Κόσμος|17.05.2024 18:10

Νέα Καληδονία: Η απόφαση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης που προκάλεσε έκρηξη βίας, καταστολή και απαγόρευση του TikTok

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Άγριες συγκρούσεις, διαδηλώσεις, λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στη Νέα Καληδονία, υπερπόντια κτήση της Γαλλίας, έπειτα από απόφαση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης που προκάλεσε οργή στο νησί.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι περιοχές της επικράτειας του Ειρηνικού έχουν «ξεφύγει» από τον κρατικό έλεγχο, ενώ η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει το TikTok και απαντά με άγρια καταστολή των διαδηλώσεων.

Αυξάνονται οι δυνάμεις ασφαλείας στο νησί

Ο Louis Le Franc, ύπατος αρμοστής της Δημοκρατίας στη Νέα Καληδονία, ανακοίνωσε νέες αναπτύξεις ασφαλείας. Ο αριθμός των αστυνομικών και χωροφυλάκων στο νησί θα αυξηθεί σε 2.700 από 1.700 μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

«Οι ενισχύσεις θα φτάσουν ... για να ελέγξουμε τις περιοχές που μας ξέφυγαν τις τελευταίες ημέρες, όπου ο έλεγχος δεν είναι πλέον εξασφαλισμένος», δήλωσε ο Le Franc στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. Ένα άτομο ύποπτο για ανθρωποκτονία παραδόθηκε στις αρχές, είπε.

Μετά τις ταραχές που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, με πέντε νεκρούς και εκατοντάδες συλλήψεις, η νύχτα της Πέμπτης ήταν σχετικά ήρεμη, είπε. Ωστόσο, εξακολουθούσαν να υπάρχουν σημεία αντιπαράθεσης και ανησυχίας στην πρωτεύουσα του νησιού, Νουμέα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις για την προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων στο κοινό θα ξεκινήσουν με ομάδες, συμπεριλαμβανομένων ειδικών στην εκκαθάριση ναρκών, που θα απομακρύνουν τα οδοφράγματα που έχουν παγιδευτεί από ακτιβιστές.

Η κυβέρνηση της Νέας Καληδονίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ότι το νησί διαθέτει αποθέματα τροφίμων για δύο μήνες και ότι το πρόβλημα είναι η διανομή.

Τι προκάλεσε την έκρηξη οργής

Η αντίθεση σε ένα γαλλικό σχέδιο για την επιβολή νέων κανόνων ψηφοφορίας προκάλεσε οργή στους κατοίκους του νησιού, που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος μεταξύ Αυστραλίας και Φίτζι, το οποίο είναι ένα από τα πολλά εδάφη σε όλο τον κόσμο που παραμένουν μέρος της Γαλλίας.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Παρασκευής, ο Le Franc δήλωσε ότι «αρκετές εκατοντάδες» ταραχοποιοί παραμένουν στις περιοχές Καμερέ, Μοντραβέλ και Βαλέ-ντου-τιρ, όπου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη. «Πρόκειται για περιοχές όπου υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες εξεγερμένοι, οι οποίοι περιμένουν να έρθουν σε επαφή με την αστυνομία», είπε.

Στις εργατικές συνοικίες της Νουμέας, οι οποίες έχουν μεγάλο πληθυσμό αυτοχθόνων κατοίκων, τα κτίρια κάηκαν και τα διαλυμένα οχήματα παρέμειναν στη μέση του δρόμου. Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ήταν πέντε, ενώ δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν. Τα άλλα τρία θύματα ήταν αυτόχθονες και οι εικόνες των πτωμάτων που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα έχουν αυξήσει την οργή της νεολαίας. Ο Le Franc δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αρχές θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την πρόσβαση στα νοσοκομεία.

«Η προτεραιότητα είναι να ξεμπλοκαριστούν όλες οι διαδρομές. Έτσι ώστε οι φροντιστές να μπορούν να φτάσουν εκεί. Το ίδιο ισχύει και για τους κατοίκους του Καλεντόνι, οι οποίοι πρέπει να τύχουν φροντίδας», δήλωσε.

Ο Συντονιστικός Πυρήνας Δράσης Πεδίου (CCAT), η ομάδα που οργάνωσε τη Δευτέρα τη διαμαρτυρία κατά της προτεινόμενης συνταγματικής μεταρρύθμισης, κατηγόρησε τη γαλλική κυβέρνηση για τα βίαια επεισόδια.

«Αντιμέτωποι με την πεισματική αποφασιστικότητα του κράτους να επιβάλει την αλλαγή του συντάγματος, καταγγέλλουμε την ανευθυνότητά του και το καθιστούμε υπεύθυνο για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, τις θηριωδίες και την καταστροφή του οικονομικού ιστού της χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε νωρίτερα ότι περίπου 1.000 επιπλέον δυνάμεις ασφαλείας θα σταλούν στη Νέα Καληδονία - προστιθέμενες στις 1.700 που ήδη υπάρχουν - ενώ οι αρχές θα πιέσουν για «τις αυστηρότερες ποινές για τους ταραξίες και τις λεηλασίες».

Τα στρατεύματα έχουν κληθεί να ασφαλίσουν το διεθνές αεροδρόμιο της Νέας Καληδονίας, το οποίο έχει κλείσει για τις εμπορικές πτήσεις, και τα κύρια λιμάνια. Το TikTok έχει απαγορευτεί επειδή χρησιμοποιούνταν από διαδηλωτές, σύμφωνα με τις αρχές.

Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης χαρακτήρισε την απόφαση "λυπηρή" σε ανακοίνωσή της και ανέφερε ότι «κανένα αίτημα ή ερώτημα, καμία απαίτηση για απόσυρση περιεχομένου, δεν είχε γίνει από τις τοπικές αρχές ή τη γαλλική κυβέρνηση».

Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, περίπου 200 από τους περίπου 5.000 «ταραξίες» έχουν συλληφθεί, δήλωσαν οι γαλλικές αρχές.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν σε κατ' οίκον περιορισμό πέντε ύποπτους ακτιβιστές της ανεξαρτησίας που κατηγορούνται για οργάνωση βίας.

Το χρονικό

Αν και έχει απορρίψει τρεις φορές την ανεξαρτησία σε δημοψηφίσματα, η υπόθεση διατηρεί ισχυρή υποστήριξη μεταξύ των αυτοχθόνων, οι πρόγονοι των οποίων ζούσαν στα νησιά για χιλιάδες χρόνια.

Αποικισμένη από τη Γαλλία από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η Νέα Καληδονία έχει ειδικό καθεστώς, σε αντίθεση με τα άλλα υπερπόντια εδάφη της χώρας.

Οι Γάλλοι νομοθέτες προώθησαν την Τρίτη τα σχέδια να επιτραπεί στους ξένους που μετακόμισαν στη Νέα Καληδονία πριν από τουλάχιστον 10 χρόνια να ψηφίσουν στις εκλογές της επικράτειας.

Οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας λένε ότι αυτό θα αποδυναμώσει την ψήφο των αυτοχθόνων, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 40% του πληθυσμού.

Η μεταρρύθμιση της ψηφοφορίας πρέπει ακόμη να εγκριθεί από κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του γαλλικού κοινοβουλίου.

επεισόδιανεκροίΝέα ΚαληδονίαΓαλλίαειδήσεις τώρα