Κόσμος|20.04.2019 14:25

Βολοντίµιρ Ζελένσκι: Έτοιµος για τον ρόλο της ζωής του

Newsroom

Περίπατο αναµένεται να κάνει αύριο, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, ο «αντισυστηµικός» υποψήφιος Βολοντίµιρ Ζελένσκι εναντίον του αντιπάλου του, Πέτρο Ποροσένκο. Παρά το γεγονός ότι αποµένει µόλις ένα 24ωρο για την αναµέτρηση, ο Ζελένσκι, χωρίς να έχει κάνει ούτε στο ελάχιστο γνωστή την πολιτική ατζέντα που θέλει να ακολουθήσει, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τεράστια διαφορά από τον απερχόµενο (όπως όλα δείχνουν) πρόεδρο της χώρας.

Πιο συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις, ο Ζελένσκι, δαµάζοντας ένα τεράστιο κύµα αγανάκτησης απέναντι στους εκπροσώπους της παραδοσιακής πολιτικής τάξης της Ουκρανίας, αναµένεται να λάβει το 72% των ψήφων έναντι µόλις 25% του Πέτρο Ποροσένκο. Ο 41χρονος κωµικός, που έγινε γνωστός από τον ρόλο του σε µια δηµοφιλή τηλεοπτική σειρά µε θέµα την καταπολέµηση της διαφθοράς, στον πρώτο γύρο των προεδρικών βγήκε νικητής µε 30% της ψήφου, δηλαδή µε 14 µονάδες µπροστά από τον Ποροσένκο, ο οποίος έλαβε µόλις 16%. Σε Παρίσι και Ουάσιγκτον Μέχρι πριν από λίγες ηµέρες, η διεθνής κοινότητα εµφανιζόταν σίγουρη ότι ο Πέτρο Ποροσένκο, παρά την εµπλοκή του ονόµατός του και της κυβέρνησής του σε µεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς, θα κατάφερνε τελικώς να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του.

Οµως, µε τις δηµοσκοπήσεις να καταγράφουν τα παραπάνω νούµερα, ο Ζελένσκι άρχισε να συγκεντρώνει πάνω του την προσοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες ηµέρες ο Εµανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε στο Παρίσι τόσο τον Πέτρο Ποροσένκο όσο και τον Ζελένσκι, ενώ στη συνέχεια ο Ζελένσκι επισκέφθηκε µε το επιτελείο του και την Ουάσιγκτον. Σύµφωνα µε όσα έγιναν γνωστά µέσα και από την κάλυψη των δυτικών µέσων ενηµέρωσης, και στις δύο περιπτώσεις ο Ζελένσκι και οι συνεργάτες του παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι µια κυβέρνηση υπό τον κωµικό ηθοποιό δεν θα χαράξει πολιτική πορεία που θα αποµακρύνει τη χώρα από τη «δυτική» της κατεύθυνση.

Μεταξύ άλλων, και πάντα σύµφωνα µε τα σχετικά δηµοσιεύµατα, η πλευρά τού κατά τα φαινόµενα µέλλοντα προέδρου της Ουκρανίας ξεκαθάρισε ότι δεσµεύεται να συµµετέχει παραγωγικά στις προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία και ότι θα κάνει προσπάθειες ούτως ώστε ΗΠΑ και Ηνωµένο Βασίλειο να συµµετέχουν και αυτοί στην οµάδα των κρατών που στηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία, µια οµάδα που αποτελείται από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερµανία και τη Γαλλία. Ο ηθοποιός, σύµφωνα µε το στρατόπεδο του Ποροσένκο, είναι απλώς µια µαριονέτα του ιδιοκτήτη του καναλιού στο οποίο προβάλλεται η σειρά που τον έκανε γνωστό, του ολιγάρχη Ιγκόρ Κολοµόισκι.

Η κακή σχέση του µε τα µέσα ενηµέρωσης της Ουκρανίας έχει δηµιουργήσει έντονη καχυποψία στους δηµοσιογράφους ως προς το τι πρόγραµµα θα εφαρµόσει µετά την εκλογή του. Ο Ζελένσκι αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι τα ουκρανικά µέσα ενηµέρωσης και προτιµά να χρησιµοποιεί τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προβολή του και την εκστρατεία του. Ενδεικτικό της φοβίας του για τη δηµόσια έκθεση (παρότι ηθοποιός) είναι ότι ο πιθανότατα επόµενος πρόεδρος της Ουκρανίας παρουσίασε τους συνεργάτες του και την οµάδα του στο κοινό µόλις πριν από µερικές ηµέρες. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Ποροσένκο, πάντως πόνταραν πολλά στο πολυαναµενόµενο προγραµµατισµένο χθεσινοβραδινό ντιµπέιτ, το οποίο ο Ζελένσκι τελικά συµφώνησε να γίνει θέτοντας όµως σκληρούς όρους για τη συµµετοχή του σε αυτό

Βολοντιμίρ ΖελένσκιΟυκρανία