Κόσμος|16.04.2019 22:25

Αίγυπτος: Μέχρι το 2030 στην προεδρία ο αλ Σισί

Newsroom

Ο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι πιθανότατα θα παραμείνει πρόεδρος της Αιγύπτου έως το 2030 καθώς την Τρίτη (16/4), το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα που διατηρούν στην εξουσία τον πρόεδρο για δύο ακόμα χρόνια ενώ του δίνουν τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος και στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η βουλή των 596 εδρών, στην οποία συντριπτική πλειοψηφία κατέχουν υποστηρικτές του Σίσι, ενέκρινε τις τροποποιήσεις του Συντάγματος με 531 ψήφους υπέρ και 22 κατά.

Σύμφωνα με τις αλλαγές η τρέχουσα θητεία του προέδρου επεκτείνεται από τέσσερα σε έξι χρόνια και παράλληλα επιτρέπεται στον Σίσι να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για ακόμη μια εξαετία. Παράλληλα οι επικριτές αναφέρουν πως ενισχύεται ο ρόλος του στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας ενώ αυξάνεται ο ρόλος του προέδρου όσον αφορά τις δικαστικές εξουσίες.

Οι αλλαγές του Συντάγματος πριν τεθούν σε ισχύ θα πρέπει να εγκριθούν και από δημοψήφισμα, όμως η καταληκτική ημερομηνία για την διεξαγωγή του δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Οι υποστηρικτές του Σίσι δηλώνουν ότι οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες για να του δώσουν περισσότερο χρόνο να ολοκληρώσει τα μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση τονίζει ότι με το νέο Σύνταγμα υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια ενός ηγέτη ο οποίος κατηγορείται από διεθνής οργανισμούς ότι προεδρεύει μιας καταστέλοντας τις ανθρώπινες ελευθερίες.

ΑίγυπτοςΑμπντέλ Φατάχ Σίσι