Κόσμος|17.04.2019 11:15

Ακάρ: Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας στις ΗΠΑ για την ανατολική Μεσόγειο

Newsroom

Ως θετική αποτίμησε τη συνάντησή του με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, ο Χουλουσί Ακάρ έπειτα από τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, χωρίς ωστόσο κανένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και μετακίνηση θέσης από καμία πλευρά. 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του OPEN στην Τουρκία, Μαρίας Ζαχαράκη, περιορίστηκε να πει ότι ανέπτυξε για άλλη μια φορά τις θέσεις της χώρας του για τα εξοπλιστικά προγράμματα, με την Ουάσινγκτον να ακούει μάλλον «παθητικά» τις θέσεις της Άγκυρας για άλλη μια φορά. Ο Χουλουσί Ακάρ μετέφερε, πάντως, στον Αμερικανό ομόλογό του και τις ανησυχίες της Τουρκίας όσον αφορά την ανατολική Μεσόγειο.

«Κάποιοι γερουσιαστές εδώ ετοίμασαν ένα νομοσχέδιο. Ένα από αυτά τα νομοσχέδια αφορά στην ανατολική Μεσόγειο. Και εκφράσαμε ξεκάθαρα στο θέμα αυτό τις ανησυχίες μας ή να το πω αλλιώς, τις απόψεις μας. Έχουμε ενημερώσει ότι δεν μπορεί να αγνοηθούν τα δικαιώματα των ομογάλακτων αδελφών μας στην Κύπρο και του λαού της ΤΔΒΚ, που είναι συνιδιοκτήτες των ενεργειακών πηγών ενέργειας στην Κύπρο και έχουν ίσα δικαιώματα και ότι όλες οι ενέργειες που συμβαίνουν εδώ πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτή την πραγματικότητα, διαφορετικά εμείς δεν τις αποδεχόμαστε ούτε τις θεωρούμε σύννομες. Αυτό πιστεύω ότι έχει γίνει κατανοητό και τονίστηκε ιδιαιτέρως», είπε.

Αναφορικά με τη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας–ΗΠΑ, ο Χουλουσί Ακάρ επισήμανε ότι αναμένει οι χώρες-εταίροι στο πρόγραμμα F-35 να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Τουρκία. «Ικανοποιηθήκαμε δεόντως από την κατανόηση που επέδειξαν σε αρκετά θέματα και την προσέγγιση στις δικές μας θέσεις», ανέφερε σε μία γενική αποτίμηση της συνάντησης.

Όσον αφορά στους F-35 δε, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι «συνεχίζουμε τη συνεργασία μας σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας ως στρατηγικοί εταίροι. Κι ένα από αυτά είναι και το θέμα των F-35. Στο πρόγραμμα F-35 είμαστε συνέταιροι. Και ως εταίροι φέραμε εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις που μας αναλογούσαν. Αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί από όλες τις πλευρές. Κατά τον ίδιο τρόπο, αναμένουμε και από τις υπόλοιπες 8 χώρες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, να φέρουν εις πέρας τις δικές τους υποχρεώσεις. Το συγκεκριμένο θέμα βρήκαμε την ευκαιρία να το επισημάνουμε για άλλη μία φορά».

Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε, πάντως, ότι η εκπαίδευση των τεσσάρων πιλότων που έχουν σταλεί στις ΗΠΑ καθώς και των τεχνικών αεροσκαφών συνεχίζεται.

Αναφορικά με το αμερικανικό αντι-πυραυλικό σύστημα Patriot ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι είναι ακόμη υπό εξέταση στην Άγκυρα. «Το θέμα των Patriot αφού πέρασε από διάφορες φάσεις, τελευταία υποβλήθηκε μία νέα πρόταση από την αμερικανική πλευρά προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας μας για αντι-αεροπορική και αντι-πυραυλική άμυνα. Τους είπαμε ότι εξετάζεται με κάθε λεπτομέρεια από τους αρμόδιους θεσμούς και ειδικούς στη χώρα μας και όταν τελειώσει θα τους ενημερώσουμε».

Χουλούσι ΑκάρΤουρκίαPatriotΑνατολική Μεσόγειος