Κόσμος|18.04.2019 17:03

Ντιμπέιτ Τίμερμανς - Βέμπερ: Ήπιοι τόνοι και ευγένεια για τους διαδόχους του Γιούνκερ

Μαρία Ψαρά

Στην πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων για τη διαδοχή του Jean Claude Juncker στην προεδρία της Κομισιόν, του Γερμανού επικεφαλής του ΕΛΚ Manfred Weber και του Ολλανδού επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και πρώην υπουργού Εξωτερικών, Frans Timmermans, αναφέρεται δημοσίευμα του POLITICO.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στο πρώτο τους τηλεοπτικό debate επικράτησαν οι ήπιοι τόνοι και η ευγένεια με τους δύο άνδρες να συμφωνούν σε πολλά ζητήματα, χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν και οι στιγμές της διαφωνίας. 

Διευκρινίζεται ότι η συζήτηση χωρίστηκε σε δύο μέρη: Κατά το  πρώτο μέρος δύο δημοσιογράφοι από το τηλεοπτικό κανάλι France 24 έθεσαν στα γαλλικά χαλαρές ερωτήσεις για ζητήματα που άπτονται της Ε.Ε., με τον  Weber να απαντά στα αγγλικά και τον Timmermans στα γαλλικά. Εν συνεχεία, το δεύτερο μέρος της συζήτησης πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα και είχε συντονιστή Βρετανό δημοσιογράφο με τους δύο άνδρες να απαντούν στην αγγλική γλώσσα.  Για τον Timmermans, η γλωσσική του δεινότητα, καθώς μιλά έξι γλώσσες, αλλά και η εμπειρία του αναδείχθηκαν σε σπουδαία πλεονεκτήματα, ωστόσο ο Weber είναι ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ομάδας του ΕΚ και αυτό αναμένεται να συνεχίσει να ισχύει και μετά από τις εκλογές του Μαΐου, ενώ απολαμβάνει και την υποστήριξη όλων των ηγετών του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Πολλά ήταν τα ζητήματα για τα οποία οι δύο άνδρες ομονοούν, όπως η ανάγκη για περισσότερο συντονισμό όσον αφορά στην ευρωπαϊκή άμυνα και στην αναθεώρηση των κανόνων της Ε.Ε., που διέπουν το άσυλο. Και οι δύο αναγνώρισαν ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί χάρη σε αυτό που ο Timmermans αποκάλεσε «προσπάθεια των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της Ευρώπης στο ΕΚ και τα κράτη μέλη». Και οι δύο συμφώνησαν επίσης ότι το ΕΚ πρέπει να διατηρήσει την έδρα του στο Στρασβούργο, παρά την επιθυμία πολλών ευρωβουλευτών οι συσκέψεις να γίνονται μόνο σε μία πόλη, προκειμένου να αποφεύγονται οι δαπανηρές μηνιαίες μετακινήσεις μεταξύ Βρυξελλών και Στρασβούργου. «Αγαπώ το Στρασβούργο. Το Στρασβούργο είναι για μένα το μέρος όπου μπορεί κανείς να βιώσει πραγματικά την Ευρώπη» δήλωσε ο Weber για να συμπληρώσει ο  Timmermans  ότι νιώθει πραγματικά ευρωπαίος  στην πόλη του Στρασβούργου. Συμφωνία υπήρξε επίσης και ως προς την «ασαφή φύση» των σχεδίων του Γάλλου Προέδρου EmmanuelMacron για την Ευρώπη.

Όταν ο Weber προκάλεσε τον Timmermans σχετικά με μια πιθανή συμμαχία με τα «κομμουνιστικά κόμματα» που δεν τάσσονται υπέρ της Ευρώπης, ο Ολλανδός απάντησε λέγοντας ότι έχει εργασθεί «καλά» με τον  Έλληνα Πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα,  το κόμμα του οποίου είναι μέλος της ακροαριστερής ομάδας GUE / NGL (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Βόρεια Πράσινη Αριστερά) του Ευρωκοινοβουλίου.  Ωστόσο,  ο Timmermans προσέθεσε ότι «με κάποιον σαν τον  Mélenchon, που θέλει να καταστρέψει την Ε.Ε.,  δε βλέπω πώς μπορούμε να εργασθούμε μαζί».

Μεταξύ άλλων ο Weber δήλωσε ότι ο Ούγγρος Πρωθυπουργός ViktorOrbán«έλαβε αποφάσεις που ήταν απαράδεκτες για μας» και ότι «η αποβολή του ViktorOrbán και του Fideszβρίσκεται ακόμα πάνω στο τραπέζι». «Αυτή είναι μία διαφορά μεταξύ μας», δήλωσε ο Timmermans, υπογραμμίζοντας ότι «αποκλείω κατηγορηματικά τη συνεργασία με την ακροδεξιά ….στο κόμμα του ManfredWeber, βλέπεις τον SebastianKurz στην Αυστρία. Κυβερνά με το FPÖ που είναι ένα κόμμα της ακροδεξιάς …και μετά είχατε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, τον κ. [Antonio] Tajani, ο οποίος έκανε κάποια χαλαρά σχόλια για την κληρονομιά του Μουσολίνι». «Κάτι συμβαίνει εδώ», είπε ο Timmermans προκαλώντας την παρέμβαση Weber, ο  οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι «δε συνεργαζόμαστε με εξτρεμιστές».

Η μόνη φορά στο γαλλικό τμήμα της συζήτησης που  ανέβηκαν οι τόνοι ήταν όταν αναφέρθηκαν οι παραδοσιακές διαιρέσεις αριστεράς-δεξιάς αναφορικά με τα ζητήματα λιτότητας. Ο Timmermans υποστήριξε ότι ο Weber και η ομάδα της οποίας ηγείται επιτίθεται σφοδρά στις κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας, διότι τα προγράμματά τους δεν είναι εμπνευσμένα από τη λιτότητα που προτείνει το ΕΛΚ, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις της Ιβηρικής έχουν επιτύχει αξιοσημείωτη οικονομική επιτυχία.  Ο Manfred Weber ανταπάντησε υποστηρίζοντας ότι οι βάσεις της επιτυχίας βρίσκονται στις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» που είχαν υλοποιήσει και στις δύο χώρες οι προηγούμενοι συντηρητικοί ηγέτες. «Στη Γαλλία με τον [FrançoisHollande και στην Ιταλία με τον [MatteoRenzi, οι σοσιαλιστές απέτυχαν πλήρως να κάνουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο επικεφαλής του ΕΛΚ. «Όχι, διαφωνώ απολύτως, διότι πρέπει να θέσουμε τέλος στη λιτότητα τώρα, αρκετά», απάντησε ο Timmermans.

Ερωτηθέντες αναφορικά με το ζήτημα του  Brexit στο πλαίσιο της αγγλικής συζήτησης, ο Timmermans στηλίτευσε την ανεύθυνη  συμπεριφορά των  Συντηρητικών του Ηνωμένου Βασιλείου, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα του Brexit δεν ήταν ποτέ ψηλά στην ατζέντα των βρετανών πολιτών. Κι ενώ ο Ολλανδός εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει τελικώς το ΗΒ στην Ε.Ε., ο γερμανός επικεφαλής του ΕΛΚ ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ενότητας, επισημαίνοντας ότι έχει πρόβλημα με το γεγονός ότι μία χώρα που εγκαταλείπει την Ε.Ε. συμμετέχει στις ευρωεκλογές.

Η σχέση μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ ήταν ένα ακόμα ζήτημα που εθίγη, με τους δύο πολιτικούς άνδρες να ομονοούν ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την δική της ασφάλεια.  Είναι «σαφής η απαίτηση» να κάνει περισσότερα η Ευρώπη για την άμυνα και την ασφάλεια, δήλωσε ο Weber, με τον Timmermans στον ίδιο τόνο να επισημαίνει ότι «Εάν είμαστε ενωμένοι ως Ευρωπαίοι, είμαστε ισχυρότεροι από τους Αμερικανούς. Εάν είμαστε διαιρεμένοι ως Ευρωπαίοι, είμαστε πιο αδύναμοι …και γι’ αυτό ο Trump προσπαθεί να μας διχάσει».

Φρανς ΤίμερμανςΜάνφρεντ Βέμπερ