Κόσμος|18.04.2019 12:01

Ευρωεκλογές 2019: Η Βρετανία θα «ανακηρύξει» τον νικητή

Μαρία Ψαρά

Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές του Μαΐου αναμένεται να κρίνει τον νικητή. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να πληγεί περισσότερο από τη συμμετοχή των Βρετανών, αφού στη Βρετανία διαθέτει μόλις δύο ευρωβουλευτές - οι υπόλοιποι 18 εκλεγμένοι του Ηνωμένου Βασιλείου ανήκουν σε άλλα κόμματα.

Αν και η τελευταία πριν από τις εκλογές πρόβλεψη του Ευρωκοινοβουλίου είναι η πρώτη που συμπεριλαμβάνει τους Βρετανούς ευρωβουλευτές, μετά την αναβολή του Brexit ως τις 31 Οκτωβρίου. Οι προηγούμενες θεωρούσαν ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα είχε συμβεί.

Σε αυτές, το ΕΛΚ αναμένεται να μειωθεί κατά 5%. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, που έχουν 19 μέλη στη Βρετανία (Εργατικό Κόμμα) αναμένεται να έχει το 20% των εδρών, ποσοστό χαμηλότερο του σημερινού κατά 25%. Οι σοσιαλιστές εξακολουθούν να θεωρούνται η δεύτερη πιο δυνατή ευρωομάδα μετά το ΕΛΚ.

Το γεγονός ότι οι Συντηρητικοί του ΕΛΚ πέφτουν μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο γι’ αυτούς να εκλέξουν τον εκλεκτό υποψήφιό τους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δύσκολα τα πράγματα λοιπόν για τον Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά και για τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς, που θα χρειαστούν ευρύτερες συνεργασίες για να επιτελέσουν τον σκοπό τους.

Οι Φιλελεύθεροι εξακολουθούν να θεωρούνται ως η τρίτη δύναμη με το 10% των εδρών. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα παίξουν καταλυτικό ρόλο για την επόμενη μέρα και τη δημιουργία συνεργασιών και συνασπισμών στο Ευρωκοινοβούλιο. Πολύ δε περισσότερο που θα μπορούσαν να ενισχυθούν από την συμμετοχή του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν.

Σταθερή παραμένει και η αύξηση των ακροδεξιών, λαϊκιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων. Η Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να έχει 26 έδρες, μία λιγότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη, αλλά πολλές περισσότερες από αυτές που έχει σήμερα (μόλις 6). Ως συνέπεια, ενισχυμένη προβλέπεται η ευρωομάδα στην οποία ανήκει, η «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας». Αν και δεν θα προκαλέσει το… «σεισμό» που θέλουν στην ΕΕ, αναμένεται να έχουν μεγάλη επιρροή στην ατζέντα και τις αποφάσεις της επόμενης θητείας.

ΕυρωεκλογέςΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΒρετανία