Κόσμος|08.11.2018 11:51

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Ριμπολόβλεφ

Δημήτρης Δελεβέγκος

Στην πρώτη τους δήλωση οι δικηγόροι του Ρώσου μεγιστάνα επισημαίνουν ότι στο παρόν στάδιο ο κ. Ριμπολόβλεφ θεωρείται αθώος, ενώ σημειώνουν πως υπόκειται σε δικαστική έρευνα, αλλά απολαμβάνει πλήρη ελευθερία κινήσεων. Του έχει απαγορευθεί μόνο η επικοινωνία με τα πρόσωπα που αφορά η διαδικασία, ενώ πρέπει να είναι στη διάθεση του δικαστικού λειτουργού.

Να γίνει σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ ζητούν δικηγόροι του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Hervé Temime και Thomas Giaccardi με ανακοίνωσή τους.

Σημειώνουν ότι πράγματι ο κ. Ριμπολόβλεφ κατονομάστηκε ως ύποπτος, όπως η κυρία Γενική Εισαγγελέας υπέδειξε, νωρίτερα, σήμερα και προσθέτουν: «Επιβεβαιώνουμε επίσης ότι ο κ. Ριμπολόβλεφ υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο, αλλά απολαμβάνει πλήρους ελευθερίας κινήσεων. Έχουν μόνο τεθεί περιορισμοί ως προς την επικοινωνία του με πρόσωπα που αφορούν τη δικαστική υπόθεση και στο να εμφανίζεται κατά την κλήτευση του δικαστή, όπως, πάντοτε, πράττει και θα εξακολουθήσει να πράττει.

Υπενθυμίζουμε ότι βάσει της νομοθεσίας του Μονακό, η απαγγελία κατηγορίας («l’inculpation») ισοδυναμεί με τη θέση σε εξέταση («mise en examen») στα Γαλλικά και αντιπροσωπεύει ένα καθεστώς που χορηγείται σε ένα άτομο όταν ο δικαστής θεωρεί ότι υπάρχουν αρκετές αποδείξεις εναντίον αυτού.Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι ενοχοποίησης του υπόπτου πριν από την εκδίκαση της υπόθεση, και ακόμη λιγότεροι λόγοι (υπάρχουν) προκειμένου αυτός να καταστεί ένοχος για οποιοδήποτε αδίκημα.

«Τονίζουμε το γεγονός ότι ο κ. Ριμπολόβλεφ, σε αυτή τη φάση, διαθέτει το τεκμήριο της αθωότητας και αυτό το τεκμήριο όπως και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτά θα πρέπει να είναι αυστηρώς σεβαστά» καταλήγουν οι δικηγόροι του Ρώσου μεγιστάνα.

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ