Η Τουρκία κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την «πίσω πόρτα» της Ελλάδας για εμπόριο με το Ισραήλ
Μαρία ΖαχαράκηΗ τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται για άλλη μία φορά αντιμέτωπη με κατηγορίες από την αντιπολίτευση ότι συνεχίζει αθόρυβα το εμπόριο με το Ισραήλ, παρά τις σφοδρές επικρίσεις της για το ρόλο του στη Μέση Ανατολή. Η καταγγελία ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κόμβο, μετατρέποντας ουσιαστικά την Αθήνα σε «πίσω πόρτα» για να εξάγει υλικά προς το Ισραήλ, δημιουργεί νέο μέτωπο ανάμεσα στην κυβέρνηση Ερντογάν και την τουρκική αντιπολίτευση.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής Προϋπολογισμού της τουρκικής βουλής, όπου παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εμπορίου για το 2025, ο βουλευτής του Καλού Κόμματος Ερχάν Ουστά απευθύνθηκε στον υπουργό Εμπορίου, Ομέρ Μπολάτ, για το ζήτημα των τουρκικών εξαγωγών σιδήρου και χάλυβα και κατήγγειλε ότι οι εξαγωγές αυτές, που προορίζονται τυπικά για την Παλαιστίνη, φαίνεται τελικά να καταλήγουν στο Ισραήλ μέσω Ελλάδας, καθώς καταγράφεται μεγάλη αύξηση των εξαγωγών προς τη γειτονική χώρα.
«Πρέπει να κλείσουν οι ανοιχτές πόρτες»
«Η Παλαιστίνη αγοράζει σίδηρο και χάλυβα από εμάς. Όλα αυτά φαίνεται όμως ότι δεν πηγαίνουν προς την Παλαιστίνη, αλλά πηγαίνουν στο Ισραήλ. Οι εξαγωγές μας με την Ελλάδα έχουν αυξηθεί, διότι μέσω της Ελλάδας πηγαίνουν στο Ισραήλ».
Αντίστοιχη ανησυχία εξέφρασε και ο Σελίμ Τεμουρτζί, βουλευτής του Κόμματος Μέλλοντος, ο οποίος τόνισε ότι «το Ισραήλ ζητά συνεχώς σίδηρο και χάλυβα από την Τουρκία και, ενώ θεωρητικά εξάγουμε τα υλικά αυτά στην Παλαιστίνη, τελικά καταλήγουν αλλού». Επανέλαβε μάλιστα την ανάγκη να «κλείσουν οι ανοιχτές πόρτες», κάνοντας σαφές ότι το εμπόριο αυτό αποτελεί μια πολιτική και ηθική αντίφαση, ειδικά καθώς η Τουρκία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία.
Οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εμπορίου διεξήχθησαν με εντάσεις στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής βουλής, καθώς το ζήτημα του εμπορίου με το Ισραήλ είναι εκρηκτικό.
- Κύκλωμα ναρκωτικών στη Μύκονο: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι - «Θα δώσω το νησί έτοιμο στον Ερντογάν»
- Μάχη στη ΜΕΘ για 53χρονο ομογενή: Σε κώμα μετά από εμφυτεύματα δοντιών στην Τουρκία - «Δε μας δίνουν πολλές ελπίδες»
- Άγριος ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό Κορυδαλλού - Η απάντηση της ΕΛΑΣ σε όσα καταγγέλλει συνδικάτο της ΣΤΑΣΥ
- Σέρρες: Βίντεο ντοκουμέντο από τα επεισόδια στη δομή Σιντικής με πετροπόλεμο και κρότου-λάμψης