Κόσμος|13.05.2024 15:56

Σιλιάνοφσκα: Έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα Μακεδονία, αλλά θα σεβαστώ τη συνταγματική ονομασία

Newsroom

Στις προκλητικές της τοποθετήσεις περί «Μακεδονίας», επιμένει η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, όπως προκύπτει από νέα ανακοίνωση του γραφείου της που εκδόθηκε με φόντο τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

«Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές», σημειώνει το γραφείο της Σιλιάνοφσκα, απαντώντας κατά βάση στα πυρά της αντιπολίτευσης και της απερχόμενης κυβέρνησης που ζήτησαν να ακυρωθεί η ορκωμοσία της και συνεχίζει:

«Η Πρόεδρος θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας. Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Διεθνείς και όχι μόνο αντιδράσεις

Σημειώνεται πως νωρίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, σε σημερινή του ανακοίνωση επιβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευση της χώρας για την απαρέγκλιτη τήρηση των συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνώς υποχρεώσεων, που απορρέουν από αυτές, όπως «η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, γνωστής ως Συμφωνία των Πρεσπών». Παράλληλα, καλεί «τους εκλεγμένους κρατικούς αξιωματούχους, να επιδείξουν προσοχή» καθώς, όπως λέει, «η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί μείζον στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».

Αιχμές από το γερμανικό ΥΠΕΞ

Η Βόρεια Μακεδονία δεσμεύεται κατά το Διεθνές Δίκαιο από την «Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την χρήση από τη νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα του όρου «Μακεδονία» κατά την ορκωμοσία της. Ο εκπρόσωπος τόνισε επίσης, ότι «είναι σημαντικό η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την πορεία της προς την ΕΕ και να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις».

Αντιπαράθεση και στην Αθήνα

Οι τελευταίες εξελίξεις πυροδότησαν νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καλούν τη Νέα Δημοκρατία να φέρει προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μητσοτάκης: Προκλητική στάση

Σήμερα, Δευτέρα (13/5), και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε στη δήλωση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντας «προκλητική, παράνομη και ανεπίτρεπτη» τη στάση της.

Ο πρωθυπουργός έγραψε ειδικότερα: Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας.

Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Θα πάρουμε άμεσα πρωτοβουλίες 

«Ως ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουμε πρωτοβουλίες και θα φέρουμε προς κύρωση στη Βουλή τα τρία Πρωτόκολλα Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, σε άμεσο χρόνο. Και πρέπει να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη η οποία συνεχώς διαβεβαιώνει ότι θα έρθουν προς κύρωση τα Μνημόνια αλλά δεν το πράττει. Είναι μια σκέψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η οποία θα υλοποιηθεί προφανώς σε άμεσο χρόνο», σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα. 

Παράλληλα, σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης υποστηρίζει ότι  «η ΝΔ έπαιξε στα ζάρια ένα εθνικό θέμα για μερικές χιλιάδες ακροδεξιές ψήφους»

Νέα Αριστερά: Ο κ. Μητσοτάκης να αφήσει τα παιχνίδι και να προασπίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Ο κ. Μητσοτάκης που υπήρξε ο μεγαλύτερος χορηγός των εθνικιστών της Βόρειας Μακεδονίας που σήμερα αμφισβητούν στην πράξη τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει μπροστά του μια επιλογή. Να αφήσει τα παιχνίδια και να προχωρήσει σε μια στοιχειώδη πράξη προάσπισης του ιστορικού κεκτημένου της Συμφωνίας. Να φέρει άμεσα στην βουλή προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας τα οποία εδώ και πέντε χρόνια έχει “παγώσει” ώστε να έχει ευχαριστημένους τους ακροδεξιούς στην κυβέρνηση και στο κόμμα του. Ταυτόχρονα να καταδικάσει στελέχη του, όπως η υποψήφια ευρωβουλεύτρια του, που ακόμα και σήμερα… φορούν περικεφαλαίες και μιλούν για “κατάπτυστη συμφωνία”», σημειώνει η Νέα Αριστερά στην ανακοίνωσή της. 

πρόεδροςΣκόπιαειδήσεις τώραΒόρεια Μακεδονία