Κόσμος|08.11.2018 12:23

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Ανάχωµα γένους θηλυκού στον Τραµπ

Newsroom

Φρένο στην ακραία συντηρητική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραµπ, αποφάσισαν να βάλουν οι Αµερικανοί ψηφοφόροι στις φετινές ενδιάµεσες εκλογές, χαρίζοντας µεν τη Βουλή των Αντιπροσώπων στους Δηµοκρατικούς, ενισχύοντας δε τους Ρεπουµπλικάνους στη Γερουσία.

Παρά το γεγονός ότι η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στις ΗΠΑ δεν ήταν πλήρης, η πλειοψηφία που κέρδισαν οι Δηµοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι αρκετή για να τους επιτρέψει, πρώτον, να απορρίπτουν συγκεκριµένες νοµοθετικές ρυθµίσεις και, δεύτερον, να ξεκινήσουν εξεταστικές επιτροπές για µια σειρά από σκάνδαλα και αµφιλεγόµενες υποθέσεις στις οποίες εµπλέκεται ο πρόεδρος Τραµπ.

Οσον αφορά το κοµµάτι της νοµοθέτησης, ο Τραµπ και οι Ρεπουµπλικάνοι θα πρέπει πλέον να λαµβάνουν υπόψη τους σε κάποιο βαθµό την πολιτική βούληση των Δηµοκρατικών, ενώ όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, οι Δηµοκρατικοί είναι σίγουρο ότι θα πιέσουν τον Τραµπ ως προς τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τη Βόρειο Κορέα.

Η πλειοψηφία στην Βουλή δίνει επίσης στους ∆ηµοκρατικούς τη δυνατότητα σε περίπτωση που προκύψουν συγκεκριµένες κατηγορίες εναντίον του προέδρου να ξεκινήσουν την περίφηµη διαδικασία για πρόταση µοµφής (impeachment) κατά του Τραµπ. Σηµαντικό είναι επίσης ότι η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής θα βρεθεί υπό τον έλεγχο του αντιπάλου του Τραµπ, Ανταµ Σιφ, ο οποίος έχει δεσµευθεί να ελέγξει βαθιά τις οικονοµικές συναλλαγές του προέδρου µε το εξωτερικό.

Σε αυτό το σηµείο αξίζει να σηµειωθεί ότι οι ∆ηµοκρατικοί κέρδισαν σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες, τις οποίες ο Ντόναλντ Τραµπ στις προεδρικές εκλογές είχε πάρει µε διψήφια ποσοστά, όπερ σηµαίνει ότι το νοµοθετικό έργο που έχουν µπροστά τους µέχρι τις επόµενες εκλογές θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό, εάν θέλουν να επανεκλεγούν. Για να πετύχουν αυτά τα αποτελέσµατα οι Δηµοκρατικοί άλλαξαν σε µεγάλο βαθµό την ίδια την πολιτική ταυτότητα του κόµµατος, καθώς ήδη από τις εσωκοµµατικές εκλογές είχε γίνει εµφανής µια στροφή προς πιο εναλλακτικούς υποψηφίους από τις πιο αριστερές του πτέρυγες. Κατά τα φαινόµενα, καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση των ∆ηµοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων διαδραµάτισαν οι γυναίκες υποψήφιοι. 

Συνολικά 92 γυναίκες θα είναι στην επόµενη Βουλή (ενώ και στη Γερουσία οι γυναίκες αυξήθηκαν κατά 10 σε συνολικά 23), πολλές από τις οποίες µάλιστα είναι και «πρωτιές». Οι κυρίες της νίκης Χαρακτηριστικότερο παράδειγµα η 29χρονη ∆ηµοκρατική (αυτοπροσδιορίζεται ως υπέρµαχη του ∆ηµοκρατικού Σοσιαλισµού) Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ, η οποία θα εκπροσωπήσει τη 14η εκλογική περιφέρεια της Νέας Υόρκης (Μπρονξ και Κουίνς) και θα είναι έτσι η νεαρότερη βουλευτής στην αµερικανική ιστορία.

Μια άλλη πρωτιά που ξεχωρίζει είναι η νίκη της πρώτης µαύρης βουλευτού από τη Μασαχουσέτη, της Αγιάνα Πρέσλεϊ, αλλά και η αντίστοιχη νίκη της ∆ηµοκρατικής µαύρης βουλευτού Τζαχάνα Χάγιες στο Κονέκτικατ. Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει επίσης η εκλογή των πρώτων µουσουλµάνων γυναικών, της Ρασίντα Τλαΐµπ και της Ιλχάν Οµάρ, οι οποίες είναι επιπλέον η πρώτη παλαιστινιακής καταγωγής βουλευτής και η πρώτη σοµαλικής καταγωγής βουλευτής αντίστοιχα.

Σηµαντικές θεωρούνται και οι εκλογικές νίκες της Σάρις Ντέιβιντς και της Ντεµπ Χάαλαντ, οι οποίες είναι οι πρώτες ιθαγενείς Αµερικανίδες που µπαίνουν στη Βουλή στην µακρά ιστορία των ΗΠΑ. Στο ίδιο µοτίβο ήταν και η εκλογή των πρώτων δύο ισπανόφωνων γυναικών στο Τέξας, της Βερόνικα Εσκοµπάρ και της Σίµβια Γκαρθία.

Πανηγυρίζει για τη Γερουσία

Οσον αφορά στο κοµµάτι της αναµέτρησης για τις έδρες της Γερουσίας, οι ∆ηµοκρατικοί δεν τα πήγαν τόσο καλά ώστε να πάρουν την πλειοψηφία και στο δεύτερο σώµα του Κογκρέσου. Οι πιθανότητες ήταν εναντίον τους, αφού στις περισσότερες από τις επτά πολιτείες, που ήταν «πεδίο µάχης» µεταξύ των δύο κοµµάτων στις συγκεκριµένες εκλογές, οι γερουσιαστές που είχαν τις έδρες προέρχονταν από το ∆ηµοκρατικό Κόµµα.

Στο Τέξας ο ∆ηµοκρατικός υποψήφιος Μπίτο Ο’ Ρουρκ, ο οποίος µε την προεκλογική του εκστρατεία κατά του Τεντ Κρουζ, αλλά και εξαιτίας της προσωπικότητάς του τράβηξε το ενδιαφέρον των αµερικανικών και διεθνών µέσων ενηµέρωσης, δεν κατάφερε να αποσπάσει την έδρα από τους Ρεπουµπλικάνους. Η αύξηση της δύναµης των Ρεπουµπλικάνων στη Γερουσία ήταν εκ των πραγµάτων το αποτέλεσµα στο οποίο εστίασε ο πρόεδρος Τραµπ στη µετεκλογική οµιλία του, υποστηρίζοντας, µεταξύ άλλων, ότι το αποτέλεσµα αυτό είναι «εξαιρετικό».

Σηµειώνεται, πάντως, ότι στην οµιλία του ο Ντόναλντ Τραµπ προσπέρασε κάπως το θέµα των ερευνών εναντίον του και υποστήριξε ότι οι ∆ηµοκρατικοί θα αναγκαστούν να συνεργαστούν µε τους Ρεπουµπλικάνους και την κυβέρνησή του. 

ΔημοκρατικοίΝτόναλντ ΤραμπΡεπουμπλικάνοιενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ