler, που συνδέεται με την πρωτοβουλία Orthodox Union Jewish Learning Initiative στην πανεπιστημιούπολη του Columbia επιβεβαίωσε στον Jake Tapper του CNN ότι πράγματι έστειλε μήνυμα σε ένα σχετικό group στο WhatsApp, όπου περιλαμβάνονται περίπου 300 υπερορθόδοξοι Εβραίοι φοιτητές, συνιστώντας τους «επιτακτικά» να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να παραμείνουν εκεί. Ο ραβίνος στο μήνυμά του, τόνιζε πως, τα πρόσφατα γεγονότα στο πανεπιστήμιο, «κατέστησαν σαφές πως η Δημόσια Ασφάλεια του Columbia και η αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των Εβραίων φοιτητών. Με βαθιά οδύνη θα συνιστούσα να επιστρέψετε στα σπίτια σας το συντομότερο δυνατόν και να παραμείνετε εκεί μέχρι να βελτιωθεί η πραγματικότητα μέσα και γύρω από την πανεπιστημιούπολη».

Για «αντισημιτισμό» κάνουν λόγο ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο Λευκός Οίκος

Μέχρι και ο Λευκός Οίκος τοποθετήθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στο Columbia, με ανακοίνωση που εξέδωσε. «Παρότι κάθε αμερικανός πολίτης έχει δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία, οι παρακινήσεις σε άσκηση βίας ή εκφοβισμού με στόχο τους Εβραίους φοιτητές και την εβραϊκή κοινότητα είναι κατάφωρα αντισημιτικές, ασυνείδητες και επικίνδυνες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Andrew Bates, την Κυριακή. Ωστόσο, στη δήλωση, δεν αναφέρθηκαν παραδείγματα των εν λόγω παρακινήσεων. Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι, «ακόμα και τις τελευταίες μέρες βλέπουμε παρενοχλήσεις και εκκλήσεις για άσκηση βίας κατά των Εβραίων. Αυτός ο απροκάλυπτος αντισημιτισμός είναι καταδικαστέος και επικίνδυνος - και δεν έχει καμία απολύτως θέση στις πανεπιστημιουπόλεις ή οπουδήποτε στη χώρα μας».

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας, Columbia University Apartheid Divest και Columbia Students for Justice in Palestine ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους σχετικά πως «ήμασταν ειρηνικοί» ενώ πήραν αποστάσεις από μη φοιτητές διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί έξω από την πανεπιστημιούπολη, χαρακτηρίζοντάς τους «εμπρηστικά άτομα που δε μάς εκπροσωπούν». «Απορρίπτουμε με σθένος κάθε μορφή μίσους ή φανατισμού και επαγρυπνούμε απέναντι σε μη φοιτητές που προσπαθούν να διαταράξουν την αλληλεγγύη που χτίζεται μεταξύ της φοιτητικής κοινότητας και Παλαιστίνιων, μουσουλμάνων, Αράβων, Εβραίων, μαύρων και φιλοπαλαιστινίων συμφοιτητών και συναδέλφων που εκπροσωπούν την πολυπολιτισμικότητα της χώρας μας», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι φοιτητικές οργανώσεις.

Από πλευράς της, η Δημοκρατική κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Kathy Hochul, τοποθετήθηκε στο X τονίζοντας ότι, η απειλή χρήσης βίας προς Εβραίους φοιτητές συνιστά αντισημιτισμό. «Η Πρώτη Τροπολογία προστατεύει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά οι φοιτητές έχουν επίσης το δικαίωμα στη μάθηση, σε ένα περιβάλλον που δεν χωρούν οι απειλές ή η βία», σημείωσε.

Από πλευράς του ο δήμαρχος της αμερικανικής πόλης, Eric Adams, σε δήλωσή του γνωστοποίησε ότι, η αστυνομική διεύθυνση της Νέας Υόρκης έχει φροντίσει για την «αυξημένη παρουσία αστυνομικών» στην περιοχή γύρω από την πανεπιστημιούπολη, «για την προστασία των φοιτητών αλλά και όλων των νεοϋορκέζων στους κοντινούς δημόσιους δρόμους». Ο ίδιος, επίσης Δημοκρατικός, πρόσθεσε ότι νιώθει «τρομοκρατημένος και αηδιασμένος με τον αντισημιτισμό που κάνει αισθητή την παρουσία του στην πανεπιστημιούπολη του Columbia και γύρω από αυτήν».

Ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου, δήλωσε την Κυριακή στο CNN ότι η ασφάλεια της κοινότητας του Columbia αποτελεί τη «νούμερο ένα προτεραιότητά μας». Πρόσθεσε πως, «ενεργούμε λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους Εβραίους φοιτητές μας και παρέχουμε πρόσθετη στήριξη και πόρους προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η κοινότητά μας παραμένει ασφαλής».

«Δεν πιστεύουμε πως οι Εβραίοι φοιτητές πρέπει να εγκαταλείψουν το campus»

Σε αντίθεση με την έκκληση του ραβίνου Buechler, η Hillel, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εβραϊκή πανεπιστημιακή οργάνωση παγκοσμίως, σε ανάρτησή της στο X σημείωσε ότι, «δεν πιστεύουμε πως οι Εβραίοι φοιτητές πρέπει να εγκαταλείψουν το campus». Όπως τονίζει, «ζούμε μία περίοδο γνήσιας δυσφορίας, ακόμα και φόβου για πολλούς από εμάς στην πανεπιστημιούπολη. Το πανεπιστήμιο Columbia και η πολιτεία της Νέας Υόρκης θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τους φοιτητές. Καλούμε τη διοίκηση του πανεπιστημίου να δράσει άμεσα για την αποκατάσταση της ηρεμίας εντός των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου. Η πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει ότι οι φοιτητές μπορούν να περπατούν στο Broadway και το Amsterdam χωρίς να φοβούνται ότι θα παρενοχληθούν».

Καθ’ όλη τη διάρκεια του εβραϊκού Πάσχα, η παρουσία της αστυνομίας στα πέριξ του Kraft Center, ενός εβραϊκού πολιτιστικού κέντρου που μοιράζονται από κοινού τα πανεπιστήμια Columbia και Barnard, θα είναι αυξημένη, ενώ η δημόσια ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης θα παρέχει συνοδεία πεζή από και προς το κτίριο, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του κέντρου, Brian Cohen.

Από πλευράς μίας άλλης εβραϊκής οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο, της Chabad, έγινε γνωστό ότι επιστράτευσε επιπλέον ασφάλεια για την προστασία των φοιτητών την ίδια περίοδο. Ανέφεραν ότι ένιωσαν «τρομοκρατημένοι από αυτό που είδαμε χθες το βράδυ στο campus του Columbia, αλλά και γύρω από αυτό», αλλά εξακολουθούν να διοργανώνουν εορτασμούς για το Πάσχα εντός της πανεπιστημιούπολης. Εκτός των διαμαρτυριών των φοιτητών, πάντως, ομάδες διαδηλωτών έχουν συγκεντρωθεί και έξω από τις πύλες της πανεπιστημιούπολης.

Δεκάδες αποβολές φοιτητών - Μεταξύ αυτών και της κόρης γερουσιάστριας των Δημοκρατικών

Την ίδια στιγμή, το πανεπιστήμιο Barnard έθεσε σε διαθεσιμότητα την 21χρονη φοιτήτρια Isra Hirsi για τη συμμετοχή της στην κατασκήνωση αλληλεγγύης στη Γάζα, που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του γειτονικού Columbia. Την είδηση έκανε γνωστή η ίδια η Hirsi, με ανάρτησή της στο Instagram. Η φοιτήτρια είναι κόρη της μουσουλμάνας βουλεύτριας των Δημοκρατικών, Ilhan Omar. Η κατασκήνωση των φοιτητών ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης (17/04).

Σύμφωνα με αναρτήσεις στα social media, το μεσημέρι της Πέμπτης (18/04), η πρόεδρος του Columbia, Nemat «Minouche» Shafik, που λίγες ώρες πριν είχε παραστεί σε ακρόαση του Κογκρέσου με θέμα τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις, έστειλε e-mail στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ενημερώνοντάς την ότι κατέθεσε επίσημα αίτηση στην αστυνομική διεύθυνση της Νέας Υόρκης να εισέλθει εντός των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου, προκειμένου να διαλύσει τον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό. Η αστυνομία προσήγαγε περί τους 100 φοιτητές. Η Hirsi, γυρίζοντας από το αστυνομικό τμήμα στις φοιτητικές εστίες, ενημερώθηκε ότι πρέπει να εγκαταλείψει το δωμάτιό της. «Νομίζω ότι υπήρξε κάποια παρεξήγηση σχετικά με το τι συνέβαινε στον καταυλισμό αλληλεγγύης. Πολλοί έκαναν λόγο για μη ειρηνική διαμαρτυρία. Ξεκινήσαμε τα ξημερώματα της Τετάρτης. Μέχρι τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να ξυπνήσουν, είχαμε κόσμο που ήρθε να μάς μιλήσει, να δει τι συμβαίνει, να μάς υποστηρίξει. Ήρθαν να μάς μιλήσουν και κάποιοι καθηγητές. Ήταν μία πραγματικά όμορφη στιγμή – στην οποία συνεισέφεραν τόσοι άνθρωποι, προσφέροντας δωρεές υπέρ της Γάζας, ενώ μας έφερναν τρόφιμα ή κουβέρτες. Το βράδυ της Τετάρτης ένα καταπληκτικό πλήθος αλληλέγγυων ήρθε στο πλευρό μας κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο δυνατοί. Είχαμε μία βασική ομάδα ανθρώπων που αντιλαμβάνονταν τους κινδύνους. Το ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων μεγάλωσε μας ανακούφισε αισθητά. Νιώσαμε ότι δεν είμαστε μόνοι», είπε η ίδια στην Teen Vogue. Όπως συμπλήρωσε, «το πρωί της Πέμπτης έλαβα ένα mail από τη διοίκηση του πανεπιστημίου, το οποίο με ενημέρωνε ότι έχουν υποχρέωση να “διασφαλίσουν τη σωματική ή συναισθηματική ασφάλεια και ευημερία των φοιτητών” στις περιπτώσεις που κάποιοι φοιτητές “αποτελούν συνεχώς απειλή διατάραξης ή παρέμβασης στην ομαλή λειτουργία του ιδρύματος”. Νομίζω ότι έχουν παραποιήσει τα γεγονότα. Η διοίκηση του πανεπιστημίου προσπάθησε να το παρουσιάσει ως μαζικές ταραχές αντί για έναν χώρο οικοδόμησης της αίσθησης της κοινότητας».

ΠαλαιστίνηΙσραήλπανεπιστήμιοΝέα ΥόρκηΠόλεμος στο ΙσραήλΗΠΑσυλλήψειςειδήσεις τώρα