Κόσμος|04.05.2024 21:22

Στο Κάιρο κρίνεται η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή - Το προσχέδιο της συμφωνίας

Newsroom

Χαραμάδα ελπίδας για συμφωνία εκεχειρίας φαίνεται να υπάρχει στη Μέση Ανατολή καθώς Ισραήλ και Χαμάς συζητούν στο Κάιρο για κατάπαυση πυρός αλλά και ανταλλαγή ομήρων.

Έτοιμη να πει το «ναι» η Χαμάς

Σύμφωνα με την OPEN, αραβικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η Χαμάς εντός των επόμενων ημερών θα πει το «ναι» στην κατάπαυση του πυρός.  Αυτή την ώρα αντιπροσωπεία βρίσκεται στο Κάιρο ενώ στις συνομιλίες συμμετέχει και ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς.

«Έχουν γίνει συμβιβασμοί» φέρεται να έχει δηλώσει στέλεχος της Χαμάς. Σύμφωνα με την ΕΡΤ έχει συμφωνηθεί ο αριθμός των ομήρων και των κρατουμένων που θα ανταλλαγούν και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει εγγυήσεις ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν πλήρως από τη Γάζα, αφότου ολοκληρωθούν με επιτυχία οι τρεις φάσεις της συμφωνίας. Αυτήν τη δέσμευση έχει απορρίψει επανειλημμένως το Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Τελ Αβίβ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει τελικά στην προγραμματισμένη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα κι αυτό είναι το κρίσιμο σημείο, καθώς η Χαμάς θέλει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των Ισραηλινών δυνάμεων μέσα σε 124 μέρες, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τρεις φάσεις της συμφωνίας. Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ μιλά για εκεχειρία για περιορισμένο διάστημα.


Το προσχέδιο της συμφωνίας - Οι τρεις φάσεις

  • Πρώτη φάση – 40 ημέρες

Από 33 έως 128 Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν.

Ο Ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από κάποιες περιοχές της Γάζας.

Επιστροφή Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα.

Απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων από Ισραηλινές φυλακές.

  • Δεύτερη φάση – 42 ημέρες

Απελευθέρωση και άλλων ζωντανών ομήρων.

Ενέργειες για μία βιώσιμη ηρεμία στη Γάζα.

  • Τρίτη φάση – 42 μέρες

Ανταλλαγή νεκρών και από τα δύο πλευρές.

Φυσικά, η ελπίδα είναι ότι μετά από αυτό το διάστημα των 142 ημερών, να γίνει μία μόνιμη εκεχειρία ώστε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Γάζας.

Εμπόδιο οι αλληλοκατηγορίες

Θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο για να νικήσουμε, για να συντρίψουμε τον εχθρό μας, μη εξαιρουμένης της Ράφας», επανέλαβε αυτή την εβδομάδα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που διαμηνύει ότι η επιχείρηση στην πόλη θα γίνει «με ή χωρίς συμφωνία» για κατάπαυση του πυρός.

Για τον Χουσάμ Μπαντράν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, οι δηλώσεις του κ. Νετανιάχου για την επίθεση στη Ράφα «έχουν ξεκάθαρα στόχο να ακυρώσουν κάθε πιθανότητα συμφωνίας».

Αντίθετα, για τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν «το μοναδικό εμπόδιο» για την κατάπαυση του πυρός «είναι η Χαμάς».

«Λουτρό αίματος»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, που επικαλέστηκε αιγυπτιακές πηγές, το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να δώσει μια εβδομάδα ακόμη στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα προχωρήσει στην επιχείρηση που απειλεί εδώ κι εβδομάδες ότι θα διεξαγάγει στη Ράφα.

«Στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε λουτρό αίματος», προειδοποίησε χθες ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος προετοιμάζει σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης καθώς σε τέτοια περίπτωση θα καταγραφόταν πελώρια «αύξηση του αριθμού των τραυματιών και των νεκρών».

Το σχέδιο αυτό «δεν είναι παρά επίδεσμος», τόνισε ο Ρικ Πέπερκορν, αντιπρόσωπος του ΠΟΥ στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Το σύστημα υγείας, που έχει ήδη γονατίσει, δεν θα μπορέσει να αντέξει το δυνητικό εύρος της καταστροφής που θα προκαλούσε η εισβολή», πρόσθεσε.

Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια, που υποβάλλεται σε πολύ αυστηρούς ελέγχους από το Ισραήλ, συνεχίζει να φθάνει με το σταγονόμετρο, κυρίως μέσω Αιγύπτου και της διέλευσης στη Ράφα, την ώρα που ο πληθυσμός του θυλάκου —2,4 εκατ. άνθρωποι— απειλείται με λιμό.

Μπροστά στις συχνά ανυπέρβλητες δυσκολίες στη διανομή βοήθειας οδικώς, αρκετές χώρες προχώρησαν σε ρίψεις τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας από αέρος, ενώ ο στρατός των ΗΠΑ κατασκευάζει τεχνητό λιμάνι ανοικτά των ακτών της για να διευκολυνθεί η μεταφορά βοήθειας διά θαλασσίων οδών, μέσω Κύπρου.

Ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, εναντιώνονται στη χερσαία εισβολή στη Ράφα και έχουν ζητήσει να καταρτιστεί «αξιόπιστο» σχέδιο για την προστασία των αμάχων αν προχωρήσει τέτοια επιχείρηση. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν είπε πως δεν έχει παρουσιαστεί τέτοιο στην Ουάσιγκτον και προειδοποίησε πως με δεδομένο αυτό το στοιχείο, η επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε πολύ πιο βαριές απώλειες από αυτό που θα ήταν «αποδεκτό», κατ’ αυτόν.

Λωρίδα της ΓάζαςΧαμάςΙσραήλειδήσεις τώρα