Κόσμος|11.05.2024 11:38

Από τις εκδηλώσεις στήριξης στην Παλαιστίνη στο Baby Reindeer: Τι κρατάμε και τι πετάμε από την εβδομάδα που τελειώνει

Newsroom

Η ομάδα του ethnos.gr μοιράζεται με τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες γεγονότα/ καταστάσεις / πράγματα/ πρόσωπα που ξεχώρισε (με θετικό ή αρνητικό πρόσημο) αυτή την εβδομάδα.

Τι κρατάμε - τι πετάμε αυτή την εβδομάδα

Κυριακή Αξιώτη

  • Κρατάω: Την ανοιχτή τοποθέτηση για τον πόλεμο στη Γάζα από μουσικούς στη Eurovision. Κάποτε δε νοούνταν αυτά. Για παράδειγμα, η επιλογή του Σουηδού καλλιτέχνη να τραγουδήσει με μια παλαιστινιακή μαντίλα δεμένη στο χέρι του και της Ιρλανδής, Bambie Thug να φτιάξει αντίστοιχα το make up της. Οι διοργανωτές βέβαια φρόντισαν να τους «συμμορφώσουν» αλλά ας μείνουμε στην κίνησή τους.
  • Πετάω: Την επιστροφή στην καθημερινότητα μετά το Πάσχα. Μπορεί η απότομη αλλαγή να μας συνοδεύει από τα χρόνια του σχολείου, όμως ουδείς μπορεί να την συνηθίσει, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Το ίδιο σοκ από τα πέντε μας! Aκόμα κι αν είναι λίγες οι μέρες της πραγματικής χαλάρωσης, το come back στην ρουτίνα είναι ψυχρολουσία.

Πασχάλης Γαγάνης

  • Κρατάω: Το ότι η Ελλάδα ζει μέρες ένδοξου αθλητικού παρελθόντος. Ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός είναι στον τελικό του Conference League, ενώ ο μπασκετικός ακολούθησε τον Παναθηναϊκό στο Final Four του Βερολίνου. Πλέον οι οπαδοί τους βρίσκονται σε μία φρενίτιδα μήπως και βρουν ένα μαγικό χαρτάκι  και να δουν την ομάδα τους να γράφει ιστορία. Μπάτζετ, ταξίδι, άδειες κάπως θα τα βολέψουν. Υπέροχο!
  • Πετάω:  Το «στοπ» σε κάθε δημόσια διαμαρτυρία για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Από τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ μέχρι την Eurovision καμία πράξη εναντίωσης ή έστω πράξη στήριξης του Παλαιστινιακού λαού δεν μένει ατιμώρητη όταν γίνεται σε δημόσια θέα. Για πόσο;

Αφροδίτη Γκόγκογλου

  • Κρατάω: Την υπέροχη, άδεια Αθήνα των ημερών του Πάσχα. Περίπατοι με άνεση, τέλειος καιρός, πάρκινγκ παντού. Να πηγαίνετε πιο συχνά στα χωριά σας - ή όπου.
  • Πετάω: Αντιδημοφιλής άποψη, αλλά τη μίνι σειρά του Netflix, Baby Reindeer - και όλο το hype γύρω από αυτήν. Πέστε να με φάτε, αλλά νιώθω ότι, ο μόνος λόγος που ο πρωταγωνιστής (και «παθών» της ιστορίας), Richard Gadd, δεν ξέκοψε εξαρχής την  (μάλλον άρρωστη) γυναίκα – stalker του, ήταν ότι, η εμμονή της έτρεφε το τεράστιο «εγώ» του – στη συνέχεια, δε, την διέσυρε σε όλο τον κόσμο. Εξαιρετικά προβληματική και η στάση απέναντι στον κακοποιητή του -υπενθυμίζω ότι δεν ήταν ανήλικος, αλλά ένας άντρας 25 ετών-  ενώ, όλη αυτή η ιστορία, έβαλε στον παγκόσμιο χάρτη έναν -κατ’ ομολογία-αποτυχημένο κωμικό, γεμίζοντας, ταυτόχρονα, τις τσέπες του. Μπορώ να γράψω εκατοντάδες ακόμα λέξεις για το θέμα, αλλά κάπου εδώ θα σταματήσω, γιατί θα είναι κρίμα να κάνω (και άλλα) spoilers.

Αναστασία Κιτσικώστα

  • Κρατάω: Το τετραήμερο του Πάσχα στην Αθήνα. Οικογενειακά, παραδοσιακά, με πολύ φαγητό και κυρίως ήσυχα. Η έξοδος των εκδρομέων ήταν αισθητή στις κίνηση στους δρόμους και κυρίως στο πάρκινγκ, που ήταν άπλετο. Θύμιζε 15 Αύγουστο.
  • Πετάω: Την επιστροφή των εκδρομέων, την επιστροφή του μποτιλιαρίσματος στους δρόμους και την επιστροφή της αναζήτησης μιας θέσης πάρκινγκ. Το αιώνιο πρόβλημα της Αθήνας. Πόσο μακριά φαντάζει ο Αύγουστος, ο μήνας που οι δρόμοι αδειάζουν και πάλι.

Γιάννης Κούσουλας

  • Κρατάω: Το Πάσχα στο χωριό
  • Πετάω: Όσους δεν τρώνε μαγειρίτσα

Νάνσυ Μάχλη

  • Κρατάω: Τους χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Μάλμε της Σουηδίας για να διαδηλώσουν υπέρ της Παλαιστίνης και κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στον διαγωνισμό της Eurovision
  • Πετάω: Τους περισσότερους ιδιοκτήτες καταλυμάτων ανά την Ελλάδα όπου για διακοπές μιας εβδομάδα ζητούν ένα μισθό, το δώρο Πάσχα & Καλοκαιριού + ένα νεφρό (κατά προτίμηση)

Γρηγόρης Ραχωβίτσας

  • Κρατάω: Την απύθμενη βλακεία κάποιων που χαλάνε το έθιμο της Ανάστασης, κάθε χρόνο το Πάσχα, μετατρέποντας το Δημοτικό Σχολείο Άνοιξης στην Αττική σε πεδίο μάχης. Και όλο αυτό χωρίς να υπάρχουν συνέπειες.
  • Πετάω: Την αστάθεια του καιρού. Μάης μήνας και τα τερτίπια του συνεχίζονται… Ειδικά με την αφρικανική σκόνη που έχει αλλάξει χρώμα στο αμάξι.

Γιάννης Σκόκας

  • Κρατάω: Τα μοναδικά συναισθήματα που μπορεί να προσφέρει ο αθλητισμός.
  • Πετάω: Τις τοξίνες από τα πασχαλινά εδέσματα.
ΠαλαιστίνηNetflixειδήσεις τώρακίνησηΠάσχαEurovision