Κόσμος|16.04.2019 16:24

Το ethnos.gr στην Παναγία των Παρισίων: Βίντεο και εικόνες από την καταστροφή

Μαρία Ψαρά

«Άντεξε 850 χρόνια, δύο Παγκόσμιους Πολέμους και μία (Γαλλική) Επανάσταση. Η Παναγία των Παρισίων θα λειτουργήσει ξανά», είπε η Σεσίλ και άφησε ένα μπουκέτο με λευκά λουλούδια στη γεφυρούλα πάνω από τον Σηκουάνα.

Τη βεβαιότητά της μοιράστηκαν δύο ακόμη Γαλλίδες που λίγο πιο εκεί προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν τι είχε συμβεί στο αγαπημένο τους μνημείο. Λίγο αργότερα, οι άγνωστες μεταξύ τους Παριζιάνες μιλούσαν για την εκστρατεία συλλογής χρημάτων που έχει ήδη ξεκινήσει.

Είναι η επόμενη μέρα της συγκλονιστικής πυρκαγιάς που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Παναγίας των Παρισίων, του μνημείου που θεωρείται παγκόσμια κληρονομιά. Είναι η ώρα του απολογισμού και των ευθυνών – ήδη ο Εισαγγελέας διέταξε έρευνα για τα αίτια της καταστροφής και κάποιες φωνές μιλούν καταγγελτικά για τα μέτρα προστασίας που δεν ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης του ναού. Και είναι Μεγάλη Εβδομάδα για τους Καθολικούς σε μια μελαγχολική πόλη που προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ και τη θλίψη. 

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι από όλον τον πλανήτη βρέθηκαν στο σημείο για να καλύψουν τις ζημιές. Ακόμη περισσότεροι οι τουρίστες που επέμειναν να φωτογραφίζουν την «Notre Dame», τη «δική τους» Παναγία.  Οι πυροσβέστες με γερανό επιθεωρούσαν χθες όλη την ημέρα σπιθαμή προς σπιθαμή την εκκλησία. Φοβόντουσαν ότι το ξύλινο εσωτερικό του ναού -σκάλες, δοκάρια όπως και στύλοι για τις καμπάνες- έχουν καταστραφεί και πως μόλις αποτολμήσουν να ανέβουν θα καταρρεύσει ολόκληρο.

«Θα πάρει πολλά χρόνια να αποκατασταθεί πλήρως», ανέφεραν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής. Όσα και να χρειαστούν, η Παναγία των Παρισίων θα αποδοθεί ξανά εκεί που ανήκει: στην ιστορία.

Παναγία των Παρισίων