Κόσμος|20.04.2019 16:36

Σε κλοιό οικολογικών διαδηλώσεων η Μεγάλη Βρετανία

Έρη Πανσεληνά

Μετά τις «σχολικές κλιµατικές απεργίες» που εξαπλώθηκαν σε όλον τον κόσµο µε επικεφαλής τη 16χρονη Σουηδή Γκρέτα Τούνµπεργκ, που όρθωσε το ανάστηµά της στους ισχυρότερους πολιτικούς και οικονοµικούς ηγέτες του πλανήτη, ένα νέο περιβαλλοντικό κίνηµα φουντώνει στη Βρετανία. Οργανωµένοι στο λεγόµενο «Extinction Rebellion» ακτιβιστές κατά της κλιµατικής αλλαγής, που έχουν παραλύσει δρόµους και κεντρικά σηµεία του Λονδίνου το τελευταίο δεκαπενθήµερο, σχεδίαζαν την Παρασκευή να «καταλάβουν» και το αεροδρόµιο µε τη µεγαλύτερη κίνηση στην Ευρώπη, το αεροδρόµιο Χίθροου του Λονδίνου.

Η οµάδα, η οποία είδε πάνω από 500 ακτιβιστές της να συλλαµβάνονται αυτήν την εβδοµάδα (µάλιστα επιδιώκουν τις συλλήψεις, έτσι ώστε να δοθεί δηµοσιότητα στη δράση τους και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσµο για την κλιµατική αλλαγή), έχει υποσχεθεί να κλιµακώσει τον αγώνα της, που µέχρι στιγµής είναι ειρηνικός, µε καθιστικές διαµαρτυρίες σε κεντρικά σηµεία. «Είναι σίγουρα µια επιλογή το να κλιµακώσουµε τη δράση µας αν τα αιτήµατά µας δεν ικανοποιηθούν» δήλωσε η συνιδρύτρια του «Extinction Rebellion», Γκέιλ Μπράντµπρουκ.

Οι ακτιβιστές ζητούν από τη κυβέρνηση να κηρύξει κλιµατική και οικολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να µειώσει τις εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου έως το 2025, να βάλει φρένο στη µείωση της βιοποικιλότητας και να αναθέσει σε συµβούλια πολιτών ζητήµατα οικολογικής και κλιµατικής δικαιοσύνης. «Ολοένα και περισσότερος κόσµος συµµετέχει στην εκστρατεία µας» ανέφερε αυτήν τη βδοµάδα η Μπράντµπρουκ. Η αστυνοµία του Λονδίνου προειδοποίησε τους ακτιβιστές να επανεξετάσουν το σχέδιο διαµαρτυρίας στο Χίθροου τονίζοντας ότι θα δηµιουργούσαν «προβλήµατα σε χιλιάδες ταξιδιώτες, πολλοί από τους οποίους οικογένειες, στη διάρκεια του Πάσχα». «Θα απαντήσουµε µε πυγµή, είµαστε αποφασισµένοι να κρατήσουµε το αεροδρόµιο σε λειτουργία» δήλωσε εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνοµίας.

Συνέχεια στους δρόµους

Κάθε µέρα αυτής της εβδοµάδας περίπου 1.000 αστυνοµικοί αναπτύσσονταν στους δρόµους του Λονδίνου, σύµφωνα µε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι περισσότεροι από τους ακτιβιστές συνελήφθησαν αυτήν την εβδοµάδα για παραβίαση των νόµων δηµόσιας τάξης και για παρεµπόδιση της κυκλοφορίας σε λεωφόρο. Εχουν κάνει διαµαρτυρίες στη γέφυρα του Βατερλό, στην πλατεία του Κοινοβουλίου και στην περιοχή Oxford Circus, ενώ έστησαν και σκηνές στο Χάιντ Παρκ.

Εν τω µεταξύ η 16χρονη Τούνµπεργκ, η µαθήτρια που πάσχει από αυτισµό και που ξεκίνησε πρώτη τον περασµένο Αύγουστο τις καλούµενες «κλιµατικές σχολικές απεργίες» (κάθε Παρασκευή χιλιάδες παιδιά διαδηλώνουν για το κλίµα), θα λάβει µέρος στις διαµαρτυρίες του «Extinction Rebellion» κατά την επίσκεψή της στο Λονδίνο την ερχόµενη εβδοµάδα, όπου και θα µιλήσει στο βρετανικό Κοινοβούλιο

Μεγάλη Βρετανίαοικολογία