Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι κλιμακώνει την ένταση στην Αρκτική
NewsroomΗ Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Ουάσινγκτον ότι κλιμακώνει την ένταση στην Αρκτική και απέρριψε τους ισχυρισμούς του αμερικανικού στρατού ότι η αύξηση της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή μπορεί να επηρεάσει την περιφερειακή σταθερότητα.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε σε έκθεση νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι η Ρωσία και η Κίνα αυξάνουν τη συνεργασία τους στην Αρκτική, σημειώνοντας ότι η Ρωσία ξανάνοιξε εκατοντάδες βάσεις και αεροδρόμια της σοβιετικής εποχής ενώ η Κίνα στρέφει το βλέμμα της σε ορυκτούς πόρους και νέες θαλάσσιες οδούς.
«Το έγγραφο έχει εμφανώς στόχο την κλιμάκωση της στρατιωτικής και πολιτικής έντασης στην περιοχή», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.
«Η επικαιροποιημένη στρατηγική του Πενταγώνου, που υιοθετήθηκε λίγο μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, αποτελεί ένδειξη ότι οι προσεγγίσεις των ΗΠΑ στην Αρκτική κυριαρχούνται από δυναμικά σενάρια για να διασφαλιστούν τα συμφέροντά τους».
Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η συνεργασία Ρωσίας-Κίνας δεν έχει στόχο κάποια τρίτη χώρα και ότι η έκθεση αυτή εντάσσεται στην αμερικανική πολιτική της «αναίσχυντης ανάμιξης» στις υποθέσεις των κρατών της Αρκτικής.
- Κύκλωμα με «στημένα» τυχερά παιχνίδια σε Θεσσαλονίκη-Καβάλα: Κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ
- Χάος στις πτήσεις στην Ευρώπη: Βλάβη στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας της Ιταλίας - Καθυστερήσεις και στα ελληνικά αεροδρόμια
- Axios: Οι σύμμαχοι του Τραμπ στο κίνημα MAGA συζητούν ανοιχτά την επιβολή στρατιωτικού νόμου
- Υπόθεση «Midas»: Επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για απάτη 114 εκατ. ευρώ στον ΦΠΑ - Έρευνες και στην Ελλάδα