Κόσμος|12.04.2019 23:25

Πάπας Φραγκίσκος: Φίλησε τα πόδια των ηγετών του νότιου Σουδάν (vid)

Newsroom

Σε μια πολύ ιδιαίτερη κίνηση προχώρησε την Πέμπτη (12/4) ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια διήμερης συνάντησης στο Βατικανό. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της Καθολικής Εκκλησίας γονάτισε για να φιλήσει τα πόδια των εκπροσώπων των αντιπάλων στρατοπέδων στον εμφύλιο πόλεμο του Νότιου Σουδάν.

«Σας ζητώ σαν αδελφός να διατηρήσετε την ειρήνη. Σας ζητώ μέσα από την καρδιά μου να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε ο 82χρονος Ποντίφικας στον πρόεδρο της χώρας Salva Kiir και στον πολιτικό του αντίπαλο και πρώην ηγέτη των ανταρτών Riek Machar.

Αν και το Νότιο Σουδάν κέρδισε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011, στη χώρα ξέσπασε ένας αιματηρός εμφύλιος το 2013, που διήρκησε μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι δύο χώρες υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης. Σύμφωνα με το RT, περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου.

Η συνάντηση συνέβη με αφορμή το στρατιωτικό πραξικόπημα που συνέβη την Πέμπτη στο γειτονικό Σουδάν και ανέτρεψε τον επί 30 χρόνια πρόεδρο του κράτους Omar al-Bashir, ο οποίος ήταν από τους εγγυητές της ειρήνης των δύο πλευρών.

«Θα υπάρξουν συγκρούσεις ανάμεσά σας, αλλά κρατήστε τις εντός των τειχών», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος και υπογράμμισε πως «οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι, εξαντλημένοι από τις διαμάχες του παρελθόντος: Θυμηθείτε ότι με τον πόλεμο, όλα θα χαθούν!»

T

ΣουδάνΠάπας ΦραγκίσκοςΝότιο ΣουδάνΒατικανό