Ιράκ: Αναβάλλεται το τέλος της αποστολής του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ
NewsroomΤο Ιράκ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως αναβλήθηκε το τέλος της αποστολής στο έδαφός της διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό αμερικανική ηγεσία, επικαλούμενη για την καθυστέρηση αυτή τις «τελευταίες εξελίξεις» στην περιοχή, όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική.
Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη καμιά ημερομηνία για την έναρξη της προοδευτικής μείωσης του προσωπικού του διεθνούς συνασπισμού, που διαπραγματεύονται απευθείας η Βαγδάτη και η Ουάσιγκτον εδώ και μήνες.
Οι ΗΠΑ έχουν ανεπτυγμένους περίπου 2.500 στρατιωτικούς και άλλους σχεδόν 900 στη Συρία, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που είχε δημιουργηθεί το 2014 για να αντιμετωπιστεί η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Οι συνομιλίες —με αντικείμενο το «τέλος της αποστολής» του συνασπισμού— άρχισαν με πρωτοβουλία των ιρακινών αρχών ώστε να εξουδετερωθεί η εκρηκτική κατάσταση στη χώρα. Με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, τους τελευταίους μήνες ο συνασπισμός έχει γίνει στόχος δεκάδων επιθέσεων, κυρίως με ρουκέτες, στο Ιράκ και στη Συρία.
Υπενθυμίζοντας ότι σκοπός ήταν να «τερματιστεί η παρουσία στην ιρακινή επικράτεια των συμβούλων του διεθνούς συνασπισμού, κάθε εθνικότητας», η Βαγδάτη ανέφερε χθες πως οι συνομιλίες αφορούσαν την οργάνωση της «απόσυρσης των συμβούλων» και τις «λεπτομέρειες, την ημερομηνία της ανακοίνωσης και κάποια ζητήματα επιμελητείας».
- «Ναι» σε συνάντηση με Μητσοτάκη λένε οι αγρότες στην πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά - Ο όρος και το μεγάλο δίλημμα
- Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΥΠΑ μετά το μπλακ άουτ στο FIR - Ποιος αναλαμβάνει
- Ο Τραμπ επιμένει: «Η Γροιλανδία είναι ζωτικής σημασίας για τον Χρυσό Θόλο των ΗΠΑ - Οτιδήποτε άλλο δεν το δεχόμαστε»
- Αυτή η εταιρεία είναι έτοιμη να κοντράρει το ChatGPT! Θα θυμάται, θα κατανοεί και θα ακολουθεί παντού τον χρήστη