Κόσμος|20.04.2019 13:30

Οι Ευρωπαίοι βράβευσαν τον χάκερ των Football Leaks

Μαρία Ψαρά

Οι αποκαλύψεις οδήγησαν σε διώξεις και πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον ορισµένων από τα πιο διάσηµα ονόµατα του ποδοσφαίρου. Εξαιτίας του, για παράδειγµα, µάθαµε για τις καταγγελίες σε βάρος του Κριστιάνο Ρονάλντο για βιασµό αλλά και το αληθινό ύψος του συµβολαίου του Λιονέλ Μέσι. Οπως επίσης και αρκετά άλλα, όπως τα µυστικά σχέδια για τη δηµιουργία ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας κόντρα στο Τσάµπιονς Λιγκ και για στοιχεία ότι η Μπενφίκα επηρέαζε διαιτητές στην Πορτογαλία.

Ο Χούι Πίντο (Rui Pinto) είναι ένας από τους βραβευθέντες από την οµάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς µε τα βραβεία για µάρτυρες δηµοσίου συµφέροντος και δηµοσιογράφους. Πρόκειται για τον φερόµενο ως χάκερ που αποκάλυψε το σκάνδαλο των Football Leaks. Ο ίδιος δεν κατάφερε να παραβρεθεί στο Στρασβούργο για να παραλάβει το βραβείο του, αφού είναι κρατούµενος στην Πορτογαλία αναµένοντας να δικαστεί.

Τον εκπροσώπησε ο Αντουάν Ντελτούρ, που -µαζί µε τον Ραφαέλ Αλέ- είχε διωχθεί για την αποκάλυψη του σκανδάλου των LuxLeaks. Ο Ντελτούρ ανέγνωσε επιστολή του Πίντο, στην οποία τόνιζε: «Οι πορτογαλικές Αρχές θέλουν να µε ενοχοποιήσουν για τα Football Leaks. Φοβάµαι ότι δεν θα έχω µια δίκαιη δίκη. Η κράτησή µου επιβεβαιώνει τους φόβους µου. Ο,τι έκανα το έκανα για το καλό των συνανθρώπων µου». Μια κραυγή αγωνίας από τη φυλακή…

Μέσω της ιστοσελίδας του, από τον Σεπτέµβριο του 2015 ο Πίντο άρχισε να αποκαλύπτει την «κρυφή πλευρά του ποδοσφαίρου», όπως ανέφερε. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έφερε στο φως στάθηκαν αφορµή για πολλές νοµικές εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Είναι σωστό να σιωπούµε;

Στην εκδήλωση ακούστηκε ηχογραφηµένο µήνυµα του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, το οποίο είχε ετοιµάσει λίγες µόνο µέρες πριν από τη σύλληψή του στο Λονδίνο. Στο µήνυµα αποκάλυπτε πως ο Ισηµερινός ετοιµαζόταν να παραβιάσει το άσυλο που του είχε χορηγήσει και προετοίµαζε το έδαφος για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Το βραβείο παρέλαβε εξ ονόµατός του η νοµπελίστρια Ειρήνης Μαρέντ Μαγκουάιρ.

«Είναι υπέρτατη τιµή για µένα να είµαι εδώ και να παραλάβω το βραβείο για τον φίλο µου και ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Πρέπει να ρωτήσουµε τους εαυτούς µας: είναι σωστό ή λάθος να µένουµε σιωπηλοί; Ο Ασάνζ έκανε αυτή την ερώτηση και απάντησε πως δεν µπορεί να µείνει άπραγος απέναντι στις πολιτικές που δολοφονούν αµάχους στα σπίτια τους. Ο Ασάνζ και η ιστορία του θα λέγεται για καιρό, αφότου πολλοί από εµάς θα έχουµε σβήσει» είπε η ίδια. «Τα δυτικά ΜΜΕ δαιµονοποίησαν τον Ασάνζ. Και ντρέποµαι γι’ αυτό. Τι ΜΜΕ έχουµε; Τι κόσµο δηµιουργούµε για τα παιδιά µας; Πρέπει να απαιτήσουµε ο Ασάνζ να αφεθεί αµέσως ελεύθερος» συµπλήρωσε.

Ο ίδιος φέρεται να είχε εµπλακεί και µε το χακάρισµα σε τράπεζα των Nησιών Κέιµαν. Συνελήφθη στην Ουγγαρία όπου έκανε Erasmus. «Πρόκειται για έναν Πορτογάλο ο οποίος αγαπά το ποδόσφαιρο και λόγω της αηδίας που ένιωσε από τις πρακτικές που εφαρµόζονται θέλησε να τις αποκαλύψει στον κόσµο» είπαν οι δικηγόροι του.

«O Πίντο διώχθηκε, όπως και εγώ, γιατί αποκάλυψε πολύτιµες πληροφορίες που αφορούσαν το κοινό και είχαν επίπτωση στην καθηµερινή ζωή τους. Είναι απαράδεκτο αυτό που του συνέβη και έχει την απόλυτη στήριξή µου. Ελπίζω ότι θα απελευθερωθεί σύντοµα» σχολίασε ο Αντουάν Ντελτούρ, παραλαµβάνοντας το βραβείο.

Αυτοί που ρισκάρουν

Πέρα από τον Πίντο, το βραβείο απονεµήθηκε και στον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά και στη Γιασµίν Μοταργέµι, πρώην διευθύντρια ασφάλειας τροφίµων της Nestle.

«Πριν από έναν χρόνο, όταν δολοφονήθηκε στη Μάλτα η δηµοσιογράφος ∆άφνη Καρουάνα Γκαλίθια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να θεσπίσει ένα βραβείο για δηµοσιογράφους. Καθώς φοβόµαστε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει σύντοµα, εµείς ως Ευρωπαϊκή Αριστερά δηµιουργήσαµε αυτό το βραβείο, που µε περηφάνια απονέµουµε σήµερα για δεύτερη φορά. Είµαστε έτοιµοι να παραχωρήσουµε το βραβείο αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο µε τον όρο ότι δεν θα χρησιµοποιηθεί για πολιτικά παιχνίδια και ότι θα δίνεται πραγµατικά στους ανθρώπους που παίρνουν το ρίσκο και λένε την αλήθεια» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Στέλιος Κούλογλου.

Την κριτική επιτροπή του βραβείου αποτέλεσαν ο Στ. Κούλογλου, ο Ισπανός ευρωβουλευτής Μιγκέλ Ουρµπάν, η δηµοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, η µάρτυρας δηµοσίου συµφέροντος για την υπόθεση της UBS, Στεφανί Ζιµπό, και η Σουελέτ Ντρέιφους, δηµοσιογράφος.

«Είµαστε αυτοί που επιβίωσαν. Χωρίς τους µάρτυρες δηµοσίου συµφέροντος η διαφθορά θα κέρδιζε. Η άγνοια σκοτώνει. Ο Ασάνζ είχε πει το 2016 “δεν είµαι έτοιµος να ξεχάσω, ούτε και να συγχωρήσω”. Οσο ο Ασάνζ είναι κρατούµενος, κανείς µας δεν είναι ελεύθερος» είπε η Στεφανί Ζιµπό.

Στην εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στην τελευταία Ολοµέλεια του Ευρωκοι νοβουλίου, παρέστη και ο Μάθιου Καρουάνα Γκαλίθια, γιος της δολοφονηµένης Μαλτέζας δηµοσιογράφου. «Αυτό το βραβείο εµπεριέχει όλα όσα εκπροσωπούσε η µητέρα µου. Τη µάχη για ό,τι είναι σωστό, τη µάχη ενάντια σε ό,τι είναι άδικο. Αυτοί που βραβεύονται σήµερα έχουν τα ίδια πιστεύω µε τη µητέρα µου. Πρέπει να προσπαθήσουµε και να δουλέψουµε όλοι ώστε αυτοί που µάχονται για την αλήθεια να µην καταλήξουν µε τον ίδιο τρόπο» τόνισε.

Ασφάλεια τροφίµων

Η Γιασµίν Μοταργέµι, πρώην διευθύντρια ασφάλειας τροφίµων της Nestle και µάρτυρας δηµοσίου συµφέροντος, που αποκάλυψε το διατροφικό σκάνδαλο στο οποίο εµπλεκόταν η εταιρεία, επίσης βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

«Σήµερα ο ήλιος έλαµψε στη ζωή µου. Είναι µια µέρα ελπίδας. Υστερα από σχεδόν 14 χρόνια άγχους και δικαστικών αναµετρήσεων έλαβα πριν από έναν µήνα ένα e-mail µε χαρµόσυνα νέα. Οτι είµαι υποψήφια για αυτό το βραβείο, που δίνεται στο όνοµα της ∆άφνης Καρουάνα Γκαλίθια» δήλωσε η ίδια κατά τη βράβευσή της στο Στρασβούργο. «Ελπίζω η βράβευσή µου να δώσει το θάρρος σε εργαζόµενους στον τοµέα της ασφάλειας τροφίµων αλλά και άλλων κλάδων να παλέψουν για την εφαρµογή ηθικών και σωστών πρακτικών στη δουλειά τους»

Τζούλιαν ΑσάνζWikiLeaks