Ιράκ: Μαζική εκτέλεση κρατουμένων στη φυλακή της Νασιρίγια - Μία γυναίκα μεταξύ των 21 νεκρών
NewsroomΤουλάχιστον 21 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, απαγχονίστηκαν σε φυλακή του νότιου Ιράκ, αφού είχαν καταδικαστεί κυρίως για «τρομοκρατία», ανέφεραν τρεις πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και μια ιατρική πηγή.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων που έχουν γίνει μέσα σε μία ημέρα τους τελευταίους μήνες.
Με βάση τον ποινικό κώδικα του Ιράκ, η «τρομοκρατία» αλλά και οι δολοφονίες και η διακίνηση ναρκωτικών τιμωρούνται με θάνατο δια απαγχονισμού. Τα διατάγματα με τα οποία εγκρίνονται οι εκτελέσεις πρέπει να φέρουν την υπογραφή του προέδρου της χώρας. «Υπάρχουν 21 άνθρωποι που εκτελέστηκαν για υποθέσεις τρομοκρατίας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα στέλεχος υπηρεσίας ασφαλείας από την πρωτεύουσα Βαγδάτη.
Μια πηγή της σωφρονιστικής υπηρεσίας από τον νότο της χώρας επιβεβαίωσε ότι έγιναν εκτελέσεις στη φυλακή της Νασιρίγια και ότι μια γυναίκα ήταν μεταξύ των καταδικασθέντων σε θάνατο. Ορισμένοι από αυτούς συνδέονταν με τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, πρόσθεσε.
«Η γυναίκα ήταν μέλος μιας ομάδας που σκότωσε έναν άνθρωπο» το 2019, στο περιθώριο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πλατεία Ουάτμπα της Βαγδάτης, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Διαδηλωτές είχαν σκοτώσει τότε έναν νεαρό άνδρα, κατηγορώντας τον ότι άνοιξε πυρ στο πλήθος, και κρέμασαν το πτώμα του από έναν στύλο. Δεν είναι σαφές το πότε έγιναν οι εκτελέσεις, αφού ορισμένες πηγές είπαν ότι έγιναν χθες Τρίτη και άλλες ότι έγιναν σήμερα.
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Σκρέκας, Μπουκώρος, Παπακώστα, Σενετάκης - Αυτοί είναι οι 4 βουλευτές που διώκονται για τις παράνομες επιδοτήσεις
- Συνελήφθη ο οδηγός του βυτιοφόρου για το θανατηφόρο τροχαίο στη Χαλκιδική με τους τρεις νεκρούς - Πώς έγινε το δυστύχημα
- Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Έντιμοι πολιτικοί επί βδομάδες διασύρθηκαν - Ποιος θα ζητήσει συγνώμη;
- Δεσμεύσεις για λύση εντός 15 ημερών για τα δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία – Στον αέρα ακόμη 43.500 δικαιούχοι