Κόσμος|14.04.2019 14:00

Το µακρύ «γιαταγάνι» του Ερντογάν στα Σκόπια

Χρήστος Τελίδης

«Γυμνάσια» στον Ζόραν Ζάεφ, θέτοντας επιτακτικά θέµα γκιουλενιστών στη Βόρεια Μακεδονία, µε άµεση απαίτηση την έκδοση 15 ατόµων, τα ονόµατα των οποίων δηµοσίευσε και το κρατικό πρακτορείο Anadolou (!), κάνει η Άγκυρα, µετά και την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια και τη θετική αποδοχή για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας από αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεµικής Αεροπορίας.

Επιχειρεί µάλιστα να συνδέσει το θέµα στη σηµερινή φάση και µε την «ταχύτητα» στη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Αυτός που το έθεσε ωµά ήταν ο υπουργός Αµυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έσπευσε να επισκεφθεί τα Σκόπια αµέσως µετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, ενώ το συνεχίζει η τουρκική πρεσβεία. «Γνωρίζουµε ποιοι στη Βόρεια Μακεδονία συνδέονται µε τη FETO του Γκιουλέν» ανέφερε η τελευταία σε δήλωσή της στις αρχές της εβδοµάδας, ενώ το θέµα απασχολεί αρκετά ΜΜΕ που θέτουν το ερώτηµα «αν η Τουρκία συνεχίζει να είναι βασικός-στενός σύµµαχος της χώρας» και έγινε πρώτο θέµα την περασµένη Τετάρτη στην εφηµερίδα «Βέτσερ».

Την ίδια ώρα, σάλο προκαλούν στα Σκόπια δηλώσεις του επικεφαλής της Ισλαµικής Θρησκευτικής Κοινότητας (ανέρχεται περίπου στο 25% του πληθυσµού) Σουλεϊµάν Ρετζέπι, που έχει την πολιτική και την οικονοµική στήριξη της Αγκυρας, ο οποίος θεµελιώνοντας ένα τζαµί προχώρησε σε µια πρωτοφανή πρόσκληση φυλετικού µίσους, λέγοντας για τους Σλαβοµακεδόνες ότι «είναι απίστευτα άγριοι άνθρωποι και γι’ αυτό δεν έχουν ταυτότητα και δεν θα αποκτήσουν ποτέ... Ο άψυχος δεν βοηθάει και δεν καταλαβαίνει...» ανέφερε.

Τις δηλώσεις αυτές έσπευσε να τις δηµοσιοποιήσει ο ίδιος ανεβάζοντας πριν από λίγες µέρες σχετικό βίντεο στον προσωπικό του λογαριασµό στο Facebook. Είχε προηγηθεί µια απόφαση των Αρχών πριν από δύο εβδοµάδες να σταµατήσουν την παράνοµη ανέγερση ενός µιναρέ ύψους 32 µέτρων στο παλιό τζαµί του Αλή Πασά στην Οχρίδα. Ενέργεια που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή του και µε ένα τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ απειλούσε ότι θα έστελνε επιστολή η οποία θα διαβαζόταν στα 700 τζαµιά της χώρας, καταγγέλλοντας διακρίσεις σε βάρος των µουσουλµάνων της χώρας.

«Έχουμε τα ονόματα»

Ο Τούρκος υπουργός Αµυνας, ο οποίος συναντήθηκε εκτός από την οµόλογό του, Ραντµίλα Σεκερίνσκα, και µε τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, προέταξε το θέµα των γκιουλενιστών και απηύθυνε την προειδοποίηση ότι οι δοµές της FETO που υπάρχουν στη Βόρεια Μακεδονία είναι επιζήµιες για τις σχέσεις των δύο χωρών και υπονοµεύουν τις φιλικές και τις αδελφικές σχέσεις τους. «Εχουµε τα ονόµατα µερικών από τα σηµαντικότερα στελέχη της τροµοκρατικής οργάνωσης και είµαι βαθιά πεπεισµένος ότι τις επόµενες ηµέρες τα θεσµικά όργανα της Βόρειας Μακεδονίας θα λάβουν συγκεκριµένα µέτρα γι’ αυτό, ώστε να απαλλαγούµε από αυτήν την τροµοκρατική οργάνωση» ανέφερε.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε αµηχανία στα Σκόπια. Η Ρ. Σεκερίνσκα αρχικά ανέφερε ότι το αίτηµα της τουρκικής κυβέρνησης είναι δυνατό να επηρεάσει την ταχύτητα της κύρωσης του πρωτοκόλλου για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ από την πλευρά της Τουρκίας, αν και, όπως είπε, είναι πεπεισµένη ότι δεν θα συµβεί κάτι τέτοιο. Ο Ζ. Ζάεφ στις αρχές της εβδοµάδας είπε ότι η Βόρεια Μακεδονία ενεργεί σύµφωνα µε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις συµφωνίες και ότι το θέµα έκδοσης Τούρκων πολιτών θα εξαρτηθεί από το εάν υπάρχουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία. Οµως θεωρεί ότι ένα τέτοιο θέµα δεν πρέπει να τεθεί από την Τουρκία, που είναι κράτος-µέλος της Συµµαχίας, ως προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Πρόσφατα η Αγκυρα είχε αντιδράσει έντονα όταν η κυβέρνηση Ζάεφ περιέλαβε και τη θεωρούµενη ως γκιουλενική εφηµερίδα «Zaman» των Σκοπίων, που εκδίδεται από το 1996, σε εκείνες που ενισχύθηκαν οικονοµικά. Σύµφωνα µε το πρακτορείο Anadolou, στους γκιουλενιστές ανήκουν εκτός από τη «Zaman», το εκπαιδευτικό συγκρότηµα «Yahva Kemal», οι οργανώσεις «Μητέρα των Pearl» και «Basak», η εταιρεία µεταφορών «Ουράνιο τόξο», η αλυσίδα αγορών EVAR κ.ά.

Aνανέωσε τη στήριξη 

Ως σφοδρός πολέµιος των γκιουλενιστών και του «Yahva Kemal», που το χαρακτηρίζει ως το κολέγιο του Φετουλάχ Γκιουλέν, εµφανίζεται και ο προαναφερόµενος επικεφαλής της Ισλαµικής Θρησκευτικής Κοινότητας.

Ο Σ. Ρετζέπι κάνει λόγο για διεφθαρµένη και διεστραµµένη παράλληλη δοµή εκπαίδευσης, λέγοντας ότι τα σχολεία αυτά πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Επειδή ο Σ. Ρετζέπι βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο και αµφισβητείται στις τάξεις των ίδιων των µουσουλµάνων για τις ακραίες ενέργειές του, η Αγκυρα φρόντισε πρόσφατα να ανανεώσει τη στήριξή της στο πρόσωπό του. Σε συνάντηση που έγινε στην πρεσβεία της Τουρκίας στις αρχές Μαρτίου, η πρέσβης Τ. Ε. Καρά δήλωσε εµφαντικά ότι για τη ∆ηµοκρατία της Τουρκίας ο µόνος που εκπροσωπεί το Ισλάµ και τους µουσουλµάνους στη Βόρεια Μακεδονία είναι ο Σουλεϊµάν Ρετζέπι.

Επίσης, η τουρκική Υπηρεσία Συντονισµού και Συνεργασίας (ΤΙΚΑ) αποτελεί σταθερό χρηµατοδότη του, ενώ τον περασµένο χρόνο υπέγραψε συµφωνία µε τον πρόεδρό της Σερντάρ Τσαµ για τη χρηµατοδότηση της αποκατάστασης του οθωµανικού µνηµείου Arabati Baba Tekke στο Τέτοβο. Ο Σ. Ρετζέπι πάντως, που αρέσκεται να εµφανίζεται ως Οθωµανός µε τη στολή του Σουλεϊµάν του Μεγαλοπρεπούς (!), θα υποχρεωθεί σύντοµα να απολογηθεί στις αρµόδιες Αρχές µετά την καταγγελία για φυλετικό µίσος από την Επιτροπή του Ελσίνκι.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣκόπια