Κόσμος|21.10.2018 10:42

ΠΓΔΜ:Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τη συμφωνία των Πρεσπών

Newsroom

Στα επόμενα στάδια περνάει πλέον η τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση Ζάεφ, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να προετοιμάσει τα σχέδια συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν για συζήτηση αρχικά στις αρμόδιες Επιτροπές και μετέπειτα στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Έπειτα θα ακολουθήσει η ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται η απλή πλειοψηφία (ήτοι 61 βουλευτές σε σύνολο 120).

Το επόμενο βήμα είναι να τεθούν τα σχέδια σε δημόσια διαβούλευση ενώ μετά η κυβέρνηση θα συντάξει τα τελικά κείμενα που αφορούν τις τροπολογίες. Αυτά θα υποβληθούν προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ψηφοφορία. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3 (ήτοι 80 βουλευτές στους 120). Σύμφωνα με υπολογισμούς η διαδικασία θα ξεπεράσει τους τρεις μήνες.

Στη συνέχεια, τα εν λόγω σχέδια τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120). Η όλη διαδικασία υπολογίζεται να υπερβεί τους τρεις μήνες.

Διαγραφή επτά βουλευτών από το VMRO - DPMNE

Επτά βουλευτές διεγράφησαν από το VMRO - DPMNE μετά την ψηφοφορία της Παρασκευής. Οι διαγραφέντες βουλευτές ήταν ανάμεσα σε αυτούς που τάχθηκαν υπέρ της Συνταγματικής Αναθεώρησης.



Συμφωνία ΠρέσπεςΖόραν ΖάεφVMRO-DPMNE