Κόσμος|06.05.2024 22:26

Παραμένει αβέβαιο το μέλλον της Γάζας: Η Χαμάς είπε το «ναι» για κατάπαυση, αλλά το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Ράφα

Newsroom

Αβέβαιη παραμένει η εμπόλεμη κατάσταση στη Γάζα, παρά τις πληροφορίες πως η Χαμάς συμφώνησε για κατάπαυση του πυρός, καθώς το Ισραήλ αντιδράει, κάνοντας λόγο για «τέχνασμα» και λέγοντας «όχι» στην πρόταση.

Ειδικότερα, η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera.

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια είπε επίσης ότι η δεύτερη φάση της συμφωνίας προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Το Ισραήλ, όμως, βομβαρδίζει τη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι διεξάγει στοχευμένα πλήγματα κατά της Χαμάς στη Ράφα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

«Όχι» Νετανιάχου

Η πρόταση της Χαμάς απέχει πολύ από το να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Ισραήλ, σχολίασε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μιλώντας σχετικά με την ανακοίνωση των τελευταίων λεπτών, ο Ισραηλινός ηγέτης είπε ότι το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία για να διαπραγματευτεί με τη Χαμάς.

Είπε επίσης ότι το συμβούλιο αρμόδιο για θέματα πολέμου αποφάσισε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρησή του στη Ράφα.

Το Ισραήλ «εξετάζει την πρόταση»

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, Ισραηλινός υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πως το Ισραήλ εξετάζει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που υποβλήθηκε από την Αίγυπτο και το Κατάρ και την οποία η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς είπε πως αποδέχθηκε.

«Έχουμε λάβει την πρόταση και την εξετάζουμε. Δεν είναι το πλαίσιο στο οποίο είχαμε συμφωνήσει. Την εξετάζουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε ανωνυμία. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του εγγράφου.

Νωρίτερα, είχε μεταδοθεί πως Ισραηλινοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «τέχνασμα» της Χαμάς ώστε να φανεί πως το Ισραήλ δεν υποχωρεί.

Ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να επιχειρεί στη Γάζα

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε, παράλληλα, πως όλες οι προτάσεις που αφορούν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα εξετάζονται σοβαρά και πως ο στρατός συνεχίζει να επιχειρεί στην υπό τη διοίκηση της Χαμάς περιοχή.

Ερωτηθείς στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων κατά πόσον η δήλωση της Χαμάς ότι αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός θα επηρεάσει τη σχεδιαζόμενη επίθεση στην πόλη Ράφα της Γάζας, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε: «Εξετάζουμε κάθε απάντηση και απόκριση με τον πιο σοβαρό τρόπο και εξαντλούμε κάθε πιθανότητα που αφορά διαπραγματεύσεις και επιστροφή των ομήρων».

«Παράλληλα, εξακολουθούμε να επιχειρούμε στη Λωρίδα της Γάζας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε.

Ο Ερντογάν καλεί το Ισραήλ να δεχτεί την κατάπαυση πυρός

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Ισραήλ να δεχτεί την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μετά τη θετική απάντηση της Χαμάς. Είπε επίσης ότι η Χαμάς αποδέχτηκε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός έπειτα από παρότρυνση της Τουρκίας.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την κατάπαυση του πυρός έπειτα από δική μας παρότρυνση. Τώρα το ίδιο βήμα πρέπει να κάνει και το Ισραήλ. Καλώ όλους τους δυτικούς παράγοντες να ασκήσουν πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα.

ΙσραήλΓάζαΧαμάςειδήσεις τώραΛωρίδα της Γάζας