Κόσμος|25.04.2024 16:53

Σάντσεθ: Η ΜΚΟ που κατηγορεί τη σύζυγό του λέει ότι «ίσως βασίστηκε σε fake news»

Newsroom

Η εισαγγελική αρχή της Ισπανίας ζήτησε την απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς σε βάρος της συζύγου του πρωθυπουργού της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, η οποία τον ώθησε να ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης.

Η Αρχή δήλωσε ότι ασκεί έφεση κατά της χθεσινής απόφασης δικαστηρίου να εξετάσει ιδιωτική μήνυση που υποβλήθηκε από ακτιβιστές κατά της διαφθοράς εναντίον της Μπεγκόνα Γκόμεζ για φερόμενη διακίνηση επιρροής και διαφθορά σε επιχειρήσεις.

Τι λέει η οργάνωση

Η ισπανική ομάδα κατά της δωροδοκίας που βρίσκεται πίσω από την καταγγελία, Manos Limpias (Καθαρά Χέρια), δήλωσε ότι είχε βασίσει τη μήνυσή της σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την εγκυρότητά τους.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Μιγκέλ Μπερνάντ, ανέφερε σε δήλωσή του στο Facebook ότι απλώς συνέταξε και διαβίβασε τις αναφορές σε έναν δικαστή από «πολιτικό καθήκον» και αρνήθηκε ότι η ενέργεια είχε πολιτικά κίνητρα.

Ο κ. Σάντσεθ, ο οποίος πέρυσι εξασφάλισε άλλη μια θητεία για το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του ως ηγέτης μιας κυβέρνησης συνασπισμού μειοψηφίας, εξέδωσε χθες επιστολή προς τους πολίτες στην οποία ανέφερε ότι κάνει πενθήμερο διάλειμμα από τα δημόσια καθήκοντα και ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του να παραμείνει ή να παραιτηθεί τη Δευτέρα.

Κατηγόρησε την κίνηση αυτή για αυτό που αποκάλεσε «πρωτοφανή συκοφαντία και παρενόχληση από τη δεξιά και την ακροδεξιά». Στην επιστολή του, ο κ. Σάντσεθ αρνήθηκε σθεναρά τους ισχυρισμούς κατά της συζύγου του. Η κ. Γκόμεζ δεν τους έχει αντιμετωπίσει δημοσίως.

Ποιές είναι οι κατηγορίες κατά της συζύγου του Σάντσεθ; 

Η Manos Limpias ισχυρίζεται -επικαλούμενη τα ρεπορτάζ των ειδησεογραφικών ιστότοπων- ότι η Γκόμεθ δέχθηκε χάρες από την αεροπορική εταιρεία Air Europa και τον ισπανικό όμιλο Globalia, στον οποίο η εταιρεία ανήκει, όταν είχε διατελέσει, μέχρι το 2022, διευθύντρια ενός κέντρου αφρικανικών ερευνών στη σχολή επιχειρήσεων IE της Μαδρίτης, σύμφωνα με το ραδιοσταθμό Cadena Ser, ο οποίος δημοσιοποίησε στον ιστότοπό του ένα έγγραφο για το οποίο ανέφερε πως είναι η νομική προσφυγή.

Η IE ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε ότι ουδέποτε έλαβε οποιαδήποτε οικονομική υποστήριξη από τον Globalia ή τις θυγατρικές του.

Το Μάρτιο, η ισπανική αρχή για τη σύγκρουση συμφερόντων απέρριψε προσφυγή του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος που ισχυρίσθηκε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη διάσωση της Air Europa μετά την κρίση της Covid, που καθήλωσε τα αεροπλάνα, και τους «οικονομικούς και επαγγελματικούς δεσμούς» της συζύγου του Σάντσεθ.

Σε κοινή δήλωσή τους το Μάρτιο, ο Globalia και η Air Europa ανέφεραν πως η βοήθεια που έλαβαν από την ισπανική κυβέρνηση ήταν «ευθυγραμμισμένη με τις παραμέτρους άλλων αρωγών που λαμβάνουν διάφορες εταιρείες του τομέα στην Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρώπη» και πως θεωρούν πως είναι θύματα «διασταυρούμενων πολιτικών πυρών».

ΙσπανίαδωροδοκίαΠέδρο Σάντσεθειδήσεις τώρα