Κόσμος|10.04.2019 11:38

Τσαβούσογλου: Αν οι ΗΠΑ δεν μας δώσουν Patriot θα αγοράσουμε κι άλλους S-400

Newsroom

Στην αντεπίθεση περνά η Άγκυρα ρίχνοντας το «μπαλάκι» στις ΗΠΑ για τις αποφάσεις που παίρνει στο θέμα του αμυντικού εξοπλισμού της.

Εν μέσω απειλών για αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV, Μαρία Ζαχαράκη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε σήμερα στις ΗΠΑ ότι «η Τουρκία μπορεί να υποβάλει και δεύτερη παραγγελία για περισσότερες συστοιχίες S-400 από τη Ρωσία ή να αγοράσει άλλο αμυντικό σύστημα, αν οι ΗΠΑ αρνηθούν να μας πουλήσουν Patriot. Έχουμε μεγάλη ανάγκη. Η περιοχή που είμαστε δεν είναι στρωμένη με τριαντάφυλλα».

«Ούτε τόσα λεφτά τα δίνουμε για ομορφιά», είπε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τους Patriot. Ρώτησα τον ίδιο τον Πομπέο "εγγυάστε ότι θα μας δώσετε Patriot;". "Όχι", απάντησε. Ούτε η δήλωση Πενς ότι "η Τουρκία απέρριψε την πρότασή μας" είναι σωστή», δήλωσε ο Τούρκος επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι ΝΤV, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε επίσης ότι αν η Άγκυρα δεν πάρει τα αμερικανικά F-35, θα αγοράσει από αλλού μέχρι να είναι σε θέση να παράξει η ίδια τα δικά της μαχητικά.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τις ΗΠΑ και για την άρνησή της να συσταθεί κοινή επιτροπή που θα εξετάσει πώς οι S-400 δεν αποτελούν απειλή για τα F-35. Αντ’ αυτού πρότεινε να το κάνει το ΝΑΤΟ.

ΗΠΑΜεβλούτ ΤσαβούσογλουPatriotS-400