Κόσμος|08.05.2024 21:21

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ισραήλ σε OPEN για επίθεση στη Ράφα: «Η Χαμάς προσπαθεί να αυξήσει τα θύματα μεταξύ των αμάχων»

Newsroom

Κατηγορίες κατά της Χαμάς εκτόξευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ Ντέιβιντ Μέσνερ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο OPEN, με φόντο την επιχείρηση των IDF στη Ράφα που έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.

Αναφερόμενος δε στους ομήρους που έχει στα χέρια της η Χαμάς, δήλωσε πως «κάθε στιγμή που αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν σε αιχμαλωσία, διαπράττεται ένα έγκλημα πολέμου».

«Η Χαμάς προσπαθεί να αυξήσει τα θύματα μεταξύ των αμάχων»

«Σκοπεύουμε να ξεριζώσουμε τις 4 τελευταίες ταξιαρχίες της Χαμάς από τη Ράφα. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλης ακρίβειας αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Οι IDF καταστρέφουν τις υποδομές των τρομοκρατών σε συγκεκριμένες περιοχές της Ράφα. Δεν πολεμάμε τους απλούς κατοίκους, αλλά τη Χαμάς», είπε χαρακτηριστικά στην Αδαμαντία Λιόλιου ο Ντέιβιντ Μέσνερ και συνέχισε:

«Τους τελευταίους δύο ομήρους τους απελευθερώσαμε από τη Ράφα, οπότε ξέρουμε ότι η Χαμάς κρύβεται εκεί. Η Χαμάς προσπαθεί να αυξήσει τα θύματα μεταξύ των αμάχων. Δεν θα τους το επιτρέψουμε».

Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση του Ισραήλ «δεν θέλει οι όμηροι να κρύβονται στα χέρια της Χαμάς», ενώ επεσήμανε πως «αξιοποιούμε κάθε τρόπο, διπλωματικό και στρατιωτικό για να πάρουμε τους ανθρώπους μας πίσω». Και σε αυτό το πλαίσιο ισχυρίστηκε πως «κάθε στιγμή που αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν σε αιχμαλωσία, διαπράττεται ένα έγκλημα πολέμου».

Απαντώντας στην επισήμανση της δημοσιογράφου του OPEN ότι η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός, ο κ. Μέσνερ, σημείωσε πως «δεν πρέπει να πέφτετε στην παγίδα, στην οποία έχουν πέσει πολλοί πιστεύοντας πως η Χαμάς έκανε μια σοβαρή αποδοχή (συμφωνίας). Δεν το έκανε, απλά προσπαθεί να σώσει το τομάρι της. Το μόνο που προσπαθούν είναι να συνεχίσουν αν έχουν δύναμη στη Ράφα».

Τόνισε δε πως αναφορικά με την ανάληψη ελέγχου από το Ισραήλ του συνοριακού περάσματος μεταξύ Ράφα και Αιγύπτου: «Γνωρίζουμε πως από αυτόν το διάδρομο, από τον λαμβάνουν τα τρομοκρατικά όπλα που σκορπούν το θάνατο (σ.σ. οι μαχητές της Χαμάς).

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά

Στο μεταξύ, νωρίτερα το Ισραήλ εξαπέλυσε σφοδρούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο και η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εκτόξευσε drone με εκρηκτικά και ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στόχων. Οι ισραηλινές επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι στον Λίβανο, έγινε γνωστό από πηγές ασφαλείας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές που ανήκουν στη στηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ σε τρεις περιοχές στον νότιο Λίβανο, περιλαμβανομένων περισσότερων από 20 πληγμάτων εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στην περιοχή Ράμιεχ.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ έκανε γνωστό ότι εξαπέλυσε ντρόουν με εκρηκτικά εναντίον ενός αρχηγείου του στρατού στην παραμεθόριο πόλη του Ισραήλ Γιάρα και εκτόξευσε ρουκέτες Burkan εναντίον ενός στρατώνα στο Μπιράνιτ, μεταξύ των τουλάχιστον 10 επιθέσεων που ανακοίνωσε η οργάνωση σήμερα.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε πως το Ισραήλ έπληξε 28 πόλεις και χωριά στον νότιο Λίβανο, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ. Δύο πηγές ασφαλείας στον Λίβανο ανέφεραν πως οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν ισχυρά πολεμοφόδια σε μια προφανή απόπειρα να πλήξουν τα υπόγεια καταφύγια της Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε ότι κατέγραψε δευτερεύουσες εκρήξεις κατά τη διάρκεια της επίθεσης από το πυροβολικό του και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή Ράμιεχ, κάτι που δείχνει πως υπήρχαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων στην περιοχή.

ΧαμάςΙσραήλΜπένιαμιν Νετανιάχουειδήσεις τώραΛωρίδα της Γάζας