Στο στόχαστρο της... Greta η Τουρκία για τις φερόμενες αποστολές πετρελαίου στο Ισραήλ
Μαρία ΖαχαράκηΗ Τουρκία και το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της ακτιβίστριας Greta Thunberg για αποστολές πετρελαίου στο Ισραήλ μέσω του αγωγού Μπακού - Τζεϊχάν, επικρίνοντας όσους επιχειρούν να αμφισβητήσουν την πολιτική της.
Η θέση της Άγκυρας έρχεται ως απάντηση στις δημόσιες κατηγορίες, που πρόσφατα ενισχύθηκαν από την ακτιβίστρια Greta Thunberg, η οποία προέτρεψε σε διαδηλώσεις έξω από τις πρεσβείες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν σε όλο τον κόσμο, θεωρώντας πως ο αγωγός Μπακού-Τζεϊχάν τροφοδοτεί έμμεσα το Ισραήλ. Η Άγκυρα επιμένει, ωστόσο, ότι καμία αποστολή πετρελαίου με προορισμό το Ισραήλ δεν πραγματοποιήθηκε από το λιμάνι Haydar Aliyev.
Αβάσιμες οι κατηγορίες, διαβεβαιώνει η Άγκυρα
Το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων σε επίσημη ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε πως οι ισχυρισμοί περί αποστολών πετρελαίου στο Ισραήλ είναι «αβάσιμοι» και ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία εμπλοκή ή έγκριση σε τέτοιες δραστηριότητες. Η δήλωση διευκρίνισε ότι ο αγωγός αργού πετρελαίου Μπακού-Τιφλίδα-Τζεϊχάν λειτουργεί βάσει διεθνών συμφωνιών, υπογεγραμμένων από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία το 1999, χωρίς δυνατότητα μονομερούς παρεμβολής.
Επιπλέον, το υπουργείο τόνισε πως η διαχείριση του αγωγού εντός τουρκικών συνόρων ανήκει στη BOTAS International AS, η οποία δεν συμμετέχει σε εμπορικές συναλλαγές πετρελαίου. Υπογράμμισε δε ότι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τον αγωγό έχουν δεσμευθεί να μην εξάγουν πετρέλαιο προς το Ισραήλ, σε ευθυγράμμιση με την πολιτική της Τουρκίας για διακοπή εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ.
- Σοκαριστικό βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης στον Ασπρόπυργο - Οι καταγγελίες
- Το τελευταίο αντίο στη Βάγια Νέστορα - Το συγκινητικό «ευχαριστώ» της κόρης της
- Μπόνι Τάιλερ: Πέθανε η τραγουδίστρια του «Total Eclipse of The Heart»
- Πέθανε η Πάολα Ρεβενιώτη - Ηταν πρωτοπόρα φυσιογνωμία του ελληνικού ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος