Κόσμος|14.04.2019 17:19

Μεγαλειώδης παρέλαση και νέος τίτλος για τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Newsroom

Με μια μεγαλειώδη παρέλαση στην πλατεία «Κιμ Ιλ Σουνγκ» της Πιονγκγιάνγκ, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες στρατιώτες, γιορτάστηκε την Παρασκευή η επανεκλογή του Κιμ Γιονγκ Ουν στην ηγεσία της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων.

Το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βορείου Κορέας (KCNA) έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την εντυπωσιακή παρέλαση. Την ίδια μέρα για πρώτη φορά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στον «ελέω θεού» ηγέτη της Βορείου Κορέας και με τον νέο του τίτλο: «Ανώτατος αντιπρόσωπος όλου του κορεατικού λαού», ο οποίος αποδόθηκε στον Κιμ με διάταγμα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Associated Press, αλλά δεν είχε χρησιμοποιηθεί δημόσια.

Το 2016 ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε αποκτήσει έναν ακόμα τίτλο, όταν ορίστηκε πρόεδρος του Κόμματος Εργατών της Βορείου Κορέας, του κυβερνώντος και μοναδικού κόμματος στην απομονωμένη χώρα ενώ ήταν ήδη επικεφαλής του κόμματος αλλά με τον τίτλο του πρώτου γραμματέα.

Ο Κιμ αντικατέστησε τον πρωθυπουργό και τον «αρχηγό του κράτους»

Παράλληλα με τον νέο του τίτλο ο Κιμ Γιονγκ Ουν προχώρησε και σε κυβερνητικές αλλαγές. Διόρισε νέο πρωθυπουργό και νέο πρόεδρο του Κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή τα κρατικά μέσα της Βορείου Κορέας. Ο Μάικλ Μάντεν, ειδικός αναλυτής για τη Βόρεια Κορέα από την think tank «Stimson Center», με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε πως μετά από οκτώ χρόνια στην εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν με αυτές τις αλλαγές εδραίωσε την παραμονή του στην ηγεσία της χώρας. «Αυτή είναι πιθανόν η μεγαλύτερη αναδιοργάνωση κόμματος - κυβέρνησης εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Μάντεν.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντικατέστησε από την προεδρία του Κοινοβουλίου τον 91χρονο Κιμ Γιονγκ Ναμ, που κατείχε την θέση από το 1998. Το άτομο που κατέχει αυτή την θέση θεωρείται κατά το Σύνταγμα «αρχηγός του κράτους» και συνήθως εκπροσωπεί τη χώρα σε διπλωματικές εκδηλώσεις αλλά η πραγματική εξουσία παραμένει στα χέρια του Κιμ Γιονγκ Ουν. Αντικαταστάτης του ορίστηκε ο Τσόε Ριονγκ Χάε, ο οποίος στο παρελθόν είχε δεχθεί «πολιτική επανεκπαίδευση» αλλά τα τελευταία χρόνια απέκτησε επιρροή και τον Οκτώβριο του 2017 προωθήθηκε στην σημαντική Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή του κόμματος.

Επίσης, ο Κιμ έπαυσε από την θέση του πρωθυπουργού τον Πακ Πονγκ Γιου, ο οποίος κατείχε το αξίωμα από το 2013. Αν και ο Πακ, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, βοήθησε με ριζικές μεταρρυθμίσεις ώστε η οικονομία της Βόρειας Κορέας να μπορέσει να επιβιώσει από τις κυρώσεις της Δύσης. Πάντως, με την τοποθέτησή του στην θέση του αντιπροέδρου του κόμματος θα έχει την δυνατότητα να συνεχίσει τις οικονομικές του μεταρρυθμίσεις, όπως δήλωσε ο αναλυτής Χονγκ Μιν από το Ινστιτούτο «Korea Institute for National Unification» στη Σεούλ.

Αντικαταστάτης του Πακ ορίστηκε ο Κιμ Τζάε Ριονγκ, επικεφαλής του κόμματος στην ορεινή επαρχία Τσαγκάνγκ, για τον οποίο οι πληροφορίες είναι ελάχιστες.

Κιμ Γιονγκ Ουν