Κόσμος|03.05.2024 17:22

Βρετανία: Μαρτύριο για τον Σούνακ οι εκλογές - Βαριές ήττες και φωνές για αντικατάσταση

Newsroom

Οδυνηρή ήταν η νύχτα της Πέμπτης για τους Συντηρητικούς στη Βρετανία ενώ το μέγεθος της ήττας τους αναμένεται να επεκταθεί και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ακόμη και αν υπάρξουν λίγες στιγμές παρηγοριάς σε κάποιες περιφέρειες των δημοτικών εκλογών. Έως το μεσημέρι της Παρασκευής κάτι παραπάνω από το 2/3 των εκλογικών αποτελεσμάτων έχει οριστικοποιηθεί και η εικόνα έχει ξεκαθαρίσει για περίπου 40 δημοτικά συμβούλια σε Αγγλία και Ουαλία από τα συνολικά 107.

Οι Τόρις έχουν χάσει ήδη περισσότερες από 130 θέσεις ενώ οι περίπου 60 από αυτές μετακύλησαν στο κόμμα των Εργατικών (Labours), δηλαδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το αποτέλεσμα της εμβόλιμης κοινοβουλευτικής διαδικασίας στο Blackpool South είναι μέχρι στιγμής η σημαντικότερη νίκη για τους Εργατικούς και η πιο ενδεικτική ήττα για τους Συντηρητικούς. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η περιοχή της Δυτικής Αγγλίας μπορεί να θεωρηθεί ως προπύργιο των Εργατικών καθώς «κρατούσαν» την περιφέρεια από το 1997 έως το 2019. Όμως στις τελευταίες εκλογές του 2019, υπό την ηγεσία του Μπόρις Τζόνσον, το προπύργιο αυτό είχε πέσει και η θέση είχε πανηγυρικά κερδηθεί από τους Συντηρητικούς. Η εμβόλιμη διαδικασία έγινε μετά από παραίτηση του πρώην Συντηρητικού βουλευτή Σκοτ Μπέντον και αφού κρίθηκε ένοχος για σκάνδαλο λόμπινγκ.

Οδυνηρές ήττες για τους Τόρρις - Προάγγελος νίκης για τους εργατικούς στις εθνικές εκλογές

Σύμφωνα με τον Guardian, το τραγικό για τους Τόρις εκλογικό αποτέλεσμα στο Blackpool South δεν ήταν απλώς μια μικρή υποχώρηση για το κόμμα της κυβέρνησης. Το Blackpool South είναι η πέμπτη έδρα των Συντηρητικών που πέφτει στους Εργατικούς τον τελευταίο χρόνο.

Κανένα προηγούμενο κοινοβούλιο από το 1945 δεν είχε περισσότερες από δύο τέτοιες νίκες για την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ετυμηγορία του Blackpool μοιάζει με εκλογική θανατική καταδίκη για τη συντηρητική κυβέρνηση. Το γεγονός ότι η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή (32,5%), κάνει την εξαφάνιση των ψήφων των Συντηρητικών ακόμη πιο αξιοσημείωτη. Οι Εργατικοί συγκέντρωσαν πολύ περισσότερο από το ήμισυ των ψήφων.

Οι Εργατικοί τα πήγαν εξαιρετικά καλά στις περισσότερες από τις άμεσες αναμετρήσεις τους με τους Συντηρητικούς, κερδίζοντας το Redditch και το Thurrock με μεγάλες αυξήσεις στα ποσοστά τους, αλλά υπολείπονται αγωνιωδώς στο Harlow. Το κόμμα προηγείται κατά πολύ σε μια σειρά από έδρες όπου οι Συντηρητικοί προηγούνταν με τεράστια διαφορά στις γενικές εκλογές του 2019, συγκεντρώνοντας προβάδισμα 21 μονάδων στο Plymouth Moor View και προβάδισμα 11 μονάδων στη νέα έδρα Great Grimsby and Cleethorpes.. Είναι πολύ πιθανό ότι τα πλήρη αποτελέσματα θα δείξουν ότι οι Εργατικοί θα μπορούσαν να κερδίσουν μια συνολική πλειοψηφία σε ενδεχόμενες γενικές εκλογές.

Οι Συντηρητικοί είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω σοκ καθώς θα καταμετρηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη επιτρόπου αστυνομίας και εγκληματικότητας. Από τις τρεις που ανακηρύχθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχασαν δύο από τους Εργατικούς - Cumbria και Avon & Somerset - και κράτησαν μία, το Lincolnshire, με μια πολύ μικρή διαφορά της τάξεως των επτά μονάδων από τους Εργατικούς.

Κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις για τους Εργατικούς

Ωστόσο, οι τοπικές εκλογές δεν ήταν αμιγώς καλά νέα για τους Εργατικούς καθώς υπήρχαν τρεις αναμετρήσεις όπου το κόμμα υποχώρησε. Το πιο εντυπωσιακό ήταν μεταξύ των μουσουλμανικών κοινοτήτων, γεγονός που κόστισε τη συνολική πλειοψηφία του κόμματος στο Όλνταμ και φαίνεται ότι θα προκαλέσει περαιτέρω ζημιά καθώς θα καταμετρώνται οι ψήφοι σε περιοχές όπως το Ρότσντεϊλ και το Πεντλ. Οι ανεξάρτητοι, οι Πράσινοι και τα μικρά κόμματα (συμπεριλαμβανομένου του κόμματος των Εργαζομένων του Τζορτζ Γκάλογουεϊ) κέρδισαν έδρες στο εσωτερικό των πόλεων με τεράστιες μετατοπίσεις ψήφων από πέρυσι, όπως είχαν κάνει οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στις τοπικές εκλογές του 2003 μετά την εισβολή στο Ιράκ.

Οι Εργατικοί έχασαν επίσης έδαφος σε ορισμένες πολύ μορφωμένες και φιλελεύθερες περιοχές, όπως το Έξετερ, όπου οι Πράσινοι κέρδισαν. Η τρίτη απογοήτευση για τους Εργατικούς ήρθε σε αρκετά δημοτικά συμβούλια, όπου το κόμμα το οποίο ήταν για χρόνια… κατεστημένο αλλά κατηγορήθηκε για τοπική κακοδιαχείριση ή για τις επιπτώσεις της λιτότητας.

Είναι βέβαιο πως στάση του κόμματος στον πόλεμο του Ισραήλ και η καθυστέρηση του Κιρ Στάρμερ να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, φαίνεται πως έπληξε τα εν αποτελέσματα τις περιοχές με έντονο μουσουλμανικό στοιχείο.

Ζητούν εδώ και τώρα εκλογές οι Εργατικοί

Με τα παραπάνω δεδομένα, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Σερ Κιρ Στάρμερ ζήτησε «εδώ και τώρα εθνικές εκλογές». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα (από τους ψηφοφόρους), δεν ήταν μεμψιμοιρία, ήταν μια κραυγή για αλλαγή».

Αυτή την «κραυγή για αλλαγή» δείχνουν να συμμερίζονται και ορισμένοι βουλευτές των Συντηρητικών λίγο μετά το πρώτο «μούδιασμα» των αποτελεσμάτων. Η Συντηρητική βουλευτής και σταθερή επικρίτρια του Ρίσι Σούνακ δήλωσε στο BBC ότι «πρέπει να ακούσει τους ψηφοφόρους και να αλλάξει πορεία, πρέπει το κόμμα να ξυπνήσει, να είναι Συντηρητικό, αλλιώς θα χάσουμε». Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, θεωρείται πιθανό σενάριο -αν η «κατρακύλα» των αποτελεσμάτων συνεχίσει- να γίνει πρόταση μομφής στον Ρίσι Σούνακ και να μην είναι εκείνος που θα οδηγήσει το κόμμα στις εθνικές εκλογές μέχρι το τέλος του έτους.

Πάντως, κάποιοι άλλοι Συντηρητικοί βουλευτές καθώς περίμεναν μια άσχημη βραδιά για εκείνους, κάνουν πιο μετριοπαθείς δηλώσεις. Ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Ρίτσαρντ Χόλντεν παραδέχτηκε ότι «τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι απογοητευτικά», αλλά το κόμμα «πρέπει να αρχίσει να μιλάει για τις επιτυχίες του και με όραμα για το μέλλον».

ΣυντηρητικοίΕργατικοίεκλογέςΡίσι ΣούνακΒρετανίαειδήσεις τώρα