Κόσμος|11.05.2024 14:17

Ράφα: Προ των πυλών νέα επίθεση του Ισραήλ - Εντολή για εκκένωση

Newsroom

Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους κατοίκους της κεντρικής Ράφα να εκκενώσουν την πόλη, σηματοδοτώντας μια σημαντική επέκταση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στην πόλη και απειλώντας τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) κατέλαβαν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα σε μια «ακριβή, στοχευμένη επιχείρηση», όπως είπε, αφού διέταξαν την εκκένωση των ανατολικών συνοικιών. Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τη νότια πόλη της Γάζας.

Οι νέες οδηγίες προς τους κατοίκους υποδηλώνουν ότι μια επερχόμενη επίθεση θα οδηγήσει τις IDF στο κέντρο της Ράφα και στη συνέχεια σε μια πιθανή προέλαση σε ολόκληρη την πόλη.

Ο Νετανιάχου αγνοεί τις πιέσεις των ΗΠΑ

Το πρωί του Σαββάτου, ισραηλινά τανκς είχαν τοποθετηθεί στην οδό Salahuddin Road που χωρίζει την κεντρική Ράφα από τις ήδη εκκενωμένες ανατολικές γειτονιές, δήλωσαν μάρτυρες στον Guardian.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, απέρριψε τις πιέσεις των ΗΠΑ να αναστείλει μια επίθεση στη Ράφα, λέγοντας ότι η Χαμάς έχει εγκαταστήσει εκεί τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη της και τις εναπομείνασες δυνάμεις της.

Τα φυλλάδια, τα οποία συνοδεύονταν από μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφεραν: "Καλούμε επίσης κάποιες άλλες γειτονιές στην ανατολική Ράφα, όπου υπήρξαν τρομοκρατικές δραστηριότητες από τη Χαμάς τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, μαζί με άλλες τρομοκρατικές ομάδες, συγκεκριμένα στα στρατόπεδα Ράφα και Σαμπούρα και στις γειτονιές αλ-Αντάρι, αλ-Τζενέινα και Χιρμπέτ αλ-Άντας στα Μπλοκς: 6-9, 17, 25-27, 31 - για να κατευθυνθούν προς τη διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή στο al-Mawasi".

Πολλοί από αυτούς που εγκατέλειψαν τη Ράφα είχαν ήδη μεταβεί στη "διευρυμένη ανθρωπιστική ζώνη", η οποία ορίστηκε από τις IDF στο al-Mawasi στην ακτή, όπου οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δήλωσαν ότι οι συνθήκες ήταν "φρικτές". Άλλοι είχαν καταφύγει στο βορρά.

Στα δυτικά της Ράφα, όπου περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο αφού εκτοπίστηκαν από άλλα σημεία της Γάζας κατά τη διάρκεια του επτάμηνου πολέμου, πολλοί σχεδίαζαν ήδη να φύγουν.

1 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Ράφα

Παρά τις ισχυρές αμερικανικές πιέσεις, τις ανησυχίες των κατοίκων, αλλά και ομάδων ανθρωπιστικής βοήθειας, το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει με στρατιωτική εισβολή στη Ράφα, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο, από την έναρξη του πολέμου, εδώ κι επτά μήνες.

Οι δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ (IDF) έχουν ανακοινώσει ότι μέχρι τώρα, περίπου 300.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν μετακινηθεί προς την περιοχή Αλ Μαουάσι.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι δεν θα νικήσει αν δεν ξεριζώσει χιλιάδες μαχητές του κινήματος της ισλαμικής Χαμάς, για τους οποίους πιστεύει ότι έχουν αναπτυχθεί στη Ράφα.

Αντίδραση των ΗΠΑ

Ισραηλινά άρματα μάχης κατέλαβαν χθες τον κεντρικό δρόμο που χωρίζει τις ανατολικές και δυτικές συνοικίες της πόλης, περικυκλώνοντας αποτελεσματικά την ανατολική πλευρά, σε μία επίθεση που προκάλεσε την αναστολή της χορήγησης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας από την Ουάσινγκτον. Το Ισραήλ είναι κεντρικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «με ανησυχία» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, ενώ αυτές εμφανίζονται να έχουν τοπικό χαρακτήρα γύρω από το κατεστραμμένο συνοριακό πέρασμα της Ράφα και δεν φαίνεται να αντανακλούν μία εισβολή μεγάλης κλίμακας των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ στην πόλη.

Ο πόλεμος προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 250 έπεσαν όμηροι στα χέρια της Χαμάς, σύμφωνα με την πλευρά του Ισραήλ.

Από την πολεμική επιχείρηση του Ισραήλ στην Γάζα, που έχει ως αντικειμενικό σκοπό την εξουδετέρωση της Χαμάς έχουν σκοτωθεί περίπου 35.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει τον παράκτιο θύλακα της Γάζας, προκαλώντας μία βαθιά ανθρωπιστική καταστροφή.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η χρήση όπλων αμερικανικής προέλευσης από το Ισραήλ, είναι ενδεχόμενο να έχει παραβιάσει τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο στην διάρκεια της πολεμικής επιχείρησης στη Γάζα, στο πλαίσιο της πιο σκληρής κριτικής που έχουν ασκήσει οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα, κατά του Ισραήλ.

Λωρίδα της ΓάζαςΗΠΑΙσραήλΠαλαιστίνηειδήσεις τώρα