Κόσμος|07.11.2018 23:08

Web Summit: Το κοινωνικό «Συμβόλαιο για το Διαδίκτυο» προωθεί ο Τιμ Μπέρνερς Λι

Τάσος Οικονόμου


Ο σερ Τιμ Μπέρνερ Λι, δημιουργός του http και αποκαλούμενος «Πατέρας του Ίντερνετ» ανακοίνωσε στο συνέδριο τεχνολογίας Web Summit τη νέα εκστρατεία που προωθεί με τίτλο «Συμβόλαιο για το Διαδίκτυο». Στόχος της καμπάνιας είναι η καταπολέμηση της ρητορικής του μίσους online, η προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και η καταπολέμηση των πολιτικών μηχανισμών προπαγάνδας και παραπληροφόρησης που έχουν δημιουργηθεί. 

«Όσοι από εμάς είμαστε online βλέπουμε τα δικαιώματά μας και τις ελευθερίες μας να απειλούνται», ανέφερε στην ομιλία του στην κεντρική σκηνή του Web Summit που φιλοξενείται στη Λισαβόνα. Ο Μπέρνερ Λι πρόσθεσε ότι το «Συμβόλαιο για το Διαδίκτυο»περιγράφει «σαφείς και δύσκολους κανονισμούς» που πρέπει να νομοθετήσουν όσοι έχουν την εξουσία στα χέρια τους, ώστε να κάνουν το διαδίκτυο καλύτερο.

Περισσότερες από 50 εταιρείες και οργανώσεις, όπως το Facebook (FB), η Google (GOOGL), καθώς και η γαλλική κυβέρνηση υπέγραψαν το «Συμβόλαιο για το Διαδίκτυο», το οποίο θα δημοσιευθεί στην ολότητά του τον Μάιο του 2019. Μέχρι στιγμής, περιλαμβάνει εννέα αρχές. Ζητεί από τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες εγγυημένα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ότι οι επιχειρήσεις σέβονται την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών και ότι οι πολίτες μπορούν να δημιουργούν ανεμπόδιστα «πλούσιο και ποιοτικό περιεχόμενο».

Web Summit