Κόσμος|08.04.2019 19:10

Τσοζκούν: «Οι χειρισμοί των ΗΠΑ στο ζήτημα των S-400 είναι εσφαλμένοι»

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Τη νέα καταμέτρηση των ψήφων σε 28 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης αιτήθηκε στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP, το οποίο με τα υπάρχοντα εκλογικά αποτελέσματα είναι ο μεγάλος χαμένος στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στον μητροπολιτικό δήμο στις 31 του Μαρτίου. Ήδη με την εκ νέου καταμέτρηση των άκυρων ψήφων η διαφορά του υποψηφίου του κεμαλικού CHP Εκρέμ Ιμάμογλου και του υποψηφίου του κυβερνώντος AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ κλείδωσε στους 15.000 ψήφους υπέρ του πρώτου (αρχικά ήταν περισσότερες από 30.000).

«Σήμερα περιμένουμε την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο’’, λένε στο ethnos.gr συνεργάτες του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος πάντως σήμερα βρέθηκε στην Καρτάλ και συνομίλησε με πολίτες, όπως έκανε και προεκλογικά.

«Η νέα προσφυγή έγινε ώστε το κυβερνών κόμμα να κερδίσει χρόνο και να εξαφανίσει πειστήρια νοθείας», υποστήριξε σε συνομιλία μας ο Τσάν Γιουκσέλ, απ’ το επιτελείο της διαφημιστικής εταιρείας Fayda, που οργάνωσε την προεκλογική καμπάνια του Εκρέμ Ιμάμογλου, ενώ ο βουλευτής του φιλοκουρδικού HDP Αχμέτ Σικ επιμένει ότι το ΑKP ’’είναι μαφία και μέχρι την τελευταία στιγμή μπορούν να συμβούν πάρα πολλά’’.

Ο αντιπρόεδρος του AKP Αλί Ιχσάν Γιαβούζ δήλωσε πάντως ότι η ψηφοφορία στις δημοτικές εκλογές σημαδεύτηκε από ’’οργανωμένες παραβάσεις’’, κάτι ‘’πέραν ενός απλού ατομικού λάθους΄, κατηγορώντας για νοθεία τον αντικυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος απαρτίζεται από εντελώς διαφορετικές πολιτικές ψηφίδες: από το εθνικιστικό IYI μέχρι το φιλοκουρδικό HDP, που οι ενδείξεις θέλουν να ήρθε πρώτο στην επιλογή των νέων 18χρονων ψηφοφόρων.

Πέρα από την έξυπνη προεκλογική καμπάνια του Ιμάμογλου και τους ψήφους των Κούρδων που εξασφάλισε υπέρ του, καθοριστική για την αλλαγή στρατοπέδου στις δημοτικές εκλογές της επικράτειας σε πόλεις με βαριά βιομηχανία ήταν η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον Γιουκσέλ.

Η διαρκής υποτίμηση της τουρκικής λίρας και υπό τις πιέσεις των ΗΠΑ, την ώρα δε που η Goldman Sachs κρούει τον κώδωνα για βαθύτερη ύφεση, ήταν παράγων που επηρέασε καταλυτικά την ψυχολογία πριν την κάλπη.

Η οικονομία της χώρας είχε τρία ‘’πόδια’’, μας εξηγεί ο συντάκτης της τουρκικής έκδοσης του The Independent  Μέριτς Σενιούζ: την υφαντουργία, τον τουρισμό και τον κατασκευαστικό κλάδο. ‘’Σήμερα έχει μείνει μόνο με το τρίτο και είναι κουτσό’’, προσθέτει ο Σενιούζ.

H υφαντουργία της χώρας κατέρρευσε, γιατί, παρότι οι τουρκικές τιμές ήταν ανταγωνιστικές, η Κίνα είχε ακόμη φτηνότερες. ’’Ήταν αδύνατο να τη συναγωνιστούμε’’, σχολιάζει.

Ο ευρωπαϊκός και αμερικανικός τουρισμός ‘μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις αποφεύγει τη χώρα, και η αντικατάστασή του με τον αραβικό, που σχεδίασε η κυβέρνηση, δεν μπόρεσε να τον αναπληρώσει πλήρως. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη δήλωση του υπ. Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ‘’οι Γερμανοί να προσέχουν, μπορεί να τους συλλάβουμε”, οι κρατήσεις Γερμανών για τις καλοκαιρινές διακοπές από 800-1.000 ημερησίως έπεσαν στις 300.

‘’Ο κατασκευαστικός τομέας έχει αποδειχτεί καταστροφικός’’, συνεχίζει ο Σενιούζ. ‘’Εχουμε γεμίσει mall και νέες οικοδομές που αρχίζουν να ρημάζουν. Δεν υπάρχουν αγοραστές ή ενοικιαστές, με την κρίση. Η Κωνσταντινούπολη απέκτησε 22 εκ. νέες κατοικίες. Πόσα διαμερίσματα μπορούν να αγοράσουν Σαουδάραβες και Καταριανοί; Πόσα Mall μπορεί να ‘’σηκώσει’’ μια πόλη; Ο κατασκευαστικός κλάδος προοδευτικά εξελίσσεται σε μπούμερανγκ’’.

Η χώρα είχε ισχυρή γεωργία και κτηνοτροφία. ‘’Κατέρρευσαν αμφότερες, καθώς ούτε οι αγρότες ούτε οι κτηνοτρόφοι μας μπορούν να συναγωνιστούν τις φτηνές τιμές των προϊόντων που εισάγουμε κυρίως απ’ τη Λ. Αμερική. Το χάσμα μεταξύ εισαγωγών-εξαγωγών έχει διογκωθεί. Εξάγουμε ελάχιστα και σωρεύουμε χρέη’’, διευκρινίζει ο Σενιούζ.

Η ακρίβεια αποτυπώνεται σε βασικά είδη, όπως η πατάτα, το κρεμμύδι, το γάλα και το κρέας, αναφέρει στο ethnos.gr η οικονομική συντάκτρια Μεράλ Τσαντάν, που παρατηρεί στις συσκευασίες του ρυζιού, της φακής και των φασολιών την ποσότητα να μειώνεται. ‘’Αγοράζουμε πλέον με την τιμή του κιλού 800 γραμμάρια’’. Η ίδια μοιράζεται το ενοίκιο με τη συγκάτοικό της, που επίσης έχει εργασία. ‘’Δεν ετοιμάζουμε καθημερινά γεύματα. Ψωνίζουμε όμως από το super market τα βασικά: τυρί, αυγά, ψωμί, γιαούρτι, ζυμαρικά. Για όσα δίναμε 30 λίρες σήμερα δίνουμε 50. Αναρωτιέμαι, άνθρωποι με τον κατώτατο μισθό και με παιδιά που πρέπει να τρώνε καθημερινά γεύματα πώς επιζούν;’’.

‘’Τα πάντα είναι πανάκριβα’’, προσθέτει. ‘’Πήγα σε γνωστή ισπανική αλυσίδα ρουχισμού να αγοράσω ένα παλτό και κόστιζε 700 τουρκικές λίρες. ‘Επαθα σοκ. Ούτε το smartphone που χρειάζομαι μπορώ να αγοράσω. Πριν λίγους μήνες είχε 2000 λίρες και σήμερα έχει 4000. Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει στη χώρα!’’.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήγγειλε, μετά την εκλογική ήττα του στους μεγάλους δήμους της Τουρκίας, μια δεσμίδα με οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

‘’Ο,τι και να κάνει θα είναι δύσκολα’’, προβλέπει η Τσαντάν. ‘’Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη. Η Τουρκία πρέπει να γίνει πάλι αξιόπιστη στη διεθνή αγορά”.

Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως κατηγορεί ανοικτά τις ΗΠΑ για την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, συνδέοντάς την και με την αγορά των ρωσικών S-400.

‘’Οι χειρισμοί των ΗΠΑ στο ζήτημα της αγοράς των S-400 είναι εσφαλμένοι’’, δηλώνει στο ethnos.gr o υπουργός επί κυβερνήσεως Μπουλέντ Ετζεβίτ και πρόεδρος του συμβουλίου της αντικυβερνητικής εφημερίδας Τζουμχουριγιέτ (Cumhuriyet) Αλέφ Τσοζκούν. ‘’Χώρες του ΝΑΤΟ έχουν αγοράσει κατά το παρελθόν πυραύλους S-200 και S-300. Ακόμη κι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να αγοράσει τους S-400. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να επέμβουν στο ζήτημα αυτό’’, καταλήγει.

τουρκική οικονομίαS-400