Κόσμος|10.04.2019 12:18

Ένοχοι οι ηθοποιοί που πλήρωσαν για να μπουν τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια

Newsroom

Η ηθοποιός Φελίσιτι Χόφμαν και ακόμη 12 πλούσιοι γονείς κρίθηκαν ένοχοι για δωροδικία διοικητικών και ακαδημαϊκών, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση για τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Γέιλ, το Στάνφορντ και το Τζορτζτάουν, σε μια υπόθεση κόστους 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τόσο η Χόφμαν όσο και η ηθοποιός Λόρι Λάφλιν έγιναν πρωτοσέλιδο αφού συνεργάστηκαν με το μεγαλύτερο κύκλωμα παράνομης εισαγωγής σε πανεπιστήμια που έχει μέχρι σήμερα εξαρθρωθεί στις ΗΠΑ. 

Το δίκτυο είχε ως έδρα την Καλιφόρνια και προέβαινε σε δωροδοκίες προπονητών, σε εξεταστές που υποδύονταν τους εξεταζόμενους ακόμη και σε παραποιημένες φωτογραφίες που εμφάνιζαν υποψήφιους χωρίς καμία σχέση με τον αθλητισμό ως αριστούχους αθλητές.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή τεσσάρων μηνών με αναστολή στη Χόφμαν, η οποία στη διάρκεια της δίκης δήλωσε ότι η κόρη της δεν γνώριζε τίποτα για τις πράξεις της. Η Χόφμαν είχε προσλάβει σύμβουλο, ο οποίος την έπεισε ότι μπορεί να αλλάξει τους βαθμούς της κόρης της. Ο επίσης διάσημος ηθοποιός Ουίλιαμ Μέισι και σύζυγος της Χόφμαν δεν κατηγορείται, παρόλο που βρέθηκε να συνομιλεί με τον προγυμναστή που κατέγραφε τις συνομιλίες τους και ζητά τώρα μικρότερη ποινή. 

Παράλληλα, ο τενίστας Γκόρντον Έρνστ φέρεται να πήρε περισσότερα από 2 εκατ. δολάρια ώστε να πιστοποιήσει ότι παιδιά εύπορων Αμερικανών είχαν μεγάλο ταλέντο στο τένις και μεγάλες αθλητικές επιδόσεις ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν πιάσει στα χέρια τους ρακέτα ποτέ. 

Η «ταρίφα» για να τακτοποιηθεί το κάθε παιδί κυμαινόταν από 100.000 δολάρια έως 2,5 εκατ. δολάρια. 

ηθοποιοίΗΠΑπανεπιστήμιαπαιδιά