Κόσμος|10.05.2024 19:07

ΟΗΕ: Εγκρίθηκε το ψήφισμα που δίνει νέα δικαιώματα και προνόμια στην Παλαιστίνη

Newsroom

Ενέκρινε το ψήφισμα που θα χορηγεί νέα «δικαιώματα και προνόμια» στην Παλαιστίνη η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Υπέρ ψήφισαν 143 χώρες, κατά εννέα και απείχαν 25.

Η ψηφοφορία αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα της Παλαιστίνης να γίνει το 194ο μέλος του σώματος.

Το παραπάνω σημαίνει πως μία παλαιστινιακή υποψηφιότητα για ένταξη θα προωθηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να «επανεξετάσει το θέμα ευνοϊκά».

Αυτή τη στιγμή η Παλαιστίνη κατέχει καθεστώς παρατηρητή στο διεθνές όργανο.

Το ψήφισμα θα διευρύνει τα δικαιώματα της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη να συμμετέχει και να μιλά σε συνεδριάσεις για όλα τα θέματα, αλλά χωρίς δικαιώματα πλήρους μέλους.

Διεύρυνση της στρατιωτικής επιχείρησης αποφάσισε το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε νωρίτερα τη «μετρημένη διεύρυνση» της επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα σε ψηφοφορία που διεξήγαγε χθες, Πέμπτη, το βράδυ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το συμβούλιο έδωσε οδηγίες στους διαπραγματευτές να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους.

Σύμφωνα με τον Axios, δύο από τις πηγές του είπαν πως η διεύρυνση της στρατιωτικής επιχείρησης δεν θα περάσει την κόκκινη γραμμή του Τζο Μπάιντεν, ενώ η τρίτη πηγή είπε πως θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περνάει τη γραμμή που έθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ καθώς σταματά ένα μέρος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ.

ειδήσεις τώραΠαλαιστίνηΟΗΕΙσραήλ