Κόσμος|11.04.2019 20:36

Το Ισραήλ γράφει ιστορία και «πατάει» Σελήνη

Newsroom

Την Πέμπτη 11 Απριλίου αναμένεται να γραφτεί μια ακόμα σπουδαία σελίδα στην ιστορία του διαστήματος, καθώς το Ισραήλ φιλοδοξεί να γίνει η τέταρτη χώρα που θα προσεληνωθεί.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ξεκινά την πρώτη του αποστολή στη Σελήνη στις 21 Φεβρουαρίου. Από τότε  ο διαστημόπλοιο Beresheet πέρασε έξι εβδομάδες, κάνοντας συνεχώς διευρυμένους κύκλους γύρω από τη Γη. Στις 4 Απριλίου πέρασε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να κατεβεί στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Πιθανότατα η καθοριστική αυτή στιγμή θα συμβεί την Πέμπτη το βράδυ, ωστόσο η ώρα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Σύμφωνα με το spacetoday οι συνεργάτες της αποστολής (η μη κερδοσκοπική οργάνωση SpaceIL και η κυβερνητική αεροδιαστημική εταιρεία Israel Aerospace Industries) αναμένεται να μεταδώσουν ζωντανά πλάνα από το κέντρο ελέγχου της αποστολής.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο το Ισραήλ θα είναι η τέταρτη χώρα που θα ολοκληρώσει μια αποστολή στην Σελήνη μετά τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα. Το διαστημόπλοιο αναμένεται να παραμείνει ενεργό για μερικές μέρες πριν καταστραφεί από τη θερμότητα της μακράς σεληνιακής ημέρας.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως στόχος της αποστολής δεν είναι να απαντήσει σε κάποιο καίριο επιστημονικό ερώτημα σχετικά με τη Σελήνη, αλλά να δείξει τις δυνατότητες της διαστημικής υπηρεσίας του Ισραήλ. Παρόλα αυτά το Baresheet φέρει μια συσκευή, που δημιούργησε η NASA, η οποία θα βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίσουν την απόσταση μεταξύ της συσκευής και της Γης αλλά και μια συσκευή μέτρησης του μαγνητικού πεδίου της Σελήνης.

Μέσα στο διαστημόπλοιο υπάρχει μια σημαία του Ισραήλ, αντίγραφα της Βίβλου, ζωγραφιές από μικρά παιδιά αλλά και ένα μεγάλο πακέτο πληροφοριών από την αγγλική Wikipedia.

Η επόμενη χώρα που σχεδιάζει να πατήσει στο φεγγάρι είναι η Ινδία, ενώ η NASA προγραμματίζει μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 2024.

ΣελήνηΙσραήλNASABeresheet