Κόσμος|10.04.2019 17:16

Οι ΗΠΑ αναζητούν το ιαπωνικό F-35 που έπεσε στον Ειρηνικό

Newsroom

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι Αμερικανοί με σκοπό να εντοπίσουν τα συντρίμμια του ιαπωνικού F-35 που κατέπεσε την Τετάρτη στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μάλιστα προβαίνουν σε αυτή την ενέργεια καθώς φοβούνται την πιθανότητα να κλέψουν τα μυστικά του οι Κινέζοι και οι Ρώσοι. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κομμάτια από την ουρά του F-35 εντοπίστηκαν μετά την εξαφάνισή του από τα ραντάρ. Τα ίχνη του ιαπωνικού αεροσκάφους αναζητούν οκτώ πολεμικά πλοία και επτά αεροπλάνα. Στο μεταξύ αρκετοί ειδικοί προειδοποιούν ότι τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουν έρευνες για τον εντοπισμό του F-35 έχοντας στόχο να μάθουν τα μυστικά του. «Δεν υπάρχει τίμημα που να μην πλήρωναν Κίνα και Ρωσία για να βρουν το εξαφανισμένο F-35 της Ιαπωνίας. Μεγάλη υπόθεση», σχολίασε στο Twitter ο Τομ Μουρ, πρώην μέλος του προσωπικού της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Ακόμη υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι Μόσχα και Πεκίνο δύο χώρες μπορεί να χρησιμοποιούν τα προηγμένα υποβρύχιά τους για να χτενίσουν τον βυθό στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και να βρουν το F-35 με σκοπό να κλέψουν τη stealth τεχνολογία του. Στρατιωτικοί αναλυτές, τόνισαν ότι δεν είναι δύσκολο να αντικαταστήσουν τα κομμάτια του αεροσκάφους που καταστράφηκαν, στην περίπτωση που εντοπίσουν την άτρακτό του πριν τους Αμερικανούς ή τους Ιάπωνες.

Από την πλευρά του ο ειδικός σε θέματα πολεμικών αεροσκαφών του Royal United Services Institute Τζάστιν Μπρονκ τόνισε ότι «η χρησιμότητα της ανάσυρσης τμήματος ή ολόκληρου του αεροσκάφους για τη Ρωσία ή την Κίνα θα εξαρτάτο από την έκταση της ζημιάς που υπέστη το F-35 κατά την πρόσκρουσή του στο νερό». «Το γενικό σχήμα του αεροσκάφους αυτού είναι γνωστό, όσο και τα χαρακτηριστικά των επιδόσεών του, άρα μικρό το όφελος από εκεί. Όμως τμήματα του ραντάρ και άλλων αισθητήρων του θα αποτελούσαν πρωταρχικό στόχο» πρόσθεσε.

F-35ΙαπωνίαΕιρηνικός Ωκεανός