Κόσμος|09.04.2019 10:44

Έρχονται πλωτές πόλεις που θα αντέχουν σε πλημμύρες και τυφώνες (pics)

Έρη Πανσεληνά

Το κόνσεπτ των πλωτών πόλεων, αν και βγαλμένο από σενάρια επιστημονικής φαντασίας του περασμένου αιώνα, εμφανίζεται ως μια ολοένα και πιθανότερη απάντηση στα πιεστικά προβλήματα της ανόδου των ωκεανών και των φυσικών καταστροφών. Μολονότι προς το παρόν έχει υλοποιηθεί στην απλούστερή της μορφή, αυτή των μικρών οικισμών ή των πολυτελών θαλάσσιων βιλών για τους υπερ-πλουσίους του Ντουμπάι, η ιδέα έφτασε αυτές τις ημέρες μερικά βήματα πιο κοντά στην πραγματοποίησή της. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ενώνει τις δυνάμεις του με την ιδιωτική εταιρεία Oceanix και το ΜΙΤ για να προχωρήσουν στη δημιουργία αυτόνομων πλωτών πόλεων που θα αντέχουν σε πλημμύρες, τσουνάμι και τυφώνες της ανώτατης κατηγορίας 5.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται και σε συχνότητα και σε ένταση λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ εκτιμάται ότι μια αύξηση κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας του πλανήτη (σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα) θα μπορούσε να οδηγήσει στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά... 77 εκατοστά έως το 2100. Το 90% των μεγαλύτερων πόλεων του πλανήτη κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν λόγω του λιωσίματος των πάγων.

Το φουτουριστικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία συγκροτημάτων κατοικιών των 300 ατόμων κτισμένων σε εξαγωνικές πλωτές πλατφόρμες. Τα εξάγωνα αυτά θα είναι συνδεδεμένα σε έναν δακτύλιο και αγκυροβολημένα στον βυθό της θάλασσας σχηματίζοντας μια ενιαία πόλη με νερό στο κέντρο και 10.000 κατοίκους στον γιγάντιο δακτύλιο.

Το συγκρότημα θα είναι 100% αυτόνομο, δηλαδή θα καλύπτει από μόνο του τις ενεργειακές και τις ανάγκες πόσιμου νερού, ενώ τα απορρίμματα θα ανακυκλώνονται. Οι κάτοικοι θα καλλιεργούν τα τρόφιμά τους και υποθαλάσσια κλουβιά θα επιτρέπουν την καλλιέργεια οστρακοειδών, βρώσιμων φυκιών και άλλων θαλασσινών. Οι πλωτές πόλεις, όπως απεικονίζεται και στις 3D απεικονίσεις, θα διαθέτουν εστιατόρια, καταστήματα, ακόμα και πάρκα και οι μετακινήσεις από άκρη σε άκρη του δακτυλίου θα γίνονται με τη βοήθεια μικρών πλεούμενων οχημάτων.

Μάλιστα μέσα σε μερικούς μήνες προγραμματίζεται η δημιουργία ενός μοντέλου πλωτής πόλης, ανοιχτού στο κοινό, που θα τοποθετηθεί στον ποταμό «East River», δίπλα στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ. «Όλοι στην ομάδα θέλουμε να φτιάξουμε αυτή την πόλη. Δεν είναι απλώς θεωρία», δήλωσε ο Marc Collins, CEO της Oceanix που εξειδικεύεται στην κατασκευή πλωτών κατασκευών. Καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται σε ανησυχητικό ρυθμό και τεράστιος αριθμός ανθρώπων συνωστίζονται σε παραγκουπόλεις, «οι πλωτές πόλεις είναι μία από τις πιθανές λύσεις», σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του UN-Habitat, του εποικιστικού προγράμματος του ΟΗΕ, Μαϊμουνά Μοντ Σαρίφ. Το πρόγραμμα UN-Habitat συνεργάζεται με την εταιρεία Oceanix, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και τον οργανισμό «The Explorers Club».

Σύμφωνα με τους ειδικούς το πρότζεκτ είναι απολύτως ρεαλιστικό και οικονομικά βιώσιμο και δε συναντά πλέον τεχνολογικά αλλά ψυχολογικά εμπόδια. Για την κάμψη των αντιδράσεων των πολιτών που ανησυχούν με την ιδέα μιας πόλης που... επιπλέει θεωρείται πιο ρεαλιστικό να ξεκινήσει με τη δημιουργία επεκτάσεων σε υπάρχουσες πόλεις, όπως το Χονγκ Κονγκ, η Νέα Υόρκη και η Βοστόνη. Μια ιδέα που εξετάζεται επιπλέον είναι και η δημιουργία πλωτών νοσοκομείων που θα μπορούν να κατευθυνθούν σε περιοχές μεγάλων καταστροφών.

υπερθέρμανσηπλωτές πόλειςκλιματική αλλαγή